Wonsz Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Witam, przeszukałem, forum, jednak nie znalazłem wątku gdzie jednoznacznie mowa była by o dystansie rzutów w kategorii Spinning kontra Casting. Metodę castingową już znam, i dużo lowie, ale tylko na ciężko. Odległość rzutu przykładowo lunatic 15cm + główka 30g lata podobnie jak keitech 4 + główka 12 przy spinningu, dystanse te są dla mnie wystarczające. Kusi mnie jednak zacząć kolejny sezon sandaczowy wymieniając lekki spinning ( do 25gr ) na casting. Jednak z racji, że łowie na odrze odległość rzutu ma znaczenie. Czy w lekkiej wadze ( smukłe gumy 4/5cali + główka 5-25gr ) będzie rzucać równie daleko co spinning? Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cubby Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Slabo szukałeś, temat walkowany 100 razy, taka waga przynet to wcale nie jest mało, wiec przy dobrym zestawie porównywalnie ze spinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wonsz Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Właśnie, wzmianki były, ale nikt konkretnie nie wyjaśnił, problemu, wiem tyle ze im bardziej lotna i cięższa przynęta tym mniejsza różnica. Ale jak zakwalifikować gumy sandaczowe? Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) Zadajesz pytanie tak ogolne i tak bardzo zalezne od rozmaitych czynnikow, ze potencjalny odpowiadajacy nie jest w stanie tematu ogarnac. Trudno na tak postawione pytania ogolne odpowiedziec w sposob rzeczowy, dlatego koledzy ktorzy znaja sie na rzeczy, choc chetnie pomagaja, to w tym przypadku nie odpowiadaja....Nikomu nie chce sie pisac elaboratu na kilka stron...Ja cie o tyle rozumiem, ze sam od niedawna zaczalem przgode z castem i wiem jak czesto potykam sie w szukaniu rozwiazan o myslenie spienningowe, ktore w doborze sprzetu do casta musisz po prostu calkowicie na nowo zbudowac. Choc ten czy inny gatunek ryby lowi sie oczywiscie tak samo w sensie technik i przynet, to jednak sprzetowe uwarunkowania (wedka/multik/linka) sa bardzo odmienne/zawezone i jednoczesnie mocno od siebie zalezne. Istnieje szereg zaleznosci, ktore w spinningu nie wystepuja.Moja podpowiedz jest taka, bys rozebral swoje watpliwosci na mniejsze kawalki i wtedy dopiero pogrzebal w zasobach forum.Juz czesciowe odpowiedzi zaczna cie sie skladac w calosc i wtedy albo sam znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie, albo koledzy pomoga ci na pewno postawic kropke nad "i".Pisze z taka pewnoscia, bo mnie koledzy z forum pomogli i to bardzo, byli wyrozumiali i cierpliwei tlumaczyli mi jak krowie na rowie castingowe zaleznosci i komentowali moje konkluzje.Powodzenia Edytowane 4 Marca 2023 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wonsz Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) Spróbuję sprecyzować pytanie. I powiedzieć o moich doświadczeniach. Z castingiem mam juz trochę do czynienia. począwszy od kijów krotkich 200cm do 255cm ale wszystkie w gramaturach dużych. zauważyłem, ze te ciężkie przynęty latają z castingu wystarczająco daleko, porównywalnie daleko, co lżejsze i mniejsze z spinningu.Wędki spinningowe które używam na odrze mają długość 180-230cm i takimi łowi mi sie najlepiej cw 5-25, 7-30 i wszystkie mieściły się w tych granicach. Martwię się jednak, że przejście z spinningu przy średnio lekkich przynętach tj. gumy 4 i 5 cali, smukłe w połączeniu z głowkami 7-25gr nie będą tak daleko latać jak ich duże odpowiedniki których używam przy ciężkim sandaczowym castingu który używam. Linka jakiej używam przy spinningu to power pro 0,15mm. Przynęty gumowe to np. easy shiner, kopyto relax, dragon lunatic, relax ohio, dragon fatty itp, czyli klasyka sandaczowa. Casting który planuje zamówić miałby 210cm i cw. 7-30gr, wedka zdecydowanie cięta i szybka. Multik o którym myślałem to tatula 80, lub tatula r 103. Jednak jeśli chodzi o multiki to jeszcze można przedyskutować. Casting który aktualne mam to DAM Z1 30-60, w połączeniu z tranx 301A. ( Celowo taki, z uwagi na przylowy sumowe, i to ze 90% podbijam z młynka więc chciałem żeby byl bardzo mocny). To, że łowić będzie sie dobrze i sprzęt wyrzuci te przynęty wiem, jedyne co mnie męczy to niewiedza, czy zestaw castingowy dorówna odległościami rzutu spinningowi jeśli będzie używał przynęt wymienionych wyżej. Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Marca 2023 przez Wonsz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi