sukingad Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Cześć Niedźwiedzie, kilka lat temu odkryłem fajny sposób na umilenie sobie czasu w pracowni. Ręce zajęte wiec nie ma jak książkę potrzymać. Za to audiobooki są bardzo przyjemną opcją do pracowni. Ja lubię ten, o piratach ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekdk Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) Ja słucham ich sporo w pracy, słuchawki w uszach i sobie jeżdżę do klientów. Teraz słucham tej serii https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4848454/poczatek-podrozy Edytowane 17 Lutego 2023 przez Piotrekdk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Audiobooki są świetne, ale niestety nie zastąpią książki. Książka pozwala również dbać o ortografię, a z tym w narodzie słabo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 No to prawda, jest kiepsko, a że ja jestem wnukiem polonistki, to czasem mam chęć zagryźć niektórych Tylko czasem też mi brak dwóch dodatkowych rąk na przerzucanie stron, więc słucham :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Audiobooki są świetne, ale niestety nie zastąpią książki. Książka pozwala również dbać o ortografię, a z tym w narodzie słabo.No nie do końca tak jest. Robiono badania z których wynika że treści sa przyswajanie w w zasadzie w taki sam sposób. Nie wiem jak jest z ortografią i w jakim stopniu czytanie wpływa na jej poprawę. Mnie zawsze mówiono że czytanie wzbogaca język.Pozdrówka Sent from my SM-G781W using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Z przyswajaniem zależy ktoJeden musi napisać,drugi przeczytać, a trzeciemu wystarczy posłuchać Ja na zmianę umilam sobie czas (nie tylko przy woblerach) serialami z D i N lub właśnie audiobookamiTylko jak można polecam słuchać na głośnikach lub chociaż na nausznych słuchawkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 (edytowane) Ortografia nie jest wogóle przyswajana przez czytanie. Przez pisanie w dużo mniejszym stopniu niż przez czytanie, chyba, że ktoś pisze w 100% poprawnie. To samo ze stylistyką. Słuchanie wzmacnia nasze inne zmysły, nie ma nic wspólnego z ortografią. Postrzeganie czytanego świata też jest zależne od lektora, jednemu idzie to lepiej innym niestety bardzo słabo. Są niestety lektorzy na poziomie elektronicznej Iwony, czytając nie dość, że nie utrzymują stylistyki, to jeszcze nie potrafią przekazać odczuć. Dla porównania zobaczcie na przykład stare wersje Gwiezdnych Wojen z tamtym podkładem głosem i nowe prezentowane np w Disney+, te drugie są totalnie kiepskie. Dobry audiobook ze świetnym lektorem jest gorszy tylko od czytania, ale dużo lepszy od pozostałych rozrywek, a najbardziej od bezmyślnego ogladania telewizji. Edytowane 18 Lutego 2023 przez Matteoo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Jak to dobrze, że nie mam telewizora Dokladnie miałem tak jak piszesz, czułem że tracę czas bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Ortografia nie jest wogóle przyswajana przez czytanie. Przez pisanie w dużo mniejszym stopniu niż przez czytanieCiekawa teoria zwłaszcza biorąc pod uwagę wzrokowców. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Mój numer jeden wśród lektorów audiobooków to Krzysztof Gosztyła. Millennium Stiega Larssona czyta fantastycznie. Co do ortografii i czytania, to wydaje mi się, że jest zależność polegająca na wzrokowym utrwalaniu się prawidłowej pisowni. Pisząc walimy byka i coś nam zaczyna nie pasować. To raczej wynik zapamiętanej pisowni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Ja uwielbiam audio Pilipiuka ♥️♥️♥️ wiadomo, że Kroniki Jakuba Wędrowycza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Audiobooki ratują moje "czytelnictwo" Kiedyś bardzo dużo czytałem, obecnie brak czasu nie pozwala mi czytać prawie wcale. Jako że spędzam w dojazdach do pracy 2h dziennie to słucham. Polską audioteke i angielskie audible. Lektorzy bardzo dobrzy. Słucha się bardzo przyjemnie.Pozdrówka Sent from my SM-G781W using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 W samochodzie już od dawna w głośnikach audiobooki - głównie fantastyka i fantasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Ortografia nie jest wogóle przyswajana przez czytanie. Przez pisanie w dużo mniejszym stopniu niż przez czytanieJeśli przez czytanie wogóle nie jest przyswajana to jakim cudem przez pisanie jeszcze w dużo mniejszym stopniu ?Choć jak by to nie było to i tak całe to stwierdzenie jest nieprawdą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Ja uwielbiam audio Pilipiuka ♥️♥️♥️ wiadomo, że Kroniki Jakuba Wędrowycza.Polecam cykl „Oko jelenia”, zbiory opowiadań niewędrowyczowych, „Norweski dziennik”. Pilipuk potrafi mile zaskoczyć. Od siebie dodam, że są audiobooki i słuchowiska - tam dopiero potrafi pojawić się śmietanka naszych aktorów (np. Cykl husycki Sapkowskiego, czy wiedźmiński tegoż autora). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 (edytowane) Przepraszam, oczywiście mój błąd, nie jest przyswajana przez czytanie przez kogoś, czyli słuchanie audiobooków. Samodzielne czytanie w największym stopniu uczy ortografii. Moja wina, moja wina...To był mój bład w przekazie, ale dobrze, ze zwracacie uwagę, miało być napisane, że przez słuchanie nie przyswajamy ortografii. Edytowane 19 Lutego 2023 przez Matteoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi