Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator i echosonda zasilane z akumulatora rozruchowego (ładowanego z silnika zaburtowego)

szpiegu

Pytanie

Witam Panowie znawców tematu :) 

Chcę  podłączyć sobie na jednym akumulatorze 12V 80 AH silnik z rozrusznikiem oraz ładowaniem 12V  oraz echosondę  Czy nie będzie żadnych problemów jak podłączę sobie pod to samo zasilanie?? , Chodzi o to aby cały zestaw był jak najbardziej bezobsługowy to znaczy aby nie trzeba było ładować akumulatora do korzystania z echosondy itp. czy echo nie zeświruje w stylu przygasanie zakłócenia obrazu itp ??

pozdrawiam 

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja jestem na etapie montażu łodzi. Zdecydowałem się na dwa aumulatory

1. do uruchamiania silnika i obsługi widny kotwicznej

2. do echa

silnik z ładowaniem, ale z użyciem modułu (najpierw ładuje akumulator 1 potem 2),

Koledzy drążąc dalej ten temat, jakie akumulatory (pojemność/firma) byście proponowali do mojego rozwiązania?

• 0

Posiadam 2 akumulatory na swojej łodzi:

1. Do uruchamiania silnika

2. Do wszystkiego innego (silnik elektryczny, winda kotwiczna, elektronika, oświetlanie, klakson itp)

Ostatnio znalazłem takie rozwiązanie, które wydaje się być ciekawe:

https://www.bluesea.com/products/7653/Mini-Add-A-Battery_Plus_Kit_-_65A_Bare_Wire_%5BEuropean%5D

Automat przełącza ładowanie na akumulator, który tego w danym momencie potrzebuje (nie ważne czy ładujemy z silnika czy sieci elektrycznej).

post-53026-0-05529900-1491376605_thumb.jpg

Edytowane przez lukson

• 0

Witam Panowie znawców tematu :)

Chcę podłączyć sobie na jednym akumulatorze 12V 80 AH silnik z rozrusznikiem oraz ładowaniem 12V oraz echosondę Czy nie będzie żadnych problemów jak podłączę sobie pod to samo zasilanie?? , Chodzi o to aby cały zestaw był jak najbardziej bezobsługowy to znaczy aby nie trzeba było ładować akumulatora do korzystania z echosondy itp. czy echo nie zeświruje w stylu przygasanie zakłócenia obrazu itp ??

pozdrawiam

Tez wlasnie tak wszystko montuje na mojej lodzi:

- silnik z rozrusznikiem i ladowaniem

- echo

- silnik elektryczny

- akumulator

Wszystko podłączam do jednego akumulatora. Tylko na wszystkim, oprocz silnika spalinowego, daje dodatkowy bezpiecznik na wszelki wypadek

I instalacje tak zaplanowalem aby przewod od przetwornika był oddalony od glownego kabla zasilajacego łączącego spaline i aku, aby uniknac zakłóceń

Wodowanie tego nowego zestawu w ta lub przyszla sobote;)

Edytowane przez SzymusS

• 0

Witam,

Koledzy szukałem trochę na ten temat i do niczego konkretnego się nie dokopałem, a mianowicie czy korzystając z ładowania silnika zaburtowego w akumulatorze do którego mam podpięta echosondę, będę miał jakieś zakłócenia odczytu ?

Pozdrawiam.

• 0

Nie powinno być żadnych zakłóceń podczas pracy silnika zaburtowego... śmiało podpinaj zasilanie echosondy do akumulatora rozruchowego... oczywiście nie zapomnij o bezpieczniku na zasilaniu echosondy,kabel (+)

Ps. Musisz tylko wziąść pod uwagę że duże ekrany podświetlone na maxa i spięte z np. systemem live... zjadają trochę prądu... więc weź poprawkę na pojemność akumulatora

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Witajcie Dobrzy Ludzie

Czy ktoś z Was zasila echosondę HELIX (lub innej marki) z akumulatora, który równocześnie daje prąd na rozrusznik silnika zaburtowego (w moim przypadku to 20 KM)? 
Czy włączona echosonda w trakcie rozruchu silnika (nieunikniony spadek napięcia) ma może tendencje to wyłączania się?

Robię instalacje elektryczną na łodzi i chciałbym uniknąć możliwych przykrych przypadków.

Z góry dziękuje za informacje. 

Pozdrawiam Paweł

• Like 1