Skocz do zawartości

Poszukuję łożyska oporowego do daiwy fuego

jak6b

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęgło jednokierunkowe w niskich temperaturach zazwyczaj odmawia posłuszeństwa z uwagi na zastosowany środek smarny nie przeznaczony do pracy w niskich temperaturach lub (i) o zbyt dużej lepkości bądź konsystencji. Przy niskich temperaturach eksploatacji najlepiej smarować niskokrzepnącym lekkim olejem lub smarem plastycznym o konsystencji NLGI 0 lub 1.

Proponuję sprawdzić stosując w/w środki smarne. Jednak nie wszystkie smary przeznaczone nawet do pracy w temp. -30 do 100st. C będą zachowywać wystarczająco niską lepkość przy kilku stopniach poniżej zera tak by nie blokować obrotu i cofnięcia igiełek, co jest warunkiem niezbędnym do zadziałania blokady ruchu wstecznego.

Jeśli nie masz odpowiednich środków smarnych sprawdź wymyte sprzęgło na sucho.

• Like 1

Sprzęgło jednokierunkowe w niskich temperaturach zazwyczaj odmawia posłuszeństwa z uwagi na zastosowany środek smarny nie przeznaczony do pracy w niskich temperaturach lub (i) o zbyt dużej lepkości bądź konsystencji. Przy niskich temperaturach eksploatacji najlepiej smarować niskokrzepnącym lekkim olejem lub smarem plastycznym o konsystencji NLGI 0 lub 1.

Proponuję sprawdzić stosując w/w środki smarne. Jednak nie wszystkie smary przeznaczone nawet do pracy w temp. -30 do 100st. C będą zachowywać wystarczająco niską lepkość przy kilku stopniach poniżej zera tak by nie blokować obrotu i cofnięcia igiełek, co jest warunkiem niezbędnym do zadziałania blokady ruchu wstecznego.

Jeśli nie masz odpowiednich środków smarnych sprawdź wymyte sprzęgło na sucho.

A jeśli są spreżynki słabe lub tulejka oporówki wytarta?

Ps. Oporówki nie wolno smarować smarem ci najwyżej pół kropli oliwki.

Edytowane przez przemo_w

A jeśli są spreżynki słabe lub tulejka oporówki wytarta?

Ps. Oporówki nie wolno smarować smarem ci najwyżej pół kropli oliwki.

To oczywiście możliwe, ale mało prawdopodobne. Zużyte mechanicznie sprzęgło zaczyna przepuszczać niezależnie od temperatury. Sprężynki, jeśli są poliamidowe można zregenerować wrzucając koszyk (bez igiełek) na kilka minut do wrzącej wody (najbezpieczniejsze). Brak blokady w niskich temperaturach wskazuje raczej na źle dobrane środki smarne.
Moje wszystkie sprzęgła pracują w warunkach smarowania i nie przepuszczają do temp. ok. -5 C (w niższych nie łowię).
Poniżej link do instrukcji jednego z producentów sprzęgieł w której podano sposoby smarowania. Przy małych prędkościach obwodowych dopuszcza się smary plastyczne. Cytat z instrukcji: "Żadnej obsługi nie wymagają sprzęgła, poza smarowaniem".

ok

Dzięki za rady

ale obawiam się że czas zrobił swoje i czas na wymianę

Jak nie sprawdzisz, to się nie przekonasz.

Po co wrzucasz tego typu linki?

Napisz coś z doświadczenia z tego typu oporówkami.

Właśnie w tego typu oporówkach najczęsciej wytarciu ulega tulejka i plastik trzymający wałeczki traci swoje wartosci.

A pierwszym krokiem i "rzeźbą" jest podnoszenie tulejki która na jakiś czas pomaga.

• Like 1

Link prosto do producenta, można śmiało założyć że jest on wiarygodny w swych zaleceniach. Moje doświadczenia dotyczą podobnych (lub takich samych) sprzęgieł w multiplikatorach. Sięgają czasów kiedy te blokady znalazły powszechne zastosowanie w wędkarstwie. To już może 25-30 lat. Teraz trudno mi to dokładnie stwierdzić. Jedno jest pewne, przez te lata nie zużyłem żadnego sprzęgła do tego stopnia żeby przestało działać (łowię tylko w wodach słodkich). Pewnie dlatego, że były smarowane. Kiedy pracują na sucho ich przedwczesne zużycie będzie oczywiste.

Miałem to samo. Na sucho czy z oliwką jednakowo puszczało.

Pomogło rozebranie łożyska oporowego i rozciągnięcie sprężynek. Jednak to bardzo precyzyjna robotą i parę razy już myślałem że po kolejnym razie jak coś wyskoczyło pójdzie do kosza. Udało się jednak to mozolna robotą.

Teraz nie puszcza