*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Proszę o polecenie dobrego drutu do dużych "bruszy" szczupakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Aluminiowy, miedziany, mosiężny, miękki stalowy. Niekoniecznie dedykowany, ani firmowy, ino tylko powszechnie dostępny, zwykły drut.. Miedziany i mosiężny po wyżarzeniu są miękkie jak malutka kaczuszka. Używam ich do piór z ibisa. Najlepsze pióra, najtrudniej dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Aluminium kruchym metalem, stalowy rdzewieje. Najlepsze właściwości do tego celu ma miedziany. Miedziany z cewek elektrycznych, najtaniej wychodzi i łatwo dobrać potrzebną średnicę. Jeśli nie potrzeba zbyt wiele, to dobre są różnokolorowe miedziane ze sklepów z materiałami do much. Też występują w różnych średnicach (przeważnie w trzech). Wyżarzanie mosiądzu Sławku znacznie go osłabia, dla miedzi zbędne.Napisz do czego stosujesz przy ibisie? Skręcasz obcięte promienie z użyciem drutu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Używam ich do piór z ibisa. Najlepsze pióra, najtrudniej dostępne Witam.Przepraszam że nie o drucie, ale ibis mnie zaintrygował.Sławku, dlaczego i do czego są najlepsze ?I czy wiesz z którego ibisa masz pierze - bo jest ich kilkanaście gatunków o przeróżnej kolorystyce ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 (edytowane) Witam.Przepraszam że nie o drucie, ale ibis mnie zaintrygował.Sławku, dlaczego i do czego są najlepsze ?I czy wiesz z którego ibisa masz pierze - bo jest ich kilkanaście gatunków o przeróżnej kolorystyce ?Pozdrawiam.Obstawiałbym pióra ibisa grzywiastego, pozyskane z woliery, dzięki koneksjom z opiekunem ptaszarni. Wszak gatunek skrajnie nieliczny-to nobilituje muchę z tego pierza. Conajmniej +8, jak nie więcej, do skuteczności, na 10 możliwych punktów.A mimo to, materiał „pod ręką”, w mieście zamieszkania SOB. Edytowane 13 Marca 2023 przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Eeeee.. Hiperbola!!!Oczywiście mam na myśli pióra z najbardziej niedostępnych gatunków ibisa. Całkowicie niedostępnych, najlepiej staroegipskich, dawno wymarłych. Te są najbardziej łowne Tak samo z sierścią do skręcania - jeśli już , to tylko z tygrysów szablastozębnych! Jak to mówią - sorki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Czy musi być drut?plecionka jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Proszę o polecenie dobrego drutu do dużych "bruszy" szczupakowych.Mam, używam do skręcania brushy ze snow runnera na pajkowe muchy https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/uni-products-drut-uni-dubbing-brush-wire/s/30621 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Eeeee.. Hiperbola!!!Oczywiście mam na myśli pióra z najbardziej niedostępnych gatunków ibisa. Całkowicie niedostępnych, najlepiej staroegipskich, dawno wymarłych. Te są najbardziej łowne Tak samo z sierścią do skręcania - jeśli już , to tylko z tygrysów szablastozębnych! Jak to mówią - sorki Tygrysa szkoda na muchy, lepiej na jaki afrodyzjak przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 (edytowane) A drut nierdzewny pszczelarski nie nada się? Jest dość miękki.Średnice dostępne od 0,3 mm w górę i cenowo dobrze wygląda, nawet na popularnym portalu aukcyjnym. Edytowane 14 Marca 2023 przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 14 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 szymanek69 dziękuję za odpowiedź, cenie opinie osoby która wykonuje "brusze"i wie o co chodzi Kokosz dziękuję ale 0.3 to uważam że nieco za grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 (edytowane) A taki by się nie nadał? https://allegro.pl/oferta/drut-nierdzewny-miekki-modelarski-ss-316-0-1mm100m-12273828963 Edytowane 14 Marca 2023 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Widziałem i też się zastanawiam, może być dobry, może ktoś używa i podzieli się opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Od dawna, dużo wcześniej niż pojawiły się szczupakowe muchy, jeżynki do jigów i kogutów z odpadowych piór i sierści skręcam w poliestrowych niciach, wiskozowych włóknach, drucie nawojowym miedzianym - bo obok jest serwis narzędzi, drucikach do plombowania, i wszystkim co mi najlepiej pasuje albo akurat jest pod ręką. Nie pytając o zgodę, opinie czy też akceptację.. Sam ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Rozumiem.A .... ,a nie jednak wolę nie pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Mozecie podeslac przyklad albo tutoriala jak takiej "skretki" sie uzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 16 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) . Edytowane 16 Marca 2023 przez *WŁÓCZYKIJ* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Za dużo zawracania głowy. Dokładnie to samo i szybciej daje się robić w pętli. Z drutu lub mocnej nici i skręconym naturalnym, sztucznym włosiu, jakimś flashu, ich mieszankach. Tak robię te wszystkie baitfishe, krewetki itp. Trzonki haków szczupakowych są raczej krótkie, więc tu szczególnie nie warto bawić się jakimiś maszynkami do robienia dubbinng brushu. Tym sposobem mogę sobie regulować ilość skręcanego i przywiązywanego partiami materiału, dawkując potrzebną jego ilość. W przypadku imitacji rybki dając więcej materiału bliżej oczka haczyka, a dla krewetki odwrotnie. Tego raczej nie da się zrobić w takich maszynkach jak na filmie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) Januszu, tu raczej chodzi wielkość tego dubbingu i wygodę w używaniu. Zauważ, że po dowiązaniu do trzonka haka nic się nie kręci, nie rozkręca itd. Wykonanie dubbingu w pętli wymaga jednak pewnej wprawy. Zróżnicowanie ilości materiału na długości sobie chyba można regulować dowolnie. O ile da się potem skręcić. Edytowane 16 Marca 2023 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Wymaga Irku wprawy. Jak wszystko w tym fachu. Nie spróbujesz, to się nie dowiesz co lepsze. Można w pętli umieścić dowolny materiał od promieni CDC do sztywnej sierści, w prostokąt, trapez, trójkąt. Maszynka jest przydatna kiedy robisz metry dubbing brushu. Przy stosunkowo krótkim trzonku haka na szczupaki i ilości much na własne potrzeby to całkowicie zbędne. Wystarczy poszukać filmy na temat robienia takich much i przekonać się, że większość tak właśnie to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Przy haku 5/0 trzonek jest jak w klasycznym streamerze na haku #2. Jest się gdzie rozpędzić z nawijaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Witam.Jachu ... jak zrobisz w pętli to masz to wszystko w nici. Przy kontakcie z zębaczem może to być jednorazowa mucha.Dlatego zawodowi krętacze much szczupakowych robią taki dubbing brusch jako osobną rzecz i w drucie właśnie.Jak bym nabył muchę, która po pierwszym kontakcie z rybią paszczą rozleciała by się, to już następnej takiej bym nie kupił ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Mam muchy z dubbingiem na grubej plecionce i jeszcze żadna mi się nie rozpadła a i dubbing jest mięki i lepiej się układa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 Witam.Jachu ... jak zrobisz w pętli to masz to wszystko w nici. Przy kontakcie z zębaczem może to być jednorazowa mucha.Dlatego zawodowi krętacze much szczupakowych robią taki dubbing brusch jako osobną rzecz i w drucie właśnie.Jak bym nabył muchę, która po pierwszym kontakcie z rybią paszczą rozleciała by się, to już następnej takiej bym nie kupił ... Pozdrawiam.Też bym Ziemowicie nie kupił. Pierwsze szczupaki łowiłem w połowie 90-tych lat i były najczęściej robione z marabuta. Materiału wtedy najbardziej dostępnego na takie konstrukcje, ale bardzo delikatnego. Czasami z sierści lisich ogonów. Nie przypominam sobie żeby któraś rozleciała się. Chyba, że w trakcie nieostrożnego wyciągania z pyska szczupaka. Później już głównie z tych wszystkich "dywanów" z dodatkami flashy, kiedy te stały się bardziej dostępne i nici do dużych much. Nazywały Big Fly, czy jakoś tak? Są też nici kevlarowe, bardzo mocne. Robiłem dla siebie i dla znajomych. Nikt nie zgłaszał reklamacji. Mam szczupakowe muchy, które maja już pewnie z piętnaście lat. Trochę szczupaków wyjęły. Czy ja pisałem, że koniecznie trzeba robić pętlę z nici? Jeśli ktoś ma obawy o trwałość, to jak wspomniałem, może to robić w pętli z drutu. Zawodowi krętacze robią dubbing brushe na metry i o tym też pisałem. Wtedy warto posłużyć się jakąś maszynką. Ale też nie wszyscy. Podobnie jak ja nie potrzebują np. imadeł z rotary. Żeby ładnie nawinąć owijkę na muszce lub palmera z koguta. Oczywiście nikt nikomu nie zabrania. Ale jak oglądam na YT tych niektórych "zawodowców", jak się oni czasami męczą , to brakuje mi cierpliwości do oglądania filmu do końca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi