jak6b Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Jak w temacie Łożysko o oznaczeniu 1010TF4 firmy koyoMoże być jakiś zamiennik pasującyPodpowiedzcie coś bo jak robi się zimno to puszcza oporówka Kręcioła doprowadziłem do stanu lepiej jak z fabryki i to ostatnia część układanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Sprzęgło jednokierunkowe w niskich temperaturach zazwyczaj odmawia posłuszeństwa z uwagi na zastosowany środek smarny nie przeznaczony do pracy w niskich temperaturach lub (i) o zbyt dużej lepkości bądź konsystencji. Przy niskich temperaturach eksploatacji najlepiej smarować niskokrzepnącym lekkim olejem lub smarem plastycznym o konsystencji NLGI 0 lub 1. Proponuję sprawdzić stosując w/w środki smarne. Jednak nie wszystkie smary przeznaczone nawet do pracy w temp. -30 do 100st. C będą zachowywać wystarczająco niską lepkość przy kilku stopniach poniżej zera tak by nie blokować obrotu i cofnięcia igiełek, co jest warunkiem niezbędnym do zadziałania blokady ruchu wstecznego. Jeśli nie masz odpowiednich środków smarnych sprawdź wymyte sprzęgło na sucho. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Sprzęgło jednokierunkowe w niskich temperaturach zazwyczaj odmawia posłuszeństwa z uwagi na zastosowany środek smarny nie przeznaczony do pracy w niskich temperaturach lub (i) o zbyt dużej lepkości bądź konsystencji. Przy niskich temperaturach eksploatacji najlepiej smarować niskokrzepnącym lekkim olejem lub smarem plastycznym o konsystencji NLGI 0 lub 1.Proponuję sprawdzić stosując w/w środki smarne. Jednak nie wszystkie smary przeznaczone nawet do pracy w temp. -30 do 100st. C będą zachowywać wystarczająco niską lepkość przy kilku stopniach poniżej zera tak by nie blokować obrotu i cofnięcia igiełek, co jest warunkiem niezbędnym do zadziałania blokady ruchu wstecznego.Jeśli nie masz odpowiednich środków smarnych sprawdź wymyte sprzęgło na sucho.A jeśli są spreżynki słabe lub tulejka oporówki wytarta?Ps. Oporówki nie wolno smarować smarem ci najwyżej pół kropli oliwki. Edytowane 26 Lutego 2023 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jak6b Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 okDzięki za radyale obawiam się że czas zrobił swoje i czas na wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 A jeśli są spreżynki słabe lub tulejka oporówki wytarta?Ps. Oporówki nie wolno smarować smarem ci najwyżej pół kropli oliwki.To oczywiście możliwe, ale mało prawdopodobne. Zużyte mechanicznie sprzęgło zaczyna przepuszczać niezależnie od temperatury. Sprężynki, jeśli są poliamidowe można zregenerować wrzucając koszyk (bez igiełek) na kilka minut do wrzącej wody (najbezpieczniejsze). Brak blokady w niskich temperaturach wskazuje raczej na źle dobrane środki smarne.Moje wszystkie sprzęgła pracują w warunkach smarowania i nie przepuszczają do temp. ok. -5 C (w niższych nie łowię).Poniżej link do instrukcji jednego z producentów sprzęgieł w której podano sposoby smarowania. Przy małych prędkościach obwodowych dopuszcza się smary plastyczne. Cytat z instrukcji: "Żadnej obsługi nie wymagają sprzęgła, poza smarowaniem".https://www.iskra-zmils.com.pl/pl/sprzegla-toczne-jednokierunkowe/ okDzięki za radyale obawiam się że czas zrobił swoje i czas na wymianęJak nie sprawdzisz, to się nie przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Po co wrzucasz tego typu linki? Napisz coś z doświadczenia z tego typu oporówkami. Właśnie w tego typu oporówkach najczęsciej wytarciu ulega tulejka i plastik trzymający wałeczki traci swoje wartosci.A pierwszym krokiem i "rzeźbą" jest podnoszenie tulejki która na jakiś czas pomaga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Link prosto do producenta, można śmiało założyć że jest on wiarygodny w swych zaleceniach. Moje doświadczenia dotyczą podobnych (lub takich samych) sprzęgieł w multiplikatorach. Sięgają czasów kiedy te blokady znalazły powszechne zastosowanie w wędkarstwie. To już może 25-30 lat. Teraz trudno mi to dokładnie stwierdzić. Jedno jest pewne, przez te lata nie zużyłem żadnego sprzęgła do tego stopnia żeby przestało działać (łowię tylko w wodach słodkich). Pewnie dlatego, że były smarowane. Kiedy pracują na sucho ich przedwczesne zużycie będzie oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomchaf11 Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Miałem to samo. Na sucho czy z oliwką jednakowo puszczało. Pomogło rozebranie łożyska oporowego i rozciągnięcie sprężynek. Jednak to bardzo precyzyjna robotą i parę razy już myślałem że po kolejnym razie jak coś wyskoczyło pójdzie do kosza. Udało się jednak to mozolna robotą.Teraz nie puszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 (edytowane) W tej oporówce nie ma sprężynek :-)Tu musi kombinować z podkładkami pod lub nad tulejkę. Ps. Pod hasłem Łożysko EWC na Ali znajdziesz tylko rozmiar dopasuj. Edytowane 27 Lutego 2023 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomchaf11 Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 To rozbierz i zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Nigdy w życiu. Daiwa to zło :-)Słyszałem o kilku próbach rozbierania tych oporówek i skończyły się ich śmiercią.Ja zatrzymałem się na etapie że wałeczki trzymały plastikowe wypustki a nie sprężynki i niech tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomchaf11 Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Masz rację zło ile to łożysko mi zdrowia zabrało tylko ja wiem. Sprężynki są malutkie bardzo bardzo cienkie po ich rozciągnięciu wałeczki wyskakują a sprężynki strzelają. Plaster trochę pomógł aby to wstępnie przytrzymać ale naprawdę dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi