Skocz do zawartości

Naprawa kołowrotka PENN sargus 5000 - SERWIS?

Kuba77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po holowaniu Wiślanego Suma i zanurzaniu kołowrotka w mulistej wodzie Penn zaczął przy zwijaniu piszczeć - skrzypieć - świszczeć a ostatnio kiedy zaczynam delikatnie zwijać na samym początku zwijania słychać dźwięk jakby hamulec był odkręcony na maxa, słychać to tylko przez sekundę, później jest OK.

Mam pytanie - gdzie mam oddać kołowrotek (brak gwarancji) i co to może być?

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...

Wiem ze to nie jest temat dopasowany ale jakby nie bylo to chodzi o naprawę. Prawdopodobnie brat potrzebuje wymienić łożysko rolki prowadzącej, niestety na necie nie znalazłem jej rozmiarów a muszę zamówić. Czy może ktoś z was zna wymiary tego łożyska. Chodzi o model PENN Sargus 4000.

Bardzo proszę o szybką pomoc :ph34r:

Wiem ze to nie jest temat dopasowany ale jakby nie bylo to chodzi o naprawę. Prawdopodobnie brat potrzebuje wymienić łożysko rolki prowadzącej, niestety na necie nie znalazłem jej rozmiarów a muszę zamówić. Czy może ktoś z was zna wymiary tego łożyska. Chodzi o model PENN Sargus 4000.

Bardzo proszę o szybką pomoc :ph34r:

Suwmiarka powinna pomóc.

• 8 miesięcy temu...

Panowie, potrzebuję dobry sprawdzony serwis Penn...wyżej wspomniany Pan Sebastian wyjechał za granicę i długo nie wróci.

Najlepiej serwis w okolicy Warszawy.

Do naprawy Penn Conflict. Nie chce mi się bawić w gwarancje - ostatnio po gwarancji dostałem nowy i dalej jest to samo (drażniąco puka na retorze..).

Panowie, potrzebuję dobry sprawdzony serwis Penn...wyżej wspomniany Pan Sebastian wyjechał za granicę i długo nie wróci.

Najlepiej serwis w okolicy Warszawy.

Do naprawy Penn Conflict. Nie chce mi się bawić w gwarancje - ostatnio po gwarancji dostałem nowy i dalej jest to samo (drażniąco puka na retorze..).

Nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie usunąć pukanie na retorze w pennie.

karuzo, nie wiem dokladnie co jest  powodem stukow na twoim rotorze, ale prawdopodobnie jest to luz. Posiadam Penn BTLII i rowniez mialem z nim problem- regularne klikanie.

Oddalem kolowrotek do serwisu ale Panowie nie dopatrzyli sie wad  (wszystko w normie :) )

Gwarancja sie skonczyla, wiec sam postanowilem go "zoperowac". Rozwiazanie okazalo sie banalne, cienka podkladka  0,X mm (zalezy od luzu) pomiedzy tulejke w clutch/sleeve i ball bearing, dodadtkowo podkladka pod nakretke pinion gear (w razie potrzeby). Skrecic z czuciem.

Tak tuningowanym kolowrotkiem lowie juz rok, bez irytujacego klikania.

Budowa Penn Conflict i Battle jest taka sama. Tulejki o ktorej pisalem wyzej  nie ma na schemacie (na schemacie BTL tez jej nie ma) ale fizycznie w kolowrotku jest, chyba producent zalozyl, ze jest niezniszczalna  :)

Tutaj jest link do schematu:   http://www.scottsbt.com/catalog/store/images/pennparts/schematics/cft4000.pdf

Edytowane przez snoek
  • Like 1

• 11 miesięcy temu...