Skocz do zawartości
  • 0

Pomocy z boleniami

jacavip

Pytanie

Witam wszystkich, poniewaz w tym roku postanowilem zaczac swoja przygode z boleniami chcialbym prosic wszystkich bardziej doswiadczonych kolegow z forum o pomoc. Prosilbym o jakies wskazowki na temat sprzetu(bede lowil glownie z brzegu), przynet(i sposobow ich prowadzenia). Rowniez jesli nie jest to jakas wielka tajemnica prosilbym o jakies namiary gdzie najlepiej w warszawskiej wisle szukac tej pieknej ryby. Ja osobiscie spacerowalem juz nad Wiselka za Konstancinem w okolicy Piasek i Cieciszewa i upatrzylem tam kilka fajnych miejsc, bylem tez na dzialce u kolegi za Lomiankami w okolicy Dziekanowa i tez mi sie calkiem tamtejsza Wisla podobal. Czekam na wszelkie rady i namiary na miejsca w ktorych moge szukac bolkow. Z gory wielkie dzieki i pozdrawiam.

Jacek

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sprzęt to kij ok 3m, kołowrotek o dużym przełożeniu z szeroką szpulą, żyłki 0.18-0.20, chyba że lubisz łowić cienkimi plecionkami. Przynęty:smukłe woblery, ołowianki, gumy na ok 10g główkach, drobno pracujące twistery, rippery, siudaki(woblery Tomka Siudakiewicza). Ogólnie przynęty mają przy szybkim prowadzeniu robić jak najmniej zamieszania w wodzie.

Jeśli chodzi o miejsca to jeżeli zaczynasz przygodę z boleniami skupiłbym się na przelewach z głębokimi(>2m) zapływami. Bolenie najczęściej żerują tam w warkoczach odchodzących od szczytu przelewu w tzw. lusterkach. Konieczne do tego będą wysokie spodnie do brodzenia. Łap o różnych porach najlepiej przy ustabilizowanej słonecznej pogodzie. Szukaj bijących boleni.

Inne miejsca to warkocze główek, opaski i dzikie burty, ewentualnie szerokie średniej głębokości rafy, najlepiej z zatopionymi dużymi kamieniami za którymi też bolenie lubią bić,filary mostów.

powodzenia

• 0

Sprzęt to kij ok 3m, kołowrotek o dużym przełożeniu z szeroką szpulą, żyłki 0.18-0.20, chyba że lubisz łowić cienkimi plecionkami. Przynęty:smukłe woblery, ołowianki, gumy na ok 10g główkach, drobno pracujące twistery, rippery, siudaki(woblery Tomka Siudakiewicza). Ogólnie przynęty mają przy szybkim prowadzeniu robić jak najmniej zamieszania w wodzie.

Jeśli chodzi o miejsca to jeżeli zaczynasz przygodę z boleniami skupiłbym się na przelewach z głębokimi(>2m) zapływami. Bolenie najczęściej żerują tam w warkoczach odchodzących od szczytu przelewu w tzw. lusterkach. Konieczne do tego będą wysokie spodnie do brodzenia. Łap o różnych porach najlepiej przy ustabilizowanej słonecznej pogodzie. Szukaj bijących boleni.

Inne miejsca to warkocze główek, opaski i dzikie burty, ewentualnie szerokie średniej głębokości rafy, najlepiej z zatopionymi dużymi kamieniami za którymi też bolenie lubią bić, filary mostów.

powodzenia

• 0
  • 0

Witam , no i stalo sie. Bylem wczoraj ok 18.30 na moim pierwszym boleniowym wypadzie niestety nic nie udalo mi sie zlowic ale wrazenia zostaly super bo w okolo kamiennego usypu na ktory wszedlem cos (wydaje mi sie rapy:)) caly czas trzaskalo o wode. Co prawda w efekcie ryby pomachaly mi ogonem na dowidzenia i pokazaly ze maja mnie w glebokim powazaniu ale i tak zamierzam tam juz jutro wrocic i znow powalczyc. Pozdrawiam i dzieki za rady.

• 0

No to połowa sukcesu:)

Namierzyłeś rapy a skoro trzaskały o wodę to na dodatek żerowały.

Teraz bądź niewidzialny.Obserwuj je ,patrz w którą stronę ucieka drobnica ,w ktorych miejscach powtarzają sia ataki.

Potem to już kwestia czasu aż pierwsza z nich pogoni Twoja przynęte :mellow: