Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda na pontonie

adiz1

Pytanie

Chciałem zainicjować temat optymalnego sposobu mocowania i umiejscowienia echosondy, w tej dość specyficznej, pneumatycznej łódce jaką jest ponton. O montażu przetwornika już trochę napisano. Jakie są Wasze doświadczenia jeżeli chodzi o ekran echosondy? Mam tu na myśli podstwowe echa z ekranami od 4 do 7, góra 9 cali, nie zaś jakieś potężne monitory. Posiadam małego, Garmina Strikera 4+. Rozważam dwa różne sposoby jego przechowywania/użytkowania. Pierwszy to zakup torby/covera gdzie w dolnej części pokrowca jest plastikowa skrzynka na akumulator a na jej wierzchu montuje się podstawę pod ekran. Dużym plusem jest mobilność takiego zestawu. Wyciągamy torbę z bagażnika podpinamy przewód od przetwornika i wszystko. Gdzie to jednak wygodnie i bezpiecznie trzymać podczas pływania/łowienia? Na komorach/balonach chyba ryzykowne - proszenie się o strącenie do wody. Na wąskiej ławce? (też może spaść, no i robi się ciasno). Na podłodze? Na drugiej szali jest zakup uniwersalnego uchwytu-stolika, który mocuje się gdzieś na rurze/komorze pontonu, z boku np. pomiędzy ławkami. Firma Kolibri takie coś oferuje - ot deseczka z dwoma uchwytami na wędki po bokach, a na dole miejsce na mocowanie niedużego akumulatora. Użytkował ktoś z Koleżeństwa coś takiego? Jak wrażenia, ma to jakieś minusy? 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Powiem tak. Powyższy uchwyt to tylko na echo 4-5 cali z zasilaniem 7ah. 
wszystko co ma być większe wymaga innego rozwiązania.

7 calowe echo miałem podpięte do aku 20ah ( najpierw kwasiak, teraz LiFePO4) które miałem w torbie, a sam ekran na uchwycie BORIKA do gumy, stabilne i dobre rozwiązanie.

Edytowane przez michcio

• 0

Wiem głupie pytanie ( ja nawet na łódce nie potrafię ogarnąć umiejscowienie echosondy a co dopiero na pontonie) to jest przytwierdzone na stałe do ławki i wypina się tylko ekran ?  Szukam jakiegoś pomysłu dla osoby z dwoma lewymi rękami do roboty i żeby dało się sensownie składać ponton. 

• 0

Wiem głupie pytanie ( ja nawet na łódce nie potrafię ogarnąć umiejscowienie echosondy a co dopiero na pontonie) to jest przytwierdzone na stałe do ławki i wypina się tylko ekran ?  Szukam jakiegoś pomysłu dla osoby z dwoma lewymi rękami do roboty i żeby dało się sensownie składać ponton. 

Jak dla mnie Borika wygrywa . Jednym ruchem wyciągasz echo z podstawką i zwijasz ponton . No i montowana jest na balonie zatem nie zajmuje miejsca w pontonie czy na ławce . U mnie kiedyś to wyglądało tak przy 3 ekranach : 

post-64797-0-25545600-1707202217_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Siemka, planuje na ten sezon zakupić pierwszą echosondę. Pływam na codzień pontonem Kormoran 330 jednak zdarza się, że pływam na łódce, dodam że ponton za każdym razem składam. Chciałbym kupić garmina striker 9sv jednak najprostszy sposób - cover na te duże echosondy uważam że jest zbyt drogi więc chciałbym wykonać coś samemu. Wiem, że przetwornik zamocuję na zrobionej przez siebie sztycy na mocowaniu do pawęży od silnika elektrycznego, gdzie jednak zamontować ekran aby było to wszystko wygodne i łatwe do uniwersalnego montażu i demontażu. Szukam jakiejś inspiracji? ma ktoś jakiś fajny patent? może połączony ze sztycą od przetwornika? Sam nie mam dobrego pomysłu a taki chciałbym znaleźć. Inaczej chyba bym kupił strikera 7sv i trzymał go w coverze jednak różnica w wielkości ekranu jest bardzo duża.

Mam nadzieje, ze ktos z Was ma jakis super patent, pozdro!

• 0

Cover spokojnie rozwiąże sprawę jak miałem 9 to mieścił się z walizką i dwoma aku po 9ah i naprawdę niczego nie trzeba było więcej ;)

miescil sie do tego "standardowego"? bo jak widze w internecie one niby przeznaczone sa do 7 cali i koszt kolo 170zl a do duzych od 9 cali koszt 350 zl i ta druga opcja to uwazam przesada

• 0

miescil sie do tego "standardowego"? bo jak widze w internecie one niby przeznaczone sa do 7 cali i koszt kolo 170zl a do duzych od 9 cali koszt 350 zl i ta druga opcja to uwazam przesada

Nie powiem Ci tego bo już nie pamietam ; ) ale jak tak poskrobie się po głowie to przypominam sobie że wchodził ,, na styk „ i nie była mowy żeby weszło jakieś większe echo . Poza tym dedukując jak ja miałem 9 cali to większych ech nie było na rynku zatem też nie było większych coverów . Dalej grzebiąc w głowie przypomniałem sobie , że cover kupowałem jako nowy na Aledeogo i był stosunkowo tani .

Niech Ci sprzedawca wyśle najwyżej zwrócisz .

Pozostają jeszcze Majfrendy albo dział : kupię - może komuś coś fajnego zalega ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 1