SlawekNikt Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 A może tak: de gustibus non est disputandum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Nic innego nie robimy, jak tylko o gustach dyskutujemy. Nie wiedząc, albo wiedząc.. Mam bliżej nieokreślone poczucie, że wiem co to jest kanon i synonimy jego, ale jestem systemowo w opozycji - więc separuję się i neguję to co moim zdaniem nie jest warte zachwytu. I potrafię tą pozycję obronić, a argumenty same się do mnie przychodzą dziesiątkami Nie możemy wszyscy śpiewać w jednym chórze, szczególnie, że brzmi fałszywie.. albo tylko interesownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Yglo, są foty Batsonów Sławka w artykułach o wędkach sandaczowych. Można obejrzeć te nietuzinkowe pracę z drewnem z taboretu.,, Ale za to jest jedyny, który się tego podjął,,???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Można obejrzeć jeszcze w okoniowych wersję survivalową - w razie "W" pilot samolotu ratunkowego odnajdzie nas w dobrych warunkach mniej więcej z 5000 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 proponowałbym zwrócić uwagę z którego roku jest ten artykuł, to jednak wiele wyjaśnia. Sławek mnie uczył łowić na wormy na długo "zanim to było modne". Mam jeszcze gdzieś jakiegoś Sławkowego riga z tamtych lat. Także Panowie, nie rozpędzajcie się za bardzo. Ciąłem się ze Sławkiem niezliczoną ilość razy na forum od tego czasu, ale uczciwie mówiąc to że dziś jest zakładka "rodbuilding" na jerku to w sporej mierze jest Sławka zasługa i dziedzictwo Czy jest w ogóle we współczesnym rodbuildingu jakiś kanon ? Nie wiem czy jest i czy jest jeden. To chyba zależy też od PESELU czy też od teg jak długo ktoś siedzi w temacie. Dla mnie kanonem może być korek / full grip dla kogośc innego japan-style a jeszcze dla kogoś Delfin+Delta. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 (edytowane) Forum jest jak mrowisko, a Pan Sławek od czasu do czasu przychodzi i zapuszcza weń kijek. Nie wszyscy wiemy, że Pan Sławek lubi obserwować, badać i przetważać zachowania masy ludzkiej, reagującej na jego ''szelmowskie'' zaczepki intelektualne. Edytowane 8 Lutego 2023 przez Paavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 (edytowane) Friko, i właśnie do tego zmierzam. Czy mamy wrócić do taboretów, ubrań ze skóry typu vikingowie tudzież innych gumowych płaszczy lub parowych samochodów?Ja wolę jednak, że świat się rozwija.Ciekawi mnie jeszcze z jakiego indywidualnego sprzętu Sławek korzysta do pisania postów (czy czasem żółte rączki go nie składały na masową skale? Nie mówiąc już o tym, że korzysta z sieci w której jest X osobników ukształtowanych przez system.) Edytowane 8 Lutego 2023 przez kogut 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Pożytku z tej wymiany myśli nie będzie, nikt się nie pokusi przejść z lustrem po rynku, może Panu Sławkowi chodzi o to, ze my tu pokazujemy takie kieszonkowe, z Pancernymi i Szarikiem z na odwrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Niech mnie tak supermoderator nie chwali, bo diabła niezgody mam tuż tuż pod skórą Nie kłóćmy się i dajmy spokój osobistym wycieczkom - szczególnie, kiedy nie mamy własnego zdania a temat nas przerasta.W globalnym świecie do którego tak chlubnie przynależymy, mody i trendy przestały być osobistym wyborem wynikającym z tego samego źródła pochodzącego poczucia estetyki, wrażliwości czy też innych form niezależności. Są narzędziem unifikacji i obowiązkowej standaryzacji, a także zarządzania. Każdy powinien się w tym dictum odnaleźć Jak stwierdził klasyk - lubimy tylko te melodie które już słyszeliśmy Chyba nie ma co do tego większych wątpliwości.. Nie chodzi mi o to jaka aktualnie moda nadaje nam kierunek, ale o imponderabilia. To, co ona implikuje! Moim zdaniem powinna wnosić więcej niż zdolność poprawnego montażu klocków W zakładce lureuilding wystawia się mój tutejszy oponent, anonim Roman eRKa. Samodzielnie robi woblery czy tez tzw wobki. To też są kopie, ale niezaprzeczalnie jest w nich urok, odcisk osobistej inwencji. To samo chciałbym dostrzec w homemade rodbuildingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 (edytowane) Zawsze można też wykręcić korek i odpalić lampę naftową . Edytowane 8 Lutego 2023 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Świat nie idzie naprzód, świat się tylko zatacza.. Coś jest w tym stwierdzeniu...Przykładowo jeśli chodzi o spojrzenie na ekosystemy rzeczne, niektórzy mentalnie tkwią w XIX w., ewentualnie na etapie wczesnego ZSRR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Najgorzej gdy popadamy w samo-zachwyt bo przeciez jestesmy najlepsi. Kanonem jest wszechobecne uzywanie uchwytow kolowrotka jak Fuji DPS 18 zostawiajac gwint, wszyscy tak robia, po chwili lowienia mamy pieknie odcisniety na dloni, im dluzej tym mocniej. Ot tak musi byc... dopoki nie pokaze nam ktos, ze trzeba to dociac na tyle by kolowrotek sie miescil, reszte zastepujac czy to carbonowa rurka, kawalkiem drewna czy korka. Dlonie maja sie duzo lepiej. Na zdjecia na jerka, fejsa czy insta dokrecamy nakretke do dolu, pokazujemy piekny insert i dalej ten uchwyt w takim wydaniu jest jak wszystkie Stelle- do d..y :) Szczegolnie ze jest nowa Saltiga SW, najlzejsza 345 gram 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 http://jerkbait.pl/topic/7494-moja-pierwsza-klejonka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Najgorzej gdy popadamy w samo-zachwyt bo przeciez jestesmy najlepsi. Kanonem jest wszechobecne uzywanie uchwytow kolowrotka jak Fuji DPS 18 zostawiajac gwint, wszyscy tak robia, po chwili lowienia mamy pieknie odcisniety na dloni, im dluzej tym mocniej. Ot tak musi byc... dopoki nie pokaze nam ktos, ze trzeba to dociac na tyle by kolowrotek sie miescil, reszte zastepujac czy to carbonowa rurka, kawalkiem drewna czy korka. Dlonie maja sie duzo lepiej. Na zdjecia na jerka, fejsa czy insta dokrecamy nakretke do dolu, pokazujemy piekny insert i dalej ten uchwyt w takim wydaniu jest jak wszystkie Stelle- do d..y :) Szczegolnie ze jest nowa Saltiga SW, najlzejsza 345 gram Chyba że robimy to tak To w tedy tez i w D…E mamy długość gwintu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 (edytowane) Masz racje ale pod warunkiem, ze reka przy trzymaniu nie wyjdzie na gorze poza nakretke. Wtedy mamy bardzo ostry kat. Dla mnie osobiscie idealem jest Alps Rapid 18, z ucietym gwintem zastapionym rurka carbonowa. Jest w watku @DelToro zdjecie mojego CTS-a travela. Taka tam ukladanka klockow Lego trwajaca kilkanascie godzin by rekojesc wygladala inaczej niz wszystkie inne klocki Lego dostepne na rod-buildingowym rynku :) Edytowane 8 Lutego 2023 przez Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 .... W zakładce lureuilding wystawia się mój tutejszy oponent, anonim Roman eRKa. Samodzielnie robi woblery czy tez tzw wobki. To też są kopie, ale niezaprzeczalnie jest w nich urok, odcisk osobistej inwencji. To samo chciałbym dostrzec w homemade rodbuildingu A w życiu bym się od Pana Sławka pochwał nie spodziewał. Ale jest różnica między wędziskiem a przynętą. Na korzyść przynęt. Wszystko już było, ale ... ten ostateczny impuls, aby robić inne przynęty dało takie drzewo:Materiał ukształtowany przez samą naturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Masz racje ale pod warunkiem, ze reka przy trzymaniu nie wyjdzie na gorze poza nakretke. Wtedy mamy bardzo ostry kat. Dla mnie osobiscie idealem jest Alps Rapid 18, z ucietym gwintem zastapionym rurka carbonowa. Jest w watku @DelToro zdjecie mojego CTS-a travela. Taka tam ukladanka klockow Lego trwajaca kilkanascie godzin by rekojesc wygladala inaczej niz wszystkie inne klocki Lego dostepne na rod-buildingowym rynku :) PBH_ROD_711.jpgTe wędki buduje dla siebie . Mój sposób trzymania odpowiada takiemu ułożeniu uchwytu. Ale Twoje zdjęcie tez wezmę pod uwagę . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Nie ma specjalnej różnicy, między rękodziełem typu kije a woblerem, Roman. W rękodziele liczy się przede wszystkim inwencja, możliwie największy wkład własnej swojej własnej kreatywności. nawet jeśli nie da się tak całkiem do końca uniknąć wzajemnych przepływów i motywów różnych koncepcji.. A moja w głębi duszy młoda osoba, dotknięta mocno nonkonformizmem nie chce i nie potrafi bez gderania przyjąć do wiadomości szkaradnego faktu, że jej ukochany rodbuilding upodabnia się do czegoś na kształt składania szafek z Ikea o prostackim wyglądzie szafek z Ikea albo montowania klapek Kubota łącznie z ich niewybrednym look'iem - pod indywidualnym szyldem A fujj!!To jest nieuprawniona zamiana ról, bo to nie my jesteśmy z założenia kopistami, a wolnymi indywidualnymi twórcami, i to biznes ma z nas kopiować a nie odwrotnie.. Skądinąd jest to kanon lubiany i na masową skalę akceptowany. Z tej akceptacji biorą się masy np. niezależnych trendsetterów i różnej maści wytłumaczaczy, ekologów, świadomych wyborców tudzież innej popkultury itp itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperek993 Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 (edytowane) Nie ma specjalnej różnicy, między rękodziełem typu kije a woblerem, Roman. W rękodziele liczy się przede wszystkim inwencja, możliwie największy wkład własnej swojej własnej kreatywności. nawet jeśli nie da się tak całkiem do końca uniknąć wzajemnych przepływów i motywów różnych koncepcji.. A moja w głębi duszy młoda osoba, dotknięta mocno nonkonformizmem nie chce i nie potrafi bez gderania przyjąć do wiadomości szkaradnego faktu, że jej ukochany rodbuilding upodabnia się do czegoś na kształt składania szafek z Ikea o prostackim wyglądzie szafek z Ikea albo montowania klapek Kubota łącznie z ich niewybrednym look'iem - pod indywidualnym szyldem A fujj!!To jest nieuprawniona zamiana ról, bo to nie my jesteśmy z założenia kopistami, a wolnymi indywidualnymi twórcami, i to biznes ma z nas kopiować a nie odwrotnie.. Skądinąd jest to kanon lubiany i na masową skalę akceptowany. Z tej akceptacji biorą się masy np. niezależnych trendsetterów i różnej maści wytłumaczaczy, ekologów, świadomych wyborców tudzież innej popkultury itp itd.. Co proponujesz Sławku w takim razie ?Może chodzi Ci o to np. aby samochód zamiast jechać do przodu , toczył się bokiem? Albo żeby miał tylko jedno koło ? Edytowane 9 Lutego 2023 przez kacperek993 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Nie ma specjalnej różnicy, między rękodziełem typu kije a woblerem, Roman. W rękodziele liczy się przede wszystkim inwencja, możliwie największy wkład własnej swojej własnej kreatywności. nawet jeśli nie da się tak całkiem do końca uniknąć wzajemnych przepływów i motywów różnych koncepcji.. A moja w głębi duszy młoda osoba, dotknięta mocno nonkonformizmem nie chce i nie potrafi bez gderania przyjąć do wiadomości szkaradnego faktu, że jej ukochany rodbuilding upodabnia się do czegoś na kształt składania szafek z Ikea o prostackim wyglądzie szafek z Ikea albo montowania klapek Kubota łącznie z ich niewybrednym look'iem - pod indywidualnym szyldem A fujj!!To jest nieuprawniona zamiana ról, bo to nie my jesteśmy z założenia kopistami, a wolnymi indywidualnymi twórcami, i to biznes ma z nas kopiować a nie odwrotnie.. Skądinąd jest to kanon lubiany i na masową skalę akceptowany. Z tej akceptacji biorą się masy np. niezależnych trendsetterów i różnej maści wytłumaczaczy, ekologów, świadomych wyborców tudzież innej popkultury itp itd.. Widziałem na fotce takiego bananka zrobionego z rączki szczoteczki do zębów. Robił takie(bananki) - Colsheep. Mam jakąś staroć zrobioną z twardego plastiku. Bezsterowce Piotra też pod te można podciągnąć. Czyli jak piszesz - wszystko już było. A myśl, że można wykorzystać krzywe gałęzie wpadła niespodziewanie. Co i jak zatem można wnieść własnego do budowy wędziska? Chyba trzeba poczekać aż znów ktoś coś znanego, ale jednak innego wymyśli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Generalnie wszystko fajnie tylko chyba Autor tematu zapomnial że rodbuilding nie kręci się tylko i wyłącznie wokół wizualnej strony wędki,a i nawet z tej wizualnej strony to w pełni świadomie mogę napisać że w Polsce rodbuilding jest bardzo mocno rozwinięty, jest wielu Kolegów którzy tworzą elementy z drewna , carbonu , żywicy... wystarczy popatrzeć na to jak wyglądają wędki robione w innych krajach myślę że wcale nie mamy się czego wstydzić a wręcz odwrotnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Co proponujesz Sławku w takim razie ?Może chodzi Ci o to np. aby samochód zamiast jechać do przodu , toczył się bokiem? Albo żeby miał tylko jedno koło ? Takie odpowiedzi dosyć smutne są. Cały wątek smutny nieco. Wychodzi na to, żeśmy tylko łykaczami sklepowych pomysłów i towaru zostali. Wytoczenie kawałka drewna w tym naszym fachu za nie lada osiągnięcie uchodzi. Ale dobre i to w obliczu faktu, że część użytkowników nawet nie kuma o co kaman :-)Nóż niby prostsze narzędzie w końcowym wykonaniu i obsłudze doczekał się jakby większej uwagi. Elforyn, raffir, juma, grafit ręczne układany, metale wszelakie, to u nożorobów. A u nas co? Nawet pianka na rękojeść czarna musi być. https://forum.knives.pl/index.php/topic,202713.0.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Tak właśnie jest, Pluszczu Globalna wiocha wbrew pozorom nie ceni sobie wolności ani odstępstw od kanonu.. W najlepszym wypadku zjednoczeni wieśniacy z tej wioski wezmą cię za śmiesznego Janka muzykanta.. No już niech będą te składaki, ale nie tak aż minimalistycznie pomyślane, żeby literalnie do wszystkiego pasowały. Tak jak białe adidasy Jak ja - biedny żuczek, mógłbym to przybliżyć słabiej kumającym Mój dobry oraz wszechstronnie bogaty kolega, wybija mi na okrągło oczy kijem idealnie skomponowanym i wizualnie bezbłędnym. Na G1000 sparowanym z bordowym ABU w wersji japan, leżącym w emaliowanym uchwycie, leżą stare Hopkinsy z czerwonymi ceramicznymi ringami, a wszystkie dodatki - w tym dyskretna wyplatanka - dopełniają z góry zamierzonej harmonii.. Pominę wykonawcę.. Szklany muchowy "żóltek" - korkowa rękojeść z niewielkimi żółtawymi, kościanymi dupkami, szary uchwyt kołowrotka, a w nim staromodny Plueger z kolorystycznie dobraną linką i runningiem, jasnobursztynowy stripping H&H, szare wężyki, kremowe nici z bladozłotymi wplotkami.. Kogutowy Avid z STXem - cały metal to matowe alu, czarne hardloye, czarne nici z minimalnym jaskrawo czerwonym akcentem, dzielona rękojeść z przyciemnionego drewna a pośrodku czarno srebrny tiger bez końcowych omotek. Wszystko po taniości, w sumie z resztek.. Foto nie będzie, niestety trzeba się cofnąć do czasów bardziej wymagających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 https://youtu.be/4ll4Wu9Bj4s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 (edytowane) Dlugo sie zastanawialem, czy jeszcze warto cokolwiek do watku dopisac.Niesmakiem mnie napawaja komentarze odnoszace sie do jakichs zaszlosci ze Slawkiem itd...Moze dla kogos temat watku jest kontrowersyjny i nie potrafi go zestawic z tym co poeta mial na mysli?Z drugiej strony przeciez Slawek przyzwyczail nas do swojego sposobu bycia na forum, wiec skad to zdziwienie? Przeciez jest w tym jak najbardziej autentyczny.Ale do rzeczy. Dla mnie osobiscie juz samo to ze ktos chce sobie zrobic lub zamowic u Wedkoroba badz Rodbuildera wedke, moze byc wynikiem samodzielnego myslenia wynikajacego chociazby z szukania optimum (osobistego optimum) uzbrojenia wedki, dlugosci elementow dolnika itd,- nawet jesli to jest "po taniosci". Tu jednak musze dodac, ze chodzi mi o taniosc wynikajaca z jakis tam ograniczen a nie o taniosc cwaniaka.Beda wsrod nas i to czasmami widac po prezentowanych projektach i tacy co beda chcieli swojej wedce dac "dusze", czasem bedzie to subtelna gra kolorow, ktora potrafi odmienic nastroj slotnego jesienno-zimowego sandaczowania.Czasem bedzie to eliminacja swiecacych elementow pstragowej muchowki, zeby nas krew nie zalewala gdy machajac sznurem przelotki i grajace na nich slonce puszacza zajace po wodzie.Mysle, ale moge sie mylic, ze to wlasnie jest motyw przewodni watku. To taka inspiracja zeby tchnac w robiona wedke troche tej swojej subiektywnej fascynacji wedkarstwem.Nawet przemyslane techniczne aspekty lezacego nam uzbrojenia i dobor odpowiednich dla nas dlugosci/szerokosci/profiowania itd nie musi byc koncem przygody z danym blankiem, ktory jest przeciez naszym towarzyszem wypraw. Mozna pojsc jeszcze krok dalej i mysle ze wlasnie do tego zacheca Slawek. Ja w kazdym razie kazdego z Was koledzy serdecznie do tego zachecam, bo fajnie sie poslugiwac dobrze i ladnie wykonanym narzedziem Edytowane 9 Lutego 2023 przez Rheinangler 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi