czarny1 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Kolego mialem takie i takie opony i wiem jaka różnica jest między mt-kami a zimówka, na śniegu a zwłaszcza na podjezdzie pod górkę. Na podstawie MOICH doświadczeń nigdy nie wyjechał bym na oponach Mt na ośnieżoną drogę, jest to po prostu nie bezpieczne.Pozdrawiam cię kolegoto tak jakbyś napisał, że na wielosezonowych nie da się wyjechać z garażu... ale na których?jest więcej niz jedna opona mt, różnią się nie tylko mieszanką ale też bieżnikiem... widocznie te które miałeś były kiepskie, przynajmniej na śnieg... u mnie jest niewielki problem z hamowaniem, natomiast po dodaniu gazu pełna kontrola... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Jak 4x4 pomaga przy hamowaniu? A no tak że ma szansę zmniejszyć ilości nie potrzebnych hamowań. Dokręcana dupka wyraźnie potrafi poprowadzić auto tam gdzie luzna oska moze wypaść z trasy. Nie umiem powiedziec nic mądrego o zimówkach i wielosezonach. Kupiłem fabie na wielosezonie i zime razem przelatalismy. Do scouta 4x4 mam na wisle caloroki ale nie chciało mi się na zimę kłaść zimek. W multivanie 4motion mam stare zimki które miałem wyrzucić i nadal idzie jak czołg. W ałdi jest kłattro i zimówki nowe. Wnioski takie. Fabia lubi się poślizgnąć. Octavia nie potrafi. Multik jedzie jak po szynach. Audi to beleco. Wydaje mi się że testy testami ale zestaw trzeba dopasować do auta, stylu jazdy. Różnice robią napędy, systemy czy skrzynia. Passatem z dsg 4mot nie umiałem wyjechać z czegokolwiek. Fabia ślizga się na mokrej trawie. Scout w manuału umie się wygrzebac. LPg i tak najlepsze Edytowane 21 Marca 2023 przez rózgaś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Napęd 4x4 może pomóc w krótszej drodze hamowania jeśli jest stały i przy hamowaniu silnikiem . W pozostałych przypadkach każde auto hamuje tak samo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Ale to chyba mówimy o zwalnianiu czy też wytrącaniu prędkości. Bo przy hamowaniu to już należy pamiętać że samochód to układ dynamiczny w którym zachodzi zjawisko transferu masy. W każdym aucie powiedzmy osobowym (za wyjątkiem jakiś pojazdów specjalistycznych) hamulce z przodu są większe od tych z tyłu oprócz tego większość aut posiadających odpowiednio nową centralę ABS potrafi sterować i pilnować ciśnienia w układzie hamulcowym z rozdziałem pomiędzy oś tylną i przednią. Gdzie po uzyskaniu odpowiedniego ciśnienia z tyłu ono do zatrzymania pozostaje takie samo a w tym samym czasie w układzie hamulcowym z przodu w dalszym ciągu rośnie. Czyli według mnie wpływ 4x4 na drogę hamowania pozostaje praktycznie na pomijalnym poziomie jeżeli w ogóle jakiś jest. No może pełny torsen spięty na sztywno - ale w jakim samochodzie to jest i czy w takim układzie zalecana jest jazda po asfalcie… no i pytanie ilu z nas dohamowując do zakrętu zrzuca biegi jednocześnie puszczając sprzęgło do wykorzystania siły hamowania silnikiem? W motocyklu tak robię ale w samochodzie nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 (edytowane) Ja lubię japońskie rzeczy, auta, kołowrotki i opony również. Kupuję opony Toyo, całoroczne bo ostatnio zimy są słabe. Jestem zadowolony, opony sprawują się dobrze zarówno w zimę jak i w lato, nie zauważyłem zwiększonej utraty bieżnika, plusem jest również cena, jeżdżę tylko autami z napędem AWD. Edytowane 22 Marca 2023 przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Wszystko zależy jaki samochód i jak jeździsz/czego oczekujesz od opony. Osobiście nie uważam tego za dobre rozwiązanie a też jeżdżę z napędem na 4. A jezeli chodzi o Toyo - niektóre z ich opon to bardzo dobre buciki do dynamicznego biegania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 … no i pytanie ilu z nas dohamowując do zakrętu zrzuca biegi jednocześnie puszczając sprzęgło do wykorzystania siły hamowania silnikiem? W motocyklu tak robię ale w samochodzie nie bardzo.Dziwne, ale ja od zawsze tak jeżdżę. Kiedyś z ręczną skrzynią, teraz z automatem, zawsze, w miarę możliwości hamuję silnikiem. Myślałem że to normalne a tutaj mnie zaskoczyłeś. Ale chyba dlatego rzadko wymieniam klocki i tarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 W większości przypadków nie widzę potrzeby redukcji biegów przy hamowaniu silnikiem, które wykorzystuję prawie zawsze. Samo zdjęcie nogi z gazu, pozwala na piątce zwolnić do około 50km/h, na czwórce do około 40km/h, wachlowanie biegami jak dla mnie to za dużo zachodu w porównaniu do korzyści. Uogólniając silnikiem zwalniam, hamulcami hamuję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 pytanie ilu z nas dohamowując do zakrętu zrzuca biegi jednocześnie puszczając sprzęgło do wykorzystania siły hamowania silnikiem? W motocyklu tak robię ale w samochodzie nie bardzo.Jak tak często robię. Redukuję do biegu na którym mam zamiar dalej jechać, np. dojeżdżając to terenu zabudowanego hamuję silnikiem redukując przy tym bieg z 6 na 4. A jak mam się zatrzymać (np. światła) to redukuję stopniowo do nawet do 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 dodam od siebie że hamowanie silnikiem gdzie mamy wtryski , w aucie nie jest pobierane paliwo , wiec także oszczędzamy na spalaniu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 U mnie w automacie na skrzyni w trybie sportowym komputer redukuje z międzygazem i o takie hamowanie silnikiem Panowie mi chodziło. No bo jak bez miedzygazu dojeżdżając do zakrętu zrzucisz 6-5-4-3 no to po pewnym czasie skrzynia do roboty. Chyba że mówicie o takim „coast” że puszczacie gaz i na takim flaczku dokulacie się do świateł albo wrzucicie bieg czy dwa niżej … Albo elita kierowców to wędkarze ! Siła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Albo można mieć to po prostu w dupie. Życie jest za krótkie by się zastanawiać nad takimi pierdołami. Naczytam się tych głupot potem z Polą jadę i 4 łuuuu i 3 łuuuuu ì 2 łuuu . Wyje silnik. Żona pyta czy jestem normalny a Pola rzyga 500m dalej. Serio?????? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Albo można mieć to po prostu w dupie. Życie jest za krótkie by się zastanawiać nad takimi pierdołami. Naczytam się tych głupot potem z Polą jadę i 4 łuuuu i 3 łuuuuu ì 2 łuuu . Wyje silnik. Żona pyta czy jestem normalny a Pola rzyga 500m dalej. Serio??????Masz jakiś problem z metodami innych?? Jeździj sobie jak chcesz. To twoja sprawa. Napisałem jak ja jeżdżę, tak jak inni koledzy i to jest nasza sprawa. A głupotą się właśnie pochwaliłeś 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Jedyne głupoty które tu wyczytałem, to te zaserwowane przez rózgaś. Wracając do tematu opon, to widać że z oponami w tym wątku jest jak z d.pą. Każdy chwali swoją 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 26 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Albo można mieć to po prostu w dupie. Życie jest za krótkie by się zastanawiać nad takimi pierdołami. Naczytam się tych głupot potem z Polą jadę i 4 łuuuu i 3 łuuuuu ì 2 łuuu . Wyje silnik. Żona pyta czy jestem normalny a Pola rzyga 500m dalej. Serio??????Kolego, nikt poza Tobą nie wie, kim jest Pola, nie napisałeś przy jakiej prędkości wrzuciłeś tę 4 i w dodatku nazywasz coś „głupotą”, bo masz inne zdanie na ten temat. Naprawdę dużo wniosłeś do dyskusji.Był kiedyś bardzo głośny wypadek autokaru z Polski. Przyczyną wypadku było to, ze kierowca ciagle hamował hamulcami w górzystym terenie i w końcu hamulce mu się przegrzały. Gdyby hamował chociaż trochę silnikiem, można byłoby tego uniknąć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej@45 Opublikowano 26 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Kolego, nikt poza Tobą nie wie, kim jest Pola, nie napisałeś przy jakiej prędkości wrzuciłeś tę 4 i w dodatku nazywasz coś „głupotą”, bo masz inne zdanie na ten temat. Naprawdę dużo wniosłeś do dyskusji.Był kiedyś bardzo głośny wypadek autokaru z Polski. Przyczyną wypadku było to, ze kierowca ciagle hamował hamulcami w górzystym terenie i w końcu hamulce mu się przegrzały. Gdyby hamował chociaż trochę silnikiem, można byłoby tego uniknąć.a ja jestem pewien że gdyby jechał ostrożniej i wolniej to do wypadku by nie doszło . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperek993 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Uważam, że każdy kierowca , który miał złe doświadczenia na drodze, wyciąga z nich odpowiednie wnioski. Opony, ich stan, pora roku , warunki na drodze, czas, rodzaj wykonywanej pracy, działania służb drogowych, stan psychowizyczny kierowcy plus nieprzewidale sytuacje na drogach, nauczą go myślenia i spowodują brak pewności siebie. Ja tego doświadczyłem. I uważam ,źe każdy szczegół ma znaczenie w podbramkowej sytuacji. tzn. krytycznej na drodze(dobór opon).Tu się nie przepłaci. Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez kacperek993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Uważam, że każdy kierowca , który miał złe doświadczenia na drodze, wyciąga z nich odpowiednie wnioski. Opony, ich stan, pora roku , warunki na drodze, czas, rodzaj wykonywanej pracy, działania służb drogowych, stan psychowizyczny kierowcy plus nieprzewidale sytuacje na drogach, nauczą go myślenia i spowodują brak pewności siebie. Ja tego doświadczyłem. I uważam ,źe każdy szczegół ma znaczenie w podbramkowej sytuacji. tzn. krytycznej na drodze(dobór opon).Tu się nie przepłaci."Mój" mechanik mówi, żeby kupować najtańszą chińszczynę, bo to to samo co dużo droższe markowe i sam jeździ na takiej chińszczyźnie i sobie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 "Mój" mechanik mówi, żeby kupować najtańszą chińszczynę, bo to to samo co dużo droższe markowe i sam jeździ na takiej chińszczyźnie i sobie chwali. Zmień mechanika. No chyba, że mówi to tylko dzisiaj ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Może się odniosę do sprawy, jak ktoś mówi że 2 metry w drodze hamowania to niewiele to ja mu odpowiem że albo się zatrzymasz przed przejściem dla pieszych albo za…. Tyle w sprawie chińskich opon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Standardowo, "zebra" na przejściu ma 4m długości. Bywa dłuższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 No i? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 "Mój" mechanik mówi, żeby kupować najtańszą chińszczynę, bo to to samo co dużo droższe markowe i sam jeździ na takiej chińszczyźnie i sobie chwali.Jeśli on tak naprawia auta, jak zna się na oponach, to masz jaja by mu auto zostawiać do naprawy [emoji16] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Przyznam że też o tym myślałem… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Jeśli on tak naprawia auta, jak zna się na oponach, to masz jaja by mu auto zostawiać do naprawy [emoji16]Specjalizuje się w wulkanizacji, zmianie opon i serwisie klimatyzacji, trzeba czekać parę dobrych tygodni na wizytę, prawie jak do lekarza specjalisty przez NFZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi