HM80 Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Witam. Czy łowicie skutecznie na jerki o tej porze roku i później? Moją ulubioną przynętą jest Slider 12, na drugim miejscu jest 10, Jednak ostatnio nic nie mogę na nie złowić, no nawet puknięcia, a na średnie gumy - Lunatic 10cm i kopyto 4 Relaxa jakieś brania szczupaków (sandaczy też, ale to inny temat) się trafiają. Warto jeszcze próbować na jerki próbując złowić dużego szczupaka, czy już przerzucić się na inne przynęty i spinning? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Spróbuj warriorem i fatsoSlidery też robią, ale wolne prowadzenie, jak w opadzie, brania często są jakby szczupak "wziewnął" w pysk jerka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Zależy od głębokości wody. Lepiej tonące na głębszej wodzie i pozwolić im opaść w pobliże dna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Jak są na żarciu to wychodzą z 3 metrów do góry, śpiące łowiłem na tonące i spokojniejsze wachlowanie. Ale potrafiły podejśc, obejrzeć i zostawić. Bardziej w takiej sytuacji pasowała mi spora guma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Pojerkuj sobie gumą. Najlepiej długą, wąską i lekką. Jesienią sprawdza sie zdecydowanie lepiej. Ja też bardzo lubię łowić na "wypływające" Karasie Jaxona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Dzięki za rady. Akwen jest płytki, 0.5 do 1.2 metra, paskudne, torfowe dno, zero roślin, z wyjątkiem jakichś nielicznych kępek na płyciznach, mętna woda. Ryba jest - sanacz, szczupak, sum - ale jest wszędzie i nigdzie. 150 metrów od brzegu jest kanał, gdzie ponoć głębokość wynosi 180cm, dalej jest wyspa, pod którą nawrzucano gałęzi, ale z łódki łowić nie wolno, więc macham sliderami, bo marzy mi się sum, a gnom czy odpowiednio obciążona guma to mało komfortowe łowienie na metrowej wodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Możesz popróbować tez swimbaitów, np popularnych ostatnio Soft4Play. Ja na wodzie o takich głębokościach ostatnimi czasy sięgam przeważnie po takie przynęty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) Długi kij 3 metry . Plecionka max. 20 Lb i nawet Algę trójkę która leci naprawdę można poprowadzić wysoko uniesionym kijem tuż pod powierzchnią. SoftPlayem tak daleko nie rzucisz. Edytowane 9 Października 2012 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Długi kij 3 metry . Plecionka max. 20 Lb i nawet Algę trójkę która leci naprawdę można poprowadzić wysoko uniesionym kijem tuż pod powierzchnią. SoftPlayem tak daleko nie rzucisz.Tym bardziej, że lubi dziad zaczepić się kotwiczką o przypon w trakcie lotu. Ale ogólnie polecam tą przynętę na taką wodę, skuteczna, łatwa w obsłudze i widowiskowe brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 polecam fatso w spokojnym równomiernym prowadzeniu z podszarpnięciem co 2-3m.powinno zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Na łowisku o zbliżonej głębokości używam Lunker City Shakera 6" z główką 5g. Ale ta mętna woda jakoś mi do niego nie pasuje. A próbowałeś dużych, lekkich obrotówek? Są dni, kiedy przebijają skutecznością wszystkie inne przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Ja tam osobiście proponowałbym jednak nie rezygnować z jerków i pobawić się z kolorami.A może spróbuj sweepera 14 , on to potrafi zbajerować nawet leciwą MAMUŚKĘ pzdr,ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 http://jerkbait.pl/page/index.html/_/artykuly/remking-czy-slidering-oto-jest-pytanie-r16 RemkingTechnika jest prosta i dlatego genialna. Po wyrzucie czekam aż Slider osiągnie oczekiwaną głębokość i zaczynam ściąganie przynęty. Ale nie jerkuję! Unoszę szczytówkę pomału o jakieś 20 cm i pozwalam Sliderowi znów się zatopić i tak dalej, i tak dalej... Fazy opadu powinny trwać kilka sekund i właśnie te fazy staram się urozmaicać – raz dłuższe a raz krótsze. Pomiędzy opadami, ale tylko sporadycznie, lekkie szarpnięcia szczytówką, praktycznie z nadgarstka. Potem opad i znów prowadzenie jak powyżej. Zapewne zapytacie, co w tym takiego genialnego? Przypomina to do złudzenia jiggowanie. Tak, to się częściowo zgadza. Jednak przynęta pracuje całkowicie inaczej niż zwykła guma. Aby zobrazować, o czym myślę zróbcie łatwy eksperyment. Wrzućcie Slidera do czystej wody, zaraz przed waszymi stopami i dajcie mu opaść na dno. Już po chwili zobaczycie jego ruchy, to niepowtarzalne migotanie brzuchem. Jestem pewien, że to właśnie ten „taniec brzucha” doprowadza szczupaki do obłędu i wyzwala w nich agresję. One po prostu nie mogą wytrzymać i gryzą! Widzą przecież chorą i słabą rybę. Tą metodą możecie obłowić duże obszary nie tylko w poziomie, ale też w pionie. Należy się uzbroić w cierpliwość, aby właśnie tak łowić typowym gliderem, ale obiecuję Wam, że wasza cierpliwość się opłaci. Gdzie i kiedy?Najlepiej nadają się głębokie i bardzo głębokie łowiska. Wszędzie tam, gdzie przypuszczamy stanowiska szczupaków. Jest to naturalnie technika jeziorowa, ale uważam, że w bardzo powolnie płynących rzekach będzie także super dobrze funkcjonowała – sam tego jeszcze nie wypróbowałem. Pozostawię to pole dla Was. Roślinność podwodna będzie z cała pewnością utrudniać pracę, ale nie poddawajcie się. Na cierpliwych czekają dobre wyniki i piękne szczupaki. Remking jest skuteczny, w pierwszej linii, na leniwe i mało aktywne ryby. Ja łowię w ten sposób przez cały rok. Wiosną i latem – przede wszystkim w bardzo upalne dni, kiedy temperatury powietrza i wody są nie do wytrzymania – ale też jesienią i zimą. Podczas mrozów preferuję Slidera 12-kę, ponieważ szczupaki rozglądają się za dużymi porcjami. 10-ta jest natomiast bardzo uniwersalna.Jerki są wprawdzie okrzyknięte mianem przynęt letnich, ale dzięki remkingowi możecie je używać, z sukcesem, przez cały rok. Spróbujcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Ja bym sprobowal sliderem 10 lub 12 w kolorze TSK lub RT. 1 energiczne podciagniecie i przerwa, nawet do 5s. Niech sie wynurzy i zatanczy na wodzie. Do tego sweeper, takze wolno, no i oczywiscie 6 calowe kopyta relaxa. I na pewno da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleciona Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Mam takie samo bajoro i dwa sposoby jakie stosuję. Sugeruję poprowadzić przynętę samym kołowrotkiem (w tym sekret )Długi kij jak zasugerował @godski i Slider 10S. Niczym tak daleko nie dorzucisz. Unieś kij w górę i po prostu zwijaj linkę. Banał? Zapewne, ale na płytkiej wodzie skuteczny (bez haczenia itp.) lub dwa/trzy szybkie obroty korbą, sekunda pauzy i powtórka. Szybki zryw, pauza (przynęta staje bokiem), szybki zryw. Zapewniam, że łowiąc Sliderem to udana technika . Próbowałem łowić tak także Fatso(S), lecz jego kształt powoduje, że grzęźnie w mule i też lata znacznie bliżej co ma w tym przypadku duże znaczenie. Powodzenia!Pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Ponownie dzięki Wszystkim za rady. To, że nie odnoszę się do każdej nie oznacza, że nie czytam, albo nie biorę pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Czy łowicie skutecznie na jerki o tej porze roku i później? Ja dopiero teraz w pełni otwieram sezon na jerki.Na szczupaki nie używam szybkich,agresywnych jerków.strike pro(baster),deviator(savager) lub swojego Trapera.freestyler prologioc też może być i pomalutku,bez zbednego szarpania kijem.Taka zabawa dla cierpliwych. Jak to jeden jegomość powiedział łowiący sielawowce na Drawsku: tak "aby aby" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Ja odpuściłem jerki, bo właśnie tak trzeba "aby aby" - nie mam cierpliwości, irytuje mnie to, a efekty żadne w przeciwienstwie do gum i obrotówek, ale dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi