Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda na pontonie

adiz1

Pytanie

Chciałem zainicjować temat optymalnego sposobu mocowania i umiejscowienia echosondy, w tej dość specyficznej, pneumatycznej łódce jaką jest ponton. O montażu przetwornika już trochę napisano. Jakie są Wasze doświadczenia jeżeli chodzi o ekran echosondy? Mam tu na myśli podstwowe echa z ekranami od 4 do 7, góra 9 cali, nie zaś jakieś potężne monitory. Posiadam małego, Garmina Strikera 4+. Rozważam dwa różne sposoby jego przechowywania/użytkowania. Pierwszy to zakup torby/covera gdzie w dolnej części pokrowca jest plastikowa skrzynka na akumulator a na jej wierzchu montuje się podstawę pod ekran. Dużym plusem jest mobilność takiego zestawu. Wyciągamy torbę z bagażnika podpinamy przewód od przetwornika i wszystko. Gdzie to jednak wygodnie i bezpiecznie trzymać podczas pływania/łowienia? Na komorach/balonach chyba ryzykowne - proszenie się o strącenie do wody. Na wąskiej ławce? (też może spaść, no i robi się ciasno). Na podłodze? Na drugiej szali jest zakup uniwersalnego uchwytu-stolika, który mocuje się gdzieś na rurze/komorze pontonu, z boku np. pomiędzy ławkami. Firma Kolibri takie coś oferuje - ot deseczka z dwoma uchwytami na wędki po bokach, a na dole miejsce na mocowanie niedużego akumulatora. Użytkował ktoś z Koleżeństwa coś takiego? Jak wrażenia, ma to jakieś minusy? 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć, ja chciałbym się odnieść nie tyle do montażu, co do wielkości ekranu. Waham się miedzy dwoma modelami Garmin Striker Vivid i Hook Reveal. Rozważam oba rozmiary 7 i 9 cali. Nie wiem, który z rozmiarów będzie lepszy na ponton? Mam Kolibri KM-300DL. Do tej pory pływałem z Deeperem, ale chcę mieć od tego sezonu sonar boczny.. Posiadam silnik Jaxon XT65 Turbo Max (1:1 Haswing Protruar 1.0) z maximizerem. I tu kolejna kwestia - ponoć Garminy bardziej "sieją" i trzeba kombinować z ekranowaniem itd. Zasilanie w moim wypadku było by podobne. Co sądzicie? Pływam po zaporówkach (głównie woda 7-9m, max. ok. 20m)

post-71810-0-12939600-1680867310_thumb.jpg

post-71810-0-79577600-1680867317_thumb.jpg

post-71810-0-34500300-1680867326_thumb.jpg

• 0

Maciek, forumowa wyrocznia od sonarów, udowodnił, że osobne źródła zasilania + "uziemienie" ekranu do wody i echo Garmina jest w 100% wolne od zakłóceń nawet w przypadku bardzo siejącego silnika z maksimizerem.

Edytowane przez radeqs

• 0

Maciek, forumowa wyrocznia od sonarów, udowodnił, że osobne źródła zasilania + "uziemienie" ekranu do wody i echo Garmina jest w 100% wolne od zakłóceń nawet w przypadku bardzo siejącego silnika z maksimizerem.

Sęk w tym, że nie każdy ekran Garmina da się uziemić. Echomapy z wypinanym ekranem nie mają wyprowadzenia do uziomu.

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

• 0

Maciek, to wprawdzie Ultra, ale zakładam, że ten uziom ma połączenie galwaniczne z ekranem?

post-45725-1680959857,8063_thumb.jpg

PS. Faktycznie podstawka od np. echomap plusów itp. nie ma osobnego uziomu, ale sprawdziłbym, czy przez gniazdo ethernetu nie da się tego echa uziemić. Może tak się da obejść problem?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez radeqs

• 0

Maciek, to wprawdzie Ultra, ale zakładam, że ten uziom ma połączenie galwaniczne z ekranem?

attachicon.gif 20230408_151527.jpg

PS. Faktycznie podstawka od np. echomap plusów itp. nie ma osobnego uziomu, ale sprawdziłbym, czy przez gniazdo ethernetu nie da się tego echa uziemić. Może tak się da obejść problem?

Nie mam możliwości sprawdzenia tego obecnie , muszę poszukać zdjęć tyłu uhd2 i sprawdzić czy uziom dodano. Edyta: Nie ma oczka , niestety.

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Na uhd2 też faktycznie nie ma dedykowanego złącza do uziemienia. Tak jak pisałem, sprawdziłbym, czy przez ekran wtyczki ethernet nie da się ich uziemić. Ciekawe, czy by to zadziałało.

Wiesz co, nie mam zdania. Nie znam "składu" złącza RJ45, natomiast w kablu NMEA200 jest żyła uziemienia- środkowa i może w ten deseń podziałać można. Kupić złacze M12 5 pin, wyciągnąć zeń ground i wpiąć kabel w ekran a przewód do wody, burty, sztycy czy co tam kto ma. Natomiast takie działania na własną odpowiedzialność. 

• 0

Pytanie do użytkowników uchwytu uniwersalnego do pontonów "Kolibri UFB" (universal fixing block). Półka do mocowania uchwytu ekranu echosondy, nie ma jednolitej płaszczyzny - pomiędzy uchwytami tubowymi do wędek jest takie prostokątne zagłębienie. Do czego to ma służyć, jaką to pełni funkcję? Chciałem głowicę od ekranu zamocować jak najbliżej balonu, ale ta niecka w półce mi w tym przeszkadza.

post-45731-0-64743000-1680962925_thumb.jpg

• 0

Pytanie do użytkowników uchwytu uniwersalnego do pontonów "Kolibri UFB" (universal fixing block). Półka do mocowania uchwytu ekranu echosondy, nie ma jednolitej płaszczyzny - pomiędzy uchwytami tubowymi do wędek jest takie prostokątne zagłębienie. Do czego to ma służyć, jaką to pełni funkcję? Chciałem głowicę od ekranu zamocować jak najbliżej balonu, ale ta niecka w półce mi w tym przeszkadza.

Zapewne stopa pod podstawkę małego ekranu typu striker 4. 

• 0

Wiesz co, nie mam zdania. Nie znam "składu" złącza RJ45, natomiast w kablu NMEA200 jest żyła uziemienia- środkowa i może w ten deseń podziałać można. Kupić złacze M12 5 pin, wyciągnąć zeń ground i wpiąć kabel w ekran a przewód do wody, burty, sztycy czy co tam kto ma. Natomiast takie działania na własną odpowiedzialność. 

Na pinach w RJ45 w ethernecie nie ma uziemienia, ale z tego co widać na zdjęciu, gniazdo ethernet wydaje się ekranowane.

https://www.wisp.pl/p4175,wtyk-rj45-ekranowany-z-zaciskiem-ekranu-drut-kat-5e-100-szt.html

Ekran z tego typu wtyczki trzeba by uziemić i sprawdzić efekt. Uziemienie ekranu wtyczki nie wiąże się z żadnym ryzykiem.

PS. Link jest poglądowy, nie sugeruje zakupu akurat tej wtyczki.

Edytowane przez radeqs

• 0

Cześć.

Szukam kompaktowego akumulatora, takiego 18-20 Ah, do zasilania echosondy, który dałby się umocować w firmowym uchwycie (UFB) marki Kolibri. Zmieniłem sonar na większy i bat. 7Ah, która tam pasowała, jest niewystarczająca. "Otwór" uchwytu Kolibri ma wielkość około 10x15 cm (na głębokość, aku może wystawać, jakieś "milimetry" z tych 10x15, może da się podpiłować - to twardy plastik). Wertuję ofertę sklepów i wszystkie 18-20 Ah są za duże. Gdzieś w necie widziałem montaże takich akumulatorów, w takim uchwycie - może ktoś z Was przerabiał ten temat i coś pomoże. Dziękuję i pozdrawiam.

• 0

Cześć.

Szukam kompaktowego akumulatora, takiego 18-20 Ah, do zasilania echosondy, który dałby się umocować w firmowym uchwycie (UFB) marki Kolibri. Zmieniłem sonar na większy i bat. 7Ah, która tam pasowała, jest niewystarczająca. "Otwór" uchwytu Kolibri ma wielkość około 10x15 cm (na głębokość, aku może wystawać, jakieś "milimetry" z tych 10x15, może da się podpiłować - to twardy plastik). Wertuję ofertę sklepów i wszystkie 18-20 Ah są za duże. Gdzieś w necie widziałem montaże takich akumulatorów, w takim uchwycie - może ktoś z Was przerabiał ten temat i coś pomoże. Dziękuję i pozdrawiam.

Napisz. do @Siaq może coś doradzi .

Edytowane przez sero1975

• 0

Akumulator kupiłem w lipcu 2022 w sklepie Sonar, tak jak pisałem, dwa dni przy strikerze 7sv wytrzymuje bez problemu (dłużej nie sprawdzałem). Mieści się idealnie w uchwycie Kolibri, waży dużo mniej jak żelowy 7ah. Ogolnie jestem bardzo zadowolony zwłaszcza że kupiłem go w dobrej cenie - Sonarsklep miał wtedy w ofercie „akumulator używany jak nowy, z wymiany na większy” czy jakoś tak (mnie kosztował 220zl). Jakiej firmy nie wiem, jest o ile dobrze pamiętam, jest tylko naklejka/plomba o parametrach.

Widzę, że jest już nawet Akumulator litowy Li ion 3S 25Ah 12V w takiej obudowie przy 1kg wagi.

post-58634-0-51350000-1706895826_thumb.jpeg

Edytowane przez DonF

• 0

Dziękuję za wskazówkę, rzeczywiście te litowe Li-ion, mają kompaktowe gabaryty pasujące idealnie pod wspomniany uchwyt Kolibri. Jakoś skupiłem się na poszukiwaniu Lifepo4 i ten dział pominąłem. Zastanawia mnie tylko jeden parametr podany w specyfikacji - napięcie znamionowe 10,8 V. Czy to nie za mało? (ma zasilić Humminbirda Helixa 7).

• 0

Dziękuję za wskazówkę, rzeczywiście te litowe Li-ion, mają kompaktowe gabaryty pasujące idealnie pod wspomniany uchwyt Kolibri. Jakoś skupiłem się na poszukiwaniu Lifepo4 i ten dział pominąłem. Zastanawia mnie tylko jeden parametr podany w specyfikacji - napięcie znamionowe 10,8 V. Czy to nie za mało? (ma zasilić Humminbirda Helixa 7).

A sprawdź sobie w danych producenta operating voltage Helixa i będziesz wiedział. Li-ony w układzie 3S to porażka dla elektroniki. Niejeden użytkownik przekonał się,że elektronika się wyłącza , podczas gdy pojemności zostało sporo.

• Like 1