Skocz do zawartości
  • 0

Pudłujące Szczupaki

Bootleg

Pytanie

O czym temat? Od jakiegoś czasu mam taki problem, że często wyjścia szczupaków do przynęty kończą się "ślepymi strzałami". Esox wychodzi spod trzcin/krzaczka/etc. zbiera się w kierunku przynęty i pafff.... nie trafia. Dotychczas jakoś nie przywiązywałem wagi do tego, ale widzę, że coraz częsciej się tak dzieje. Na ostatniej wyprawie straciłem w ten sposób dwie ryby. Jakieś spsoby na takie zachowanie?

Z reguły takie sytuację mają miejsce w bliskiej odległości, gdzie doskonale widzę w polaroidach te nie udane ataki. Może to trochę mój błąd, że widząc zbierającą się do atku rybę za szybko chcę ją zaciąć nie dając jej wystarczająco czasu na "łyknięcie" przynęty,.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podobnie jak podczas łowienia na Brombę kleni z powierzchni wody..Widząc wał wody za przynętą i atak na powierzchni, często wędka sama wędruje do góry, zamiast poczekać na moment, w którym na kiju poczujemy uderzenie...Choć są zwolennicy różnych teorii ;)

• 0

W Vision Express jest przecena na okulary korekcyjne i soczewki kontaktowe.

Zamów, załóż szczupakom i po problemie ;)

A tak na poważnie pokombinuj z wielkością przynęt i prędkością prowadzenia.

Dobrze jest też zachować spokój w takiej sytuacji i zwijać regularnym tempem.

• 0

Widząc wał wody za przynętą i atak na powierzchni, często wędka sama wędruje do góry, zamiast poczekać na moment, w którym na kiju poczujemy uderzenie...Choć są zwolennicy różnych teorii ;)

U mnie podczas łowienia na swimbaity remedium na "pudła" szczupaków było zacinanie dopiero w momencie poczucia oporu na kiju. Nic nowatorskiego, ale skuteczne :) A opanowanie i zimna krew przychodzi z czasem czyli po wielu niezaciętych braniach :)

• 0

Wszystko z Tobą Bootleg - jest OK - z pajkami tak już jest, że czasami walą jak nie przymierzając "łysy warkoczem o kant kuli" - miewałem dni że na krótkim dyszlu 10 na 10 były puste - by np. za dwa dni 8 z 10 śmiesznie dynadło na końcu zestawu :) . A tak na serio ze szczupakami tak już jest, słabsi z nich wzrokowcy niż np. okonie.

PZDR

Zanderix

• 0

U mnie podczas łowienia na swimbaity remedium na "pudła" szczupaków było zacinanie dopiero w momencie poczucia oporu na kiju. Nic nowatorskiego, ale skuteczne :) A opanowanie i zimna krew przychodzi z czasem czyli po wielu niezaciętych braniach :)

Nic nowatorskiego, ale weź tu człowieku zapanuj jak ręka "krzyczy" : TNIJ!!! :D

Nawiązując do kleni(analogiczna sytuacja)- czasem skutkowało... patrzenie w inną stronę ;)

• 0

Nie zrobisz reguły, no chyba gdybyś wiedział dlaczego rezygnują. Ją sobie tłumaczę, " otworzył lodówkę zajrzał, podrapał się po głowie, rozmyslił i zamknął". Jakieś wnioski można sobie próbować wyciągać, ale czy bedą słuszne? Trzeba by mieć

bogatą, niepoklotą wodę, wtedy może.

• 0

Mnie dość często to przytrafiało się w czasie łowienia jerkami dokładniej SLAIDERAMI. Ale sobie to tłumaczyłem tym że w ostatniej fazie po prostu się rozmyślały. Faktycznie w czasie łowienia Slaiderkiem trzeba trzymać nerwy na wodzy i czekać do momentu jak poczuje się ciężar ryby na kiju ,ponieważ czasami zaraz następowała poprawka. :)

post-47757-0-79352100-1349713289_thumb.jpg

Edytowane przez miramar69

• 0

Mnie też często tak się zdarza, jak łowię z wody pod wyspami. Zazwyczaj staram się puścić wówczas przynętę (guma, wahadło) w szybki opad - jeśli szczupły zanurkuje za przynętą, to tnę zanim poczuję branie, bo zazwyczaj i tak dopadnie ją zanim ta doleci do dna.

Co do tych szczupów i pudłowania, to czasami wydaje mi się, że przypadku brań bardzo blisko wędkarza, mogą się po prostu płoszyć.

Czasami pomaga też odczekanie chwilę przed kolejnym rzutem lub zmiana przynęty.