RadosławSikorski01 Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Cześć Choć przynętami zajmuję się już jakiś czas, to postanowiłem, że otworzę swój wątek autorski. Być może ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć, może ja kogoś zainspiruję, a na pewno w ten sposób stworzę pamiątkową galerię - o ile dam radę regularnie tu coś wrzucać Na pierwszy ogień idą sprawdzone już w zeszłych latach cykadkiPierwszy model - 5,5cm waga 8,5g Drugi model 9cm waga od 12g i więcej, w zależności od potrzebA teraz coś jeszcze nie przetestowanego na rybie, a mianowicie 4cm brzanówki - jeszcze ciepłe. Taki jest plan, żeby w tym roku się przyłożyć do tej ryby. Uszykowałem sobie wobki pod konkretną miejscówkę na rzece nizinnej, są tonące - wskazane są tam rzuty pod drugi brzeg.Wszystkie prezentowane woblery wykonane z żywicy.W kolejnych dniach postaram się powrzucać pozostałe modele, które wykonuje, a także trochę nowości pod ten sezon. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Te cykadki 9cm baardzo ładne,masz je może na sprzedaż?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Ładne ładne, ale ja np bym chciał zobaczyć jak pracują.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Te cykadki 9cm baardzo ładne,masz je może na sprzedaż??Możesz napisać na priv, generalnie tak, ale aktualnie nie mam na stanie. Ładne ładne, ale ja np bym chciał zobaczyć jak pracują..Dobry pomysł jako rozwinięcie wątku - jak tylko woda na rzece zejdzie ze stanu ostrzegawczego to wybiorę się na przedwiosenny zwiad i nagram filmy z pracą poszczególnych woblerów. A dziś prezentuje wirujące ogonki. Postaram się później wrzucić dokładniejsze fotki. Generalnie od paru lat robię modele 4, 6 i 10g, ale teraz doszły jeszcze 16, 20, 24 oraz zabójcze 30g 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 28 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Udało się skończyć kolejny nowy projekt na 2023, tym razem cierniki - wirujące ogonki w wielkości 4cm (korpus) oraz dwóch gramaturach (7 i 10g). Myślę, że to będzie ciekawa opcja pod większe okonie, jak i szczupaki czy sandacze.Z założenia jest to malowanie na barwy tarłowe, na lakiernie zaraz trafi jeszcze kolor natural (podobne malowanie, ale bez czerwonych akcentów). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Wirujące klasyki w wersji 10g w malowaniu na zamówienie. Trochę było zabawy w malowaniu żółtych pasków na czarnym korpusie, ale efekt finalny jak dla mnie całkiem fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Nowa partia uklejek 9cm, gramatury od 13 do 16gPrzy okazji też krąp 7cm, wersja 15g i 20g 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Trzeba się szykować na sezon majowy. Ukleja 9cm 17g topwater na pierwszy ogień. Sprawdzona już konstrukcja w poprzednich sezonach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Czas odświeżyć wątek Na pierwszy ogień boleniowe bezstery 6,5cm. Smukła, ciężka wersja, nie są typowymi topwaterami. Przy wolniejszym zwijaniu idą w pół wody. Oklejone folią alu.A to już z typowe topwatery, też 6,5cm. Model sprawdzony od paru lat.Krąpiki 7cm ze sterem, w srebrnym malowaniu.Jakieś rybki wyjęte z Warty w tym roku. Szczupak i jeden boleń na cykady, drugi boleń na topwatera. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 16 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 Coś nowego tutaj, ale w zeszłym roku już sprawdzonego. Rok temu udało mi się z Warty wytargać na ten wobler życiówkęPłoć 10cm / 27gprzeznaczenie: sumGłębokość pracy: 2,5 - 3m 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 14 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Po letniej przerwie trzeba odświeżyć wątek... Teraz wieczory coraz dłuższe i pracy mniej, więc myślę, że nowe przynęty wkrótce się pojawią.Tym czasem nieśmiało zaczynam od setu wirujących ogonków pod konkretną wodę, głęboką, stojącą. Od 20 do 6g, w barwach naturalnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Kolejny set wirujących ogonków pod zamówienie, tym razem z przeznaczeniem na rzekę Wartę od 20 do 10g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Te 4 cm brzanówki mi się bardzo (z wyglądu) spodobały ???? Jaką mają wagę i głębokość pracy? Były w tym sezonie nad wodą? Jak opisałbyś ich pracę? Były jakieś efekty? Dzięki z góry za odpowiedź ???? Pozdrawiam,Adam W. (Wacha) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 16 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Te 4 cm brzanówki mi się bardzo (z wyglądu) spodobały ???? Jaką mają wagę i głębokość pracy? Były w tym sezonie nad wodą? Jak opisałbyś ich pracę? Były jakieś efekty? Dzięki z góry za odpowiedź ???? Pozdrawiam,Adam W. (Wacha) Cześć,głębokość pracy myślę, że w większości warunków będzie to do ok 1,5m, ale trzeba pamiętać, że dosyć lotny wobler tonący, więc można tą właściwość wykorzystać do zejścia w głębsze partie. Ja w tym roku licho stałem z czasem i był na brzanach aż raz (a mam miejscówki dość daleko). Niemniej jednak znajomi znad Sanu mają te woblery i jakieś efekty w postaci ryb mieli. Ostatnio zrobiłem nową partię i byłem dziś ustawiać, więc nagrałem film z pracą (samemu, więc jakość nie jest jakaś super)https://www.youtube.com/shorts/S6bQQZ8feHc A to efekty z nowej partii: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 20 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Nowa partia cykad ukleja 9cm. Wersje wagowe 12 - 14 - 16g. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Kolejny set wirujących ogonków zrealizowany. Tym razem od 6 do 20 gramów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 5 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2024 Po Świętach kolejny set przynęt. Tym razem kombinacja woblerowo-ogonkowa A dokładniej mamy tutaj cykady ukleja 9cm w wersji 16g (aktualnie pracuje nad cięższą wersją i jest już na finishu, pewnie wkrótce wrzucę efekt) i całe spektrum wirujących ogonków od 4 do 30g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 7 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2024 W międzyczasie mała partia uklejek topwater 9cm/17g z przeznaczeniem pod bolenia. Przynęta sprawdzona na niejednej wodzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2024 Jak wspominałem prace nad cięższą wersją uklei 9cm cykada. Udało się uzyskać finalną wersję o wadze 20g, myślę, że to max dla tego modelu. Wcześniej wykonane wersje miały wagi 12, 14 ,16g. Myślę, że optymalną pracę uzyskuje się w wadze 14 - 20g i przy tym zostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 14 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2024 Wirujące ogonki ciernik 4cm/11gDzięki połączeniu korpusu w typie woblera realfish i błystki udało się uzyskać uniwersalną przynętę znajdującą zastosowanie w połowie okoni oraz szczupaków. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 25 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2024 Nowy kolorek 10gramowych wirujących ogonków, na życzenie jednego z kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 5 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2024 Nowa seria brzanówek ukończona. Dla przypomnienia długość 4cm, waga ok 5g, więc całkiem ciężki wobler jak na tą klasę Drugi wzór, który ukończyłem to krąp. Długość 7cm, waga 12g. Wobler jest neutralno-wolnotonący, w zależności od tego jak mocne kotwice się założy. Ja akurat zakładam ciężkie i mocne W planach na najbliższy czas jest zupełnie nowy wzór woblera na wiosenne ryby, tj. kleń, jaź itp. Mam już wzornik, ale teraz wymaga testów obciążenia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadosławSikorski01 Opublikowano 29 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 Udało się uzupełnić stan wirujących ogonków w wersji 4, 6 i 10g na zbliżający się sezon wiosenny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi