Skocz do zawartości

Centralna Baza Danych PZW

Paweł O

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Na nowej (testowej) stronie pzw.pl, w strefie wędkarza jest (będzie...) możliwość opłacenia składek on-line.

post-64249-0-30825200-1678711954_thumb.j

Z tego co widać możliwość taka ma na razie tylko Okręg PZW w Białej Podlaskiej.

Jest tu ktoś z Białej Podlaskiej, kto skorzystał z takiej opcji? 

Orientujecie się czy to tylko opcja opłacania składek czy szykuje się rewolucja cyfrowa w pzw i rejestr połowów też będzię elektroniczny ?

post-64249-0-30825200-1678711954_thumb.jpg

Kolego @selk jeśli w ciągu roku WP przejmą wody PZW i go zlikwidują, to ufunduję Ci flaszkę kurpiowskiego bimbru i dołożę butelkę świetnych ogórków kiszonych. Jeśli nie, to Ty fundujesz dużą czekoladę Wedla z orzechami laskowymi. Stoi zakład?

Edytowane przez Mysha
  • Like 6

Kolego @selk jeśli w ciągu roku WP przejmą wody PZW i go zlikwidują, to ufunduję Ci flaszkę kurpiowskiego bimbru i dołożę butelkę świetnych ogórków kiszonych. Jeśli nie, to Ty fundujesz dużą czekoladę Wedla z orzechami laskowymi. Stoi zakład?

Ty mnie nie rozumiesz. Na tę stronę jest napewno przetarg i sporą kasę wydano - znam takie sprawy z autopsji . Zrobić taką stronę to był czas 3 lata temu. Teraz to jest wywalanie kasy w błoto na coś co na dodatek nie działa i nie będzie. Być może okaże się za rok że przetarg był ustawiony albo firma znajomków prezesa robi bo wygrała przetarg. To się zobaczy i zaznaczam że nie twierdzę że tak jest.

Mnie chodzi o czas kiedy się to wprowadza.

Wody polskie przejmą może całosc za 3 lata ale już lepiej te kasę tam na stronie wód polskich przeznaczyć na robienie strony do płatnosci online. Może być połaczone z obecnymi PZW które się dostosują do pobierania opłat online od razu w tym samym standardzie komunikacyjnym.

Też nie uważam że wody w tym roku to zrobią a może jakiś ułamek dalej zostanie w PZW nawet i za 5 lat

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

Wojtek, na braku konieczności złożenia wizyty skarbnikowi. Chyba coś w podobnie jest też w PZW Poznań.

W O/Poznań tak to wygląda: https://www.pzw.poznan.pl/zezwolenia/ Możliwość opłacenia składki ogólnej i zezwolenia, także okresowego.

I to jest właśnie problem zarządzających PZW. Brak członków, tylko klientela. Nie sposób nie zgodzić się z SOB - "dużo, szybko, tanio, Tesco" :mellow:

SOB nie pisze w ten sposób o zarządzających Pzw, tylko o sponsorach , czyli szarych członkach- nierobach, leniach i darmozjadach.

Chociaż z drugiej strony co SOB miał na myśli , dowiemy się za jakieś 100 lat, jak dobrze pójdzie.

Edytowane przez kacperek993

Zostań w domu, zachowaj dystans, kartą Visa pracuj - nowa, wspaniała wspólnota w działaniu  :)

Jak wspomniał Wojtek ta możliwość nie jest żadną przeszkodą dla chętnych do działania. Pewnie dla wielu z nich jest ułatwieniem. Nie korzystam, bo jeśli mnie moja sympatyczna pani skarbniczka zaprasza sms-em, to jak bym śmiał odmówić? :) Kiedyś oprócz swojego byłego okręgu opłacałem dodatkowo Zamość i Krosno. Wymagało pewnego zachodu i różnie się kombinowało. Dzisiaj w wielu podobnych przypadkach jest to całkiem proste. 

• Like 1

Oczywiście, że chętnym nie przeszkadza. Jest wyrwanym z kontekstu stowarzyszenia ułatwieniem dla klientów. Jeśli ZG decyduje się na system kliencki, to należałoby dostosować cały system. Przypominam, że opłacenie składki członkowskiej jest deklaracją przynależności do konkretnego koła w obecnym kształcie statutu. A co robią klienci? Opłacając online wybierają pierwsze z góry koło, a to rodzi absurdy. 

Nie dajmy się zwariować. Należę do OM. Był też czas kiedy opłacałem Białystok i Olsztyn. Było to upierdliwe, natomiast nie byłem w tych okręgach jedynie klientem. Zarybiałem, odławiałem tarlaki, pilnowałem tarlisk. Więcej uczestniczyłem w życiu okręgu olsztyńskiego, niż w życiu rodzimego koła w Ostrołęce. System kliencki już de facto istnieje. Zbieram składki w moim kole. Aktywnych członków jest może 10 procent. Reszta nie ma nawet pojęcia, że PZW to stowarzyszenie.

• Like 1

Nie dajmy się zwariować. Należę do OM. Był też czas kiedy opłacałem Białystok i Olsztyn. Było to upierdliwe, natomiast nie byłem w tych okręgach jedynie klientem. Zarybiałem, odławiałem tarlaki, pilnowałem tarlisk. Więcej uczestniczyłem w życiu okręgu olsztyńskiego, niż w życiu rodzimego koła w Ostrołęce. System kliencki już de facto istnieje. Zbieram składki w moim kole. Aktywnych członków jest może 10 procent. Reszta nie ma nawet pojęcia, że PZW to stowarzyszenie.

Jak zakładasz że 10 procent masz aktywnych to i tak od groma ja mam może 20 osób co daje jakieś 2 procenty [emoji3]

• 3 tygodnie później...

Wykupiłem w tym roku kartę za sam mój, elbląski, okręg w kwocie 350zł. Wczoraj dzwonił do mnie znajomy Szwed z Geteborga, gadaliśmy, że łowią już od pewnego czasu piękne trocie i temat zszedł na opłaty. W tym roku, na "żółte wody" karta kosztuje 450koron, wzrosło o 50koron. Troszkę wędkarze pokrzyczeli, ale przyjęli podwyżkę. To w okolicach Geteborga około 60 dobrych wód. I teraz dla ciekawskich: 450 koron to około 200zł, opłata ważna na rok od dnia opłaty, opłata ważna na całą rodzinę łącznie z dziećmi do 19 roku życia. To ja się k... pytam za co ja płacę 350zł za osobę i to za 8 miesięcy, bo jako spinningista mam do końca kwietnia okresy ochronne w moim okręgu.

• Like 2

Wykupiłem w tym roku kartę za sam mój, elbląski, okręg w kwocie 350zł. Wczoraj dzwonił do mnie znajomy Szwed z Geteborga, gadaliśmy, że łowią już od pewnego czasu piękne trocie i temat zszedł na opłaty. W tym roku, na "żółte wody" karta kosztuje 450koron, wzrosło o 50koron. Troszkę wędkarze pokrzyczeli, ale przyjęli podwyżkę. To w okolicach Geteborga około 60 dobrych wód. I teraz dla ciekawskich: 450 koron to około 200zł, opłata ważna na rok od dnia opłaty, opłata ważna na całą rodzinę łącznie z dziećmi do 19 roku życia. To ja się k... pytam za co ja płacę 350zł za osobę i to za 8 miesięcy, bo jako spinningista mam do końca kwietnia okresy ochronne w moim okręgu.

za to że możesz łowić w pięknych polskich jeziorach i rzekach ..no i oczywiście według odłowów kontrolnych pełnych ryb .

za to że możesz łowić w pięknych polskich jeziorach i rzekach ..no i oczywiście według odłowów kontrolnych pełnych ryb .

No to mnie uspokoiłeś, a myślałem, że przesadzałem. Mamy przecież czyste, pełne zdrowych ryb wody. No przepraszam za moje pytanie. Z drugiej strony, dobre rzeczy muszą kosztować, Belgowie za sportowe połowy płacą rocznie 12euro, ale gdzie im do naszych ryb.