Skocz do zawartości

,,Polski Hydraulik,,

Radbraw

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, od kilku tygodni borykam się z małymi powodziami w kuchni, wyjmuję z rur coś podobnego do kamienia/magnezu niestety woda jest bardzo twarda a spadek rury odpływowej niewielki. Macie jakieś patenty by pozbyć się z rur tego szlachetnego minerału ? Poniżej zdjęcie

post-53326-0-01998300-1678133113_thumb.jpeg

Witajcie, od kilku tygodni borykam się z małymi powodziami w kuchni, wyjmuję z rur coś podobnego do kamienia/magnezu niestety woda jest bardzo twarda a spadek rury odpływowej niewielki. Macie jakieś patenty by pozbyć się z rur tego szlachetnego minerału ? Poniżej zdjęcie

Dobry hydraulik powinien mieć taką fajną maszynkę do czyszczenia,płukania rur pod ciśnieniem.

• Like 1

Kolego wodę masz z sieci czy studni głębinowej?

Kopę lat temu u szwagra był podobny problem i załatwił gdzieś sodę akustyczną. Po rozrobieniu roztworu zostało to wlane, rury były aż gorące ale problem z kamieniem znikł. Nie wiem jak na obecną chwilę czy można coś takiego załatwić ale warto otym poczytać i popróbować

• Like 1

Stężona woda utleniona powinna pomóc.

Można kupić na alledrogo 5-10l.

Są też specjalistyczne preparaty np Melt 25 zł za butelkę. Tylko kup kilka butelek bo do każdej rury trzeba wlac

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Kopę lat temu u szwagra był podobny problem i załatwił gdzieś sodę akustyczną. Po rozrobieniu roztworu zostało to wlane, rury były aż gorące ale problem z kamieniem znikł. Nie wiem jak na obecną chwilę czy można coś takiego załatwić ale warto otym poczytać i popróbować

Mocno grało ...

• Like 13

Środek którym pozbędziesz się takich złogów ale tylko w bliskich odległościach to Melt. Cholernie silny i skuteczny, wymaga w trakcie użycia wietrzenia pomieszczenia. Tak szczerze przez lata nie mogłem poradzić sobie z podobnym problemem. Skończyło się po wezwaniu hydraulika i czyszczeniu maszyną elektryczną. Problem znikł. Każda chemia to półśrodki, a te niby udrażniacze robią jeszcze trwalsze zatory.

• Like 1

Może kup żmijkę i spróbuj trochę rozbić że ścianek te złogi no i myjka ciśnieniowa wypłukać urobek. Chemia nie jest dobra a nawet nie wskazana. Jeśli soda zastygnie gdy jej dasz dużo powstanie "kamień". Te twoje kawałki może nawet z tego powstały. Jeśli tak to ocet trochę ruszy zastygła sodę.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

Mogę użyć zwykłej myjki ciśnieniowej, czy musi być jakaś dedykowana specjalne końcówki itp ?

Żmijka to rozumiem sprężyna ?

Mam pewne podejrzenia iż kamień mógł powstać przez wysypanego kilka razy Kreta

Edytowane przez Radbraw

Mogę użyć zwykłej myjki ciśnieniowej, czy musi być jakaś dedykowana specjalne końcówki itp ?

Myjka zwykłą nic nie zrobisz a chemią możesz zrobić więcej szkód niż pożytku,o kosztach nie wspominając.Tak jak napisałem,zamów firmę ze specjalnym urządzeniem. Wyjdzie taniej i szybciej...

• Like 1

Mam pewne podejrzenia iż kamień mógł powstać przez wysypanego kilka razy Kreta

Tak ,żmijka to mam na myśli sprężynę do przepychania. kosztuje ze 100 zł w zależności od długości. Większość myjek ma specjalną końcówkę do udrażniania rur. przed pracą zalej octem, nie wiem jak długi odcinek ale ze 3-4  butelki i po godzinie lub dwóch zmijka dobrze popracować to trochę rozbije i wypłukać, jeśli nie będziesz miał myjki to dobrze polej wodą, najlepiej z kilku źródeł jak jest taka możliwość tak by był duży słup wody. 

Kiedyś znajoma dawała kreta aż stanęło całkowicie. Wleliśmy 5 litrów octu, po dwóch godzinach  zmijka tylko akurat mam obciętą korbę i wspawany trzpień na SDSa aby można było zamontować do wiertarki i tak kilka minut wiertarką pracowałem ze żmijką długości 10 metrów. Później karcherem przejechałem ze dwa czy trzy razy wzdłuż całej rury może nie całej bo tam było około 12 metrów do rewizji ale zmijak jak i 10 metrowy wąż z myjki wchodził cały bez problemu. Od 5 lat nie ma problemu ze zlewem, akurat na tej rurze tylko był zlew i zmywarka.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

Ostatnio używam płynu o nazwie Melt (ktoś o nim wcześniej wspominał) I o ile sody kaustycznej się nie obawiam (mimo że opary są wysoce szkodliwe) to Melta się boję bo tak wszystko "żre". Kanalizacja z pcv wytrzyma ale stare żeliwne rury odpływowe które jeszcze są w starych budynkac mogą się rozlecieć..... Melta używam szczególnie przy odpływaćh zapchanych na stałe szczawianami i kamieniem. I dobra rada - zapoznaj się z ulotką i sposobem użycia - Melta polecam. Nie mniej jednak chemię tego typu zostawiam na sam koniec gdy już fizyczne udrażnianie nie daje rady.

Edytowane przez PETEREK
  • Like 1