Opolanin Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Witam, chciałbym złowić w Polsce pstrąga źródlanego. Nie miałem tej przyjemności do tej pory go sfotografować. Któryś z kolegów złowił takowego i może podpowiedzieć na priv gdzie źródlaka poszukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PePe. Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Jeśli km to nie problem dla Ciebie to wiem gdzie kiedyś były łowienie tylko mucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokosz Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Witam, chciałbym złowić w Polsce pstrąga źródlanego. Nie miałem tej przyjemności do tej pory go sfotografować. Któryś z kolegów złowił takowego i może podpowiedzieć na priv gdzie źródlaka poszukać? Poniżej prawie każdej tuczarni pstrągów są do złowienia. Żadna tajemnica i żadna wyższa szkoła magii to to nie jest.Poza tym w łowiskach put&take często bywają wpuszczane oprócz tęczaków.Możesz też skoczyć do Czech, tam zarybiają nimi rzeki. Tylko w tym przypadku kwestia wyrobienia papierów-zezwolenia do wędkowania i kupno licencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mekamil Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Też od razu pomyślałem o burdelach. Także jeśli zależy Ci głównie na jego sfotografowaniu niezależnie od warunków złowienia to najprostsza droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Misiek1 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Ja źródlaka nie złowiłem chyba lata i nie wiem czy miałem na Dunajcu ( chyba nie, ale jak zagłębiam się w pamięć cos mnie świta , ale ktoś mnie chyba w 2022 pokazywał żródlaka z Dunajca). Jednego co pamiętam w mojej karierze to lata temu ze Skawy. Ogólnie poza hodowlami ciężki temat. Nawet jeżeli chodzi o wspomnianych uciekinierów z hodowli to zwykle padają tęczaki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 (edytowane) Złowiłem w Rabie.Na glizde...Miałem wtedy może z 8-10 lat i było to w latach 70-tych Widziałem też w dzieciństwie w górach źródełko, obmurowane kamieniami, w którym gospodarz trzymał sobie dorodnego pstrąga źródlanego - pewnie miał z 40 cm. Edytowane 5 Marca 2023 przez pezet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cygant Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 (edytowane) Morskie oko Źródlaka , Salvelinus fontinalis , to złowic będzie ciężko , to co ucieka z hodowli czy też pływa w "burdelach" to najczęściej krzyżówki z palia alpejską - golcem . Szybko rosną, są smaczne ( biją na łeb tęczaki ) i nie chorują na VHsa. Dawno temu jak wieść gminna niesie żyły czyste formy gdzieś w potokach Sudetów. A teraz...no chyba tylko morskie oko albo "juesej" . p.s.Dla mnie to chyba najładniejszy "pstrąg" . W barwach godowych wymiata. edit: Edytowane 22 Marca 2023 przez cygant 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Fatso Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Kiedyś wpuszczali je do Czarnej Przemszy, ale to było wtedy, kiedy były tam ryby…Nawet kilka na sucharka wyjąłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hi tower Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Morskie oko (...) No raczej nie. Morskie Oko jako jedyne Tatrzańskie jezioro z natywną populacją ryb zasiedlają wyłącznie pstrągi potokowe. Mimo prób introdukcji inne gatunki obce się nie przyjeły. Za to przyjęły się doskonale Dolinie Pięciu Stawów i Gąsienicowej powodując zanik unikalnych endemicznych skorupiaków i zmieniając strukturę zooplanktonu co w konsekwencji prowadzi do powolnej eutrofizacji tych jezior. Co do filmu to są na nim pstrągi z Małego Stawu. Mam nadzieję że już ich tam tyle nie ma bo przez 2 lata były w Dolinie Pięciu Stawów realizowane działania ochronne mające na celu poprawę struktury zooplanktonu i spowolnienia procesów eutrofizacj. Tak więc na źródlaki to trzeba do juesej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DelTor0 Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Lowilem tez w Patagonii, ale to jeszcze dalej niz juesej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Kiedyś wpuszczali je do Czarnej Przemszy, ale to było wtedy, kiedy były tam ryby…Nawet kilka na sucharka wyjąłem.Raz na jakiś czas dalej wpuszczają. W zeszłym roku na wiosnę trafiłem dwa;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hi tower Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Lowilem tez w Patagonii, ale to jeszcze dalej niz juesej Anglosasi wozili różne łososiowate po całym świecie... Była taka moda na poprawianie przyrody ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DelTor0 Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Anglosasi wozili różne łososiowate po całym świecie... Była taka moda na poprawianie przyrody Ano, podobno na zboczach Kilimandzaro w ciurkach plywaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cygant Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 No raczej nie. Morskie Oko jako jedyne Tatrzańskie jezioro z natywną populacją ryb zasiedlają wyłącznie pstrągi potokowe. Mimo prób introdukcji inne gatunki obce się nie przyjeły. Za to przyjęły się doskonale Dolinie Pięciu Stawów i Gąsienicowej powodując zanik unikalnych endemicznych skorupiaków i zmieniając strukturę zooplanktonu co w konsekwencji prowadzi do powolnej eutrofizacji tych jezior. O widzisz. Dzięki za sprostowanie , jakoś mi w pamięci to Morskie oko się usadowiło.W sumie jakby tak wprowadzić licencje "allkill" i wpuścić tam " kormorany z wędkami " to by populacja w mig się zmniejszyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Opolanin
Witam, chciałbym złowić w Polsce pstrąga źródlanego. Nie miałem tej przyjemności do tej pory go sfotografować. Któryś z kolegów złowił takowego i może podpowiedzieć na priv gdzie źródlaka poszukać?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi