Skocz do zawartości

Sposob na swinke

dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!!!Nazywam sie Bartek,jestem na forum od niedawna.Witam wszystkich serdecznie.Powoli dobiega konca okres Ochr.swinki(do 15 maja)Ja mam czesta przyjemnosc lowienia w rzece Nysa klodzka,w ktorej jest sporo tego gatunku.Jakis czas temu uganiajac sie za poteznymi kleniami(niestety bez rezultatu)dostalem owa swinke.Ryba miala 45cm.dlugosci(oczywiscie nadal plywa w wodzie),skusila sie na niewielkiego plywajacego woblerka(wyrob Andrzeja Lipinskiego z Wroclawia)w kolorze srebrno-czarnym,prowadzonego bardzo powoli wzdluz brzegu.Uwazam,ze jest to bardzo sportowa i waleczna ryba,ktora mozna z duzym powodzeniem lowic nasza ulubiona metoda.Zachecam wszystkich do wpisywania na tej stronie swoich spiningowych recept na ten ciekawy gatunek.Pozdrawiam!A tak na marginesie wracajac do poteznych kleni,to musze powiedziec,ze w Nysie plywaja AMURY Z CZERWONYMI PLETWAMIHa!Ha!Ha!

Cześć

Recepty na pewno nie mam ale trafiłem kiedyś na Sanie jako przyłów

dwie też takie grubo ponad 40 :mellow: na mepsa longa1.Wtedy to złowiłem jeszcze kilka dziwnych czarnych ryb z pomarańczowym brzuchem :huh: ...jak się potem okazało były to certy w barwach godowych Embarassed

Było to naście lat temu i od tamtej pory więcej kontaktu ze świnką na spining nie miałem,a szkoda bo to bardzo fajna rybka :D

Pozdr.Seba

Cześć Dragon,

Witam Ciebie bardzo serdecznie. Zapraszam do wymiany doświadczeń, zadawania pytań itd. Bardzo się cieszę, że do nas trafiłeś.

O świnkach nic nie powiem bo nie wiem :D Ja wychowałem się na szczupakach, okoniach i sandaczach.

Pozdrawiam

Remek

Witaj :D

W latach 80-tych i początkiem lat 90-tych łowiłem świnki na Sole, Rabie, Dunajcu i Sanie. Przynetą była złota obrotówka podobna do mepsa Aglia long nr 2 prowadzona z prądem tak by muskała dno.

W ten sposób łowiłem świnki i brzany. Ponadto brzany brały na woblery głowaczo i ślizo podobne.

Większośc ryb była zacięta za głowę w okolicah pyska.

Witam Remku!Ja wlasciwie wychowalem sie na splawiku.Mam 24 lata,ryby lowie od momentu kiedy jeszcze sam nie moglem nawet utrzymac wedki w reku,a raczej bambusowego kijka.Splawik byl moja ulubiona metoda,lowilem sporo w zawodach itd.,nawet czesto zdazaly sie jakies punktowane miejsca.Ogolnie szlo mi calkiem dobrze.Tak bylo do momentu,w ktorym poraz pierwszy wybralem sie z kolega pospininngowac na odcinku rzeki Bystrzyca(okolice zbiornika Mietkow).Pamietam,ze w ten dzien okonie zerowaly jak rozjuszone piraniei w zasadzie kazdy rzut konczyl sie braniem.I tak zaczela sie moja przygoda ze spininngiem.Splawik przeszedl do lamusa.W ostatnim czasie lowie przedewszystkim w Nysie klodzkiej,tam wraz z kolega tropimy glownie klenie,czesto wybieramy sie tez na pstragi.Co do szczupakow okoni i sandaczy (tych ostatnich zlowilem najmniej),to moge sie pochwalic tegorocznymi esoxami jedna 70 w marcu na obrotowke i jedna 60 koncem kwietnia na 3cm.woblera,co ciekawe oba zlowione na odcinkach gorskich,ale w klasycznych zastoiskach.Pomimo,ze szczupak na wodzie gorskiej niema okresu ochr.nadal ryby te plywaja i rosna.Chetnie dowiem sie czegos o sandaczach bo tych ryb zlowilem bardzo malo.POZDRAWIAM!!!

Witam Cezoratorze!Moja Swinka polknela woblera!!!!Sam zastanawialem sie w jaki sbosob to zrobila.Ryby te maja bardzo maly pyszczek.Moj kolega dopadl juz dwie sztuki,rowniez na woblera,ale to bylo wczesna wiosna(oczywiscie plywaja one nadal w wodzie).Jego zdobycze byly zachaczone podobnie jak Twoje.Dowiedzialem sie ,ze swinki staja sie bardzo agresywne na jesien.Ponoc to jest najlepsza pora aby rybe ta polowic na spinning.POZDRAWIAM!

Kilkanaście pięknych świnek złowiłem w Sanie na woblery Rebela, powyżej Soliny i poniżej Sanoka. Większość z nich miała dobrze ponad 1 kg, a największa ponad 50 cm. O Rebelach poszukaj artykułu na www.wcwi.pl - Rebele kontratakują.

Co ciekawe większość z tych świnek zjadało moje woblery podczas zawodów spinningowych, ale jak wiadomo świnka nie jest rybą drapieżną i nie liczy się w punktacji

Dodam jeszce, że rekord Polski świnki pochodzi z Sanu poniżej Leska, ta z kolei świnka wzięła na...okoniowego paprocha.

Czytałem kiedyś że najlepszy jest zielony mały twisterek właśnie w kolorze glonów, ale prowadzony w dryfie tak jak spływają glony. Ciężko ponoć świnkę zaciać bo natychmiast wypluwa imitację, dlatego przyda się pewnie jakaś wklejanka i cienka żyłka. Ja bym tak próbował.

powodzenia