Skocz do zawartości

Sandacze 2023

osiak

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, nie hejtujcie, nie kłóćcie się, uświadamiajcie. Chociażby poprzez lekturę wątku http://jerkbait.pl/topic/10463-cr-barotrauma/

Przykład z Czorsztyna, gdzie niestety, mimo wolnego, spokojnego holu, sandacze łowione poniżej 15m bardzo często wychodziły "zdziwione", jak pisał to Kolega wyżej i generalnie już było po nich. Od tamtej pory nie łowię poniżej 10-11 metrów. Szkoda ryb po prostu. Ale ludzie generalnie się tym nie przejmują, późną jesienią często łowią na 20 i więcej metrach, myśląc, że jak wypuszczają, to jest wszystko git. A potem truchła tych ryb dryfują pod tamą i co roku coraz większy jest lament, że ryb w wodzie mniej. 

Każdy musi sobie we własnym sumieniu odpowiedzieć na pytanie, czy warto. Dla mnie, świadome, powtarzalne łowienie ryb w warunkach powodujących barotraumę jest, delikatnie mówiąc, nieakceptowalne. 

Pozdrawiam

Arek

• Like 33

Piękna rybka na otwarcie wątku, gratuluje.

Co do drugiej, to sorry ale aż żal patrzeć, sandacz mega, ale oczy to jej zaraz wybuchną- równie dobrze te zdjęcie mogło by być na tle kafelek z kuchni.

Jak nie chcecie dyskusji to usuńcie to zdjęcie, bo trudno ,, przejść obojętnie".

• Like 11

Kolego @ximus, nikt nie zniechęca do dyskusji. Oczekujemy jedynie, by dyskutanci powstrzymali się od hejtu, tego wprost i tego "w białych rękawiczkach". I tu mam na myśli również porównania typu "na tle kafelek z kuchni". 

Dyskusje związane z barotraumą przetaczają się przez jerkbait co jakiś czas i uważam, że warto o niej przypominać, ale we właściwy sposób. Chcemy zwracać uwagę na problemy, a nie urządzać polowania na czarownice.

Jeśli ktoś ma coś konstruktywnego w tym temacie, to mamy właściwe miejsce - http://jerkbait.pl/topic/10463-cr-barotrauma/page-6?hl=barotrauma

• Like 3

Ryba nie była zmaltretowana. Wygląda jak najbardziej naturalnie na warunki w których była złowiona. Gospodarz wody zdaję sobie sprawę z tego procederu. W weekend kiedy jestem na rybach na wodzie jest 20 lodek na każdej po 2 osoby i kazdy wyciąga pewnie z 5 ryb na głowę średnio. I nikt nie nie łapie na 5 metach bo to zaporowka na ktorej jest bardzo gleboko. Ryby musimy wypuszczać nie ważne w jakim są stanie. W UK sandacz jest gatunkiem inwazyjnym.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

Panowie, w poście #6 jest filmik, który naświetla sprawę barotraumy u ryb. Jeśli już ktoś łowi tak głęboko, wydaje mi się, że powinien być tego świadomy i jeśli nie może się powstrzymać od takiego łowienia, żeby nie dręczyć ryb powinien chociaż przygotować się, żeby miały możliwość dojścia do siebie (o ile to w ogóle możliwe). 

Wspomniany krótki film na ten temat podlinkowany wyżej, przedstawia kilka sposobów na to.

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Nie tylko Ty. Bardzo ciężko jest je namierzyć. Ostatnio mi się udało w miejscu, w którym normalnie nigdy bym nie pomyślał, że mogą tam być. W ogóle ten początek jakiś taki lichy jest, mam nadzieje, że się rozkręci na przełomie miesiąca.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

U mnie rozpoczęcie sezonu piękne, choć nie zapowiadało się za dobrze. Dzieci do przedszkola trzeba zaprowadzić więc nad wodą dołączam do kolegów koło godziny 9:30 a czasu niewiele bo trzeba wracać koło 14. 2 niewielkie sandaczyki na starej zapomnianej miejscówce, po drodze mijaliśmy z kolegą 2-3 m blat ale obstawiony łódkami, w drodze powrotnej bo czasu ja miałem nie za wiele na owym blacie zrobiło się pusto ale kolega dostrzegł ciekawy zapis na bocznym, szybka decyzja jeszcze 10 minut porzucamy w dryfie przy okazji poczekamy na ziomków z drugiej łódki. Jako że efekty dzisiejszego dnia były mizerne to rzucałem bez przekonania i bez większego skupienia nad tym gdzie posyłam przynętę i jak ją prowadzę. W pewnym momencie opór na końcu zestawu, ale jakiś taki dziwny więc hol siłowy pomimo zestawu niezbyt mocnego, obstawiałem, że raczej coś najechałem aniżeli, to że będzie to taka piękna ryba. Ku mojemu zdziwieniu po chwili koło łódki pokazał się piękny sandacz, po zmierzeniu 82 cm biuziak szybka focia i do wody. Wędka Mikado Sicario M 198cm, team dragon x z plecionką 0.14mm. fluorocarbon 0.35mm Westin shadteez slim 10 cm na 7 gramowej główce.

post-56725-0-12114400-1686939595_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"                                                                  good.gif

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 21

• 2 tygodnie później...

Ostatni miesiąc dył pod znakiem pstrągów i górzystych terenów.

Dzisiejszy wypad na łódkę był niechętny.Cisnienie leci ostro w dół, deszcz prawie ciągły , ale oki na 3 godz chociaż.

Odbijam Perłą i śmigam niedaleko tam gdzie ostatnio robiłem mapki.Musze rozkminić te miejsca przed przybyciem Wiesiulka :).

Naplywam na skraj twardego z miekim 11m dłebok. Drugi rzut i baaam ,nawet nie pstryknięcie tylko przywalenie ze wściekłością. Hol i podebranie klocka .

Dopiero zacząłem łowić!.

Wypije kawe ochłonę i por,ucam jeszcze

Cdn.

post-57619-0-46796200-1688287204_thumb.jpg

• Like 18

• 2 miesiące temu...

Pierwsze napłyniecie i maluchy się meldują na łodzi. Zmiana miejsca i nic ,następne miejsce i kopnięcie konia ...., ale płytka pękła :( Sunline czy coś... ostatnia meta i mocne przytrzymanie .Phenix do 1oz wygina się do granicy wytrzymałości.Metanium pięknie oddaje tę dziadoską płytkę i po pięciu siedmiu minutach przeciągania liny wygrywam :)

Sztukas jest w Łodzi albo łodzi.Dyszymy spoglądając se w ślepia i zdajemy sobie sprawę, że walka trwała za długo. Obolały odczepiam rywala i wrzucam do wody.

Pomachał na odchodne wielkim ogonem...

Do zobaczyska ...

post-57619-0-61690300-1695496808_thumb.jpg

• Like 7