Skocz do zawartości
  • 0

kolega szuka pontonu :) ma być miło lekko i szybko

szpiegu

Pytanie

tak się składa ze czasami nie możemy pływać razem w związku z czym kolega szuka pontonu nie chce sztywnej podłogi bo woli zwinąć z deskami wrzucić do bagażnika itp a ma być szybko bo na czasie zależy co sadzicie o takim pontonie bez kila http://allegro.pl/ponton-kolibri-km300-i2704079042.html

da rade tym pójść w ślizgu ??

jak tak to na jakim silniku a może polecicie coś innego w rozsądnej cenie :D

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

...ślizg pontonem bez kila na pewno nie będzie stabilny/bezpieczny. Szorujesz dnem przez co ponton ma tendencję do dryftowania :). Sztywna podłoga stabilizująca konstrukcję i kil to podstawa. ↲P.s. Przy 3m pontonie róznica w rozkladaniu między sztywną a panelową wynosi w jednostce czasu tyle co jego długość :)

• 0

tak się składa ze czasami nie możemy pływać razem w związku z czym kolega szuka pontonu nie chce sztywnej podłogi bo woli zwinąć z deskami wrzucić do bagażnika itp a ma być szybko bo na czasie zależy co sadzicie o takim pontonie bez kila http://allegro.pl/po...2704079042.html

da rade tym pójść w ślizgu ??

jak tak to na jakim silniku a może polecicie coś innego w rozsądnej cenie :D

Ja miałem dokładnie ten ponton(kolibri). Nie pływałem nim w ślizgu ale jest tak jak pisał Patu. Kiedy się puści rumpel to płynie gdzie chce, ciężko utrzymać kierunek. Jak kolega jest taki wygodny to niech sobie kupi z pompowanym dnem i dobrą pompkę bo airmaty nożną nie da się dobić do tych 0,6 czy 0,8bar. Na airmacie nie stoi się za wygodnie ale na tym kolibri też nie. Deski trzymają na boki za to wszystko faluje przód-tył bo połączone są zwykłą ceratą.

• 0

dlaczego nie da sie dobic nozna? ponoc do pontonow z airmata sprzedaja mocniejsze nozne pompki

A ja wiem dlaczego?

bo się nie da i tyle.

przez tydzień pływałem w tym roku na airmacie i jakoś nie udało mi się dobić pompką dołączoną w zestawie ponton to był Honvave320. A kolega od którego mieliśmy pożyczony mówił, że tylko kompresorem. Pompka nożna ma zaworek który zaczyna przepuszczać gdy osiągnie się określone ciśnienie, chyba takie jak w tubach głównych, a tam jest z tego co pamiętam mniejsze niż w podłodze.

Stąd twierdzę, że się nie da.

• 0

dlaczego nie da sie dobic nozna? ponoc do pontonow z airmata sprzedaja mocniejsze nozne pompki

A ja wiem dlaczego?

bo się nie da i tyle.

przez tydzień pływałem w tym roku na airmacie i jakoś nie udało mi się dobić pompką dołączoną w zestawie ponton to był Honvave320. A kolega od którego mieliśmy pożyczony mówił, że tylko kompresorem. Pompka nożna ma zaworek który zaczyna przepuszczać gdy osiągnie się określone ciśnienie, niby to samo ma być w tubach i w podłodze. W Hondzi to było 0,8bar. I wydaje mi się, że o ile w tubach możesz mieć 0,7bar i tego nie zauważyć, to żeby podłoga była wygodna w użytkowaniu musi być nabita na dechę czyli do 0,8 a nam się jakoś tego nie udało zrobić.

Edytowane przez Krisu23

• 0

Witaj, będę polecał zdecydowanie BUSHA 380, zajefejny ponton, pływam już 4 lata . Miałem początkowo 6 KM, ale zamieniłem na 15 KM, YAMAHĘ. Jest super, zaporówki, Wisła. Nie ma wody i przeszkody dla niego. Super trzyma się wody, przyklejony, żadnych przechyłów, kołysania. Według mnie i kolegów, którzy pływali ze mną jest znacznie lepszy niż niejedna łódź. Będę może niebawem sprzedawał jak chcesz możemy pogadać. Pozdrawiam!

post-49480-0-92778500-1353074447_thumb.jpg

post-49480-0-07848000-1353074472_thumb.jpg

post-49480-0-98828000-1353074497_thumb.jpg

post-49480-0-33381600-1353074517_thumb.jpg

• 0

@krisu, ten Hondzibołt ma w tubach 0.7bar?

Nie ma 0.8. Chodziło mi o to, że 0,7bar w tubach da się wytrzymać pływając. Ale niedopompowana airmata to porażka, przynajmniej dla mnie. Myśmy tą pompką nożną w żaden sposób dopompować jej nie mogli, a też miała na zaworach napisane 0.8bar. @Krzysiek od którego była Hondzia mówił, że matę da się dobić ale kompresorem.

• 0

A ja wiem dlaczego?

bo się nie da i tyle.

przez tydzień pływałem w tym roku na airmacie i jakoś nie udało mi się dobić pompką dołączoną w zestawie ponton to był Honvave320. A kolega od którego mieliśmy pożyczony mówił, że tylko kompresorem. Pompka nożna ma zaworek który zaczyna przepuszczać gdy osiągnie się określone ciśnienie, niby to samo ma być w tubach i w podłodze. W Hondzi to było 0,8bar. I wydaje mi się, że o ile w tubach możesz mieć 0,7bar i tego nie zauważyć, to żeby podłoga była wygodna w użytkowaniu musi być nabita na dechę czyli do 0,8 a nam się jakoś tego nie udało zrobić.

W pontonach z airmata jest dokladnie odwrotnie niz to opisujesz. Airmate ciezko jest dopompowac pompka elektryczna nawet taka do airmaty. Ja dobijam zawsze nozna pompka. Moja ma dwa skoki miecha pelen (tym sie nie da docisnac) i zmniejszony ktory wlasnie dopycha airmate na twardo.

No i tak jak pisal tymnon typowe cisnienie do tub to 0.25-0.30 bara.

Edytowane przez andrew