Skocz do zawartości
  • 0

Siedmiu Wspaniałych - Trudny Wybór .

rekin175

Pytanie

Witam , mam nie lada dylemat z wyborem młynka oto moje typy jest z czego wybierać co przyprawia o ból głowy !. Proszę o wasze sugestie użytkowników wymienionych młynków i nie tylko , młynek będzie zatrudniony raczej do klenia pstrąga , choć zawsze warunki jego zatrudnienia mogą ulec zmianie :) tak wiec rozmiar już sobie wybiorę indywidualnie .

Lista:

1.Daiwa Theory

2.Daiwa R`NESSA

3.SHIMANO RARENIUM CL4

4.DAIWA BALLISTIC

5.DAIWA CALDIA [model z roku 2012]

6.TEAM DAIWA TD-R

7.SHIMANO STRADIC CI4

1.Daiwa Theory

daiwatkopiowanie.th.jpg

2.Daiwa R`NESSA

daiwarkopiowanie.th.jpg

3.SHIMANO RARENIUM CL4

shimanorareniumkopiowan.th.jpg

4.DAIWA BALLISTIC

balistickopiowanie.th.jpg

5.DAIWA CALDIA [model z roku 2012]

caldiakopiowanie.th.jpg

6.TEAM DAIWA TD-R

tdr2508kopiowanie.th.jpg

7.SHIMANO STRADIC CI4

stradickopiowanie.th.jpg

Edytowane przez rekin175

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do tej pory kręciłem Thoery i Rareniumem przy czym u kumpla w sklepie kręciłem też nową Caldią i Theory. Z czwórki, którą miałem w dłoniach brałbym w pierwszej kolejności albo Rareniuma (którego mam na stałe) albo nową Caldię właśnie. R'nessa to dla mnie żaden szał przy wyżej wymienionych :)

• 0

Szukaj Super X-a lub Emblema X/Z

sorry za off-a również.

Muszę się zapoznać

7 fotka to chyba Rarenium , a nie Stradic CI4?

Poprawione , dzięki

Do tej pory kręciłem Thoery i Rareniumem przy czym u kumpla w sklepie kręciłem też nową Caldią i Theory. Z czwórki, którą miałem w dłoniach brałbym w pierwszej kolejności albo Rareniuma (którego mam na stałe) albo nową Caldię właśnie. R'nessa to dla mnie żaden szał przy wyżej wymienionych :)

Teraz zasadnicze pytanie , różnica między nową Caldią a Rarenium jest około 300 zł czy warto dopłacić na rzecz CALDI ,

• 0

Wydaje mi się, że Caldia 2000 w porównaniu do mojego Rareniuma 2500 kręci fajniej. Dla mnie jednak różnica w kwocie była znaczna (Rarenium + Ryobi Zauber= cenowo nowa Caldia) i zdecydowałem się na Rareniuma. Młynek jest bardzo lekki, fajnie kręci, szpula jest dość szeroka i wyprofilowana tak, że jestem w stanie pocisnąć na pożądaną odległość i do tego designersko podobał mi się najbardziej (chyba najmniej świecący młynek z tego segmentu cenowego :D).

• 0

Wydaje mi się, że Caldia 2000 w porównaniu do mojego Rareniuma 2500 kręci fajniej. Dla mnie jednak różnica w kwocie była znaczna (Rarenium + Ryobi Zauber= cenowo nowa Caldia) i zdecydowałem się na Rareniuma. Młynek jest bardzo lekki, fajnie kręci, szpula jest dość szeroka i wyprofilowana tak, że jestem w stanie pocisnąć na pożądaną odległość i do tego designersko podobał mi się najbardziej (chyba najmniej świecący młynek z tego segmentu cenowego :D).

Napisz jaki model Rarenium używasz,bo gdzieś tam w necie widziałem model JDM za około 1500 zeta,trochę dużo. :o

• 0

Dokładnie rzecz biorąc zostaje 300 zł [ To już można zagospodarować pod nowy patyk do Rarenium ] dołożę kilka stów i jest , wagowo Caldia 25 g ma więcej co może nie będzie odczuwalne , ale przy młynku pod nie duże rybki [kleń okoń pstrąg] bardzie będę potrzebował mniejszego rozmiarem wagowo młynka i bardziej filigranowego ale nie aż za mam za dużą łapę i wszystko zmierza ku Rarenium , i gdyby te dwa młynki kosztowały by tle samo wolał bym CALDIE może z tego tytułu iż posiadam dwie CALDIE model starszy [CALDIA 2500 X] i ufam tym młynkom , oraz Diawa daje dwa lata gwarancji Shimano rok ! .. Mam czas więc mogę spokojnie przemyśleć decyzje .

• 0

W zasadzie czym się różnią ?

Ekhm, myślałem, że takie rzeczy to kolega wie ;)

Rarenium ma przełożenie 5,0:1

Stradic z kolei 6,0:1

To samo jest z Daiwą Theory i Ballistic, theory jest wolniejsze, ballistic na dodatek nie ma zapasowej szpuli :\

• 0

Ekhm, myślałem, że takie rzeczy to kolega wie ;)

Rarenium ma przełożenie 5,0:1

Stradic z kolei 6,0:1

To samo jest z Daiwą Theory i Ballistic, theory jest wolniejsze, ballistic na dodatek nie ma zapasowej szpuli :\

Takie wie , ale nie chcę czegoś przeoczyć co kilka głów to nie jedna :) , ale dzięki

ten kolowrotek to do jak dlugiej wedki i na jak duza wode?

Woda rzeka średnia kij będzie coś koło 2.4m - 2.6m , czyli do krótkiego kija lekki młynek jak najbardziej zaś do dłuższego może go nie wyważyć .

Edytowane przez rekin175