Night_Walker Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Witam forumowiczów. Jak w temacie - jaką mocą dysponuje blank BLRBR2118M ? Pytam, ponieważ np plecionki o takiej samej nominalnej wytrzymałości różnią się między sobą wytrzymałością na węźle, plecionki mają inną wytrzymałość na węźle niż żyłki, a żeby jeszcze skomplikować - węzły też w różny sposób wpływają na faktyczną wytrzymałość linki. Przyznam,że trochę się w tym pogubiłem Z jednej strony chciałbym wykorzystać w pełni możliwości kija, z drugiej wolę nie ryzykować uszkodzenia. Teraz konkrety:1) Czy (w teorii) mogę pod podany blank podpiąć 17 funtową plećke i dać bezwęzłowy łącznik, który daje ponoć 100% wytrzymałości na łączeniu? 2) Czy mogę bez obaw o wytrzymałość kija korzystać z power pro do 18lb, wiążąc agrafke węzłem pozwalającym zachować 80% wytrzymałości liniowej? Szukałem podobnego tematu, ale nie znalazłem. Jeśli był, proszę o namiary na PW i skasowanie tego. Z góry dziękuję i pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) ad1.Jak chcesz zrobic taki test to: najpierw zmierz faktyczną wytrzymałośc plecionki dynamometrem,-najlepiej jakby była o oczko słabsza i potem zrób test,- powinno ją zerwać jesli kij jest dobrze uzbrojony.Ja robie tak: hamulec zakręcam na beton linke do drzewa i ciągniesz do pękniecia linki lub złamania wedki... ad2. W warunkach bojowych czyli podczas łowienia mozesz spokjnie łowic nawet plecionka 20lb bo masz przeciez hamulec w kolowrotku Edytowane 11 Października 2012 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Ejmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Problem jest szeroki, bo nie każdym kijem da się dźwignąć tyle ile napisane jest na blanku. Co do kołowrotka, to hamulec zaczyna pracować dopiero kiedy jego moc zostania przekroczona na kiju. Czyli np. hamulec nastawiony na 7kg, zacznie pracować dopiero kiedy na kiju zostanie przekroczony udźwig 7kg. Kij zużywa energię zawsze pierwszy, potem hamulec. Odwrotnie też, czyli kij nie osiągnie swojej nominalnej mocy (o ile jest prawdziwa) jeśli hamulec jest zbyt słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 11 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) @Rheinangler - pisałem o czystej teorii, akademickim podejściu, nie zamierzam łamać mojego kija zeby przekonać się pod jakim obciążeniem blank strzeli ;P Aczkolwiek jeśli znajdzie się chętny do przeprowadzenia takiego eksperymentu na swojej wędce, będę się z wielką ciekawością przyglądał Że hamulec zabezpiecza kij przed złamaniem to wiem. Interesuje mnie natomiast faktyczna wytrzymałość blanku. Firma zapewne robiła takie testy, może ktoś ma namiary na ich wyniki? Albo konkretne przemyślenia na temat tego, jakie jest maksymalne bezpieczne obciążenie tego blanku? Albo innych blanków, bo ogólnie ciekawi mnie jak firma ustala wytrzymałość blanku (jaki węzeł na lince? żyłka czy plecionka?). EDIT: literówka Edytowane 11 Października 2012 przez Night_Walker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Bezpieczne obciążenie jakie może przenieść jest takie jakie producent określa, jeśli określa i co ma na myśli. Bo nie każdy określa co jest czym. Morskie modele jak: Jaws, Xzoga, Seeker- hercules, określają moc jako wartość którą blank udźwignie. Chwalą się tym na fotkach, filmach itp. Ogólnie morska moc blanków jest chyba bardziej zbliżona do opisu. Jak producenci określają moc pozostałych tego i ja nie wiem i byłbym równie kontent gdyby ktoś mi wytłumaczył- bo w ogólnej większości to jakoś tego nie widzę. Jeśli moc nie oznacza tego co kij może podnieść- wytrzymać to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 ad1.Jak chcesz zrobic taki test to: najpierw zmierz faktyczną wytrzymałośc plecionki dynamometrem,-najlepiej jakby była o oczko słabsza i potem zrób test,- powinno ją zerwać jesli kij jest dobrze uzbrojony.Ja robie tak: hamulec zakręcam na beton linke do drzewa i ciągniesz do pękniecia linki lub złamania wedki... ad2. W warunkach bojowych czyli podczas łowienia mozesz spokjnie łowic nawet plecionka 20lb bo masz przeciez hamulec w kolowrotku Dobrze Arek Ci napisał albo zerwiesz linkę albo strzeli kij.W fabrykach robią testy i na tej podstawie opisują blanki.Na pewno opisują z mniejszą mocą w stosunku do jego wytrzymałości.Np avidy są niedoszacowane bo jankes to taki człek, jakby użył linki 17 lb, kij miał opis 17 lb i strzelił to granda na całego, a tak mają zapas mocy i nie ma takich obaw.To taka trochę ruska metoda, robić mocniejsze w stosunku do opisu"gniotsia nie łamiotsia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Chcesz znać wyniki testów info@cdrods.co.nz . Marty z pewnością udzieli Ci szybkiej i wyczerpującej odpowiedzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) A ja mam propozycję, dla odważnych . Pewnie jest tu parę osób które mają kije o mocy 25 lb. Weźcie ze dwie zgrzewki wody mineralnej , zawieście i spróbujcie podnieść. 8 butelek po 1,5 litra, to będzie właśnie coś około 12kg. Zróbcie filmik i wrzućcie na YT. Jak ktoś chce może spróbować z wykałaczką 10lb (3x butelka 1,5l), czyli np takim batsonem Dss 1082-2. Każdy test mile widziany. Edytowane 11 Października 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Krzysiek W podejrzewam ,że może wyjść na to ,iż jednak CTS jako jedyna firma trafnie opisuje swoje wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 tak zwana wyszukiwarka pokazala, ze temat znany jest http://jerkbait.pl/topic/1616-moc-blanku-w-lb/page__hl__%20moc%20%20blanku ale odpowiedz nie i nadal w wiaderku lub pod ciezarkiem sie ukrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Ja byłbym skłonny twierdzić, że nie tyle konkretne marki opisują moc tak ja myślimy, ale niektóre modele są bliższe naszym wyobrażeniom. Do mnie to dotarło dopiero jak zobaczyłem blanki Xzoga, a potem właśnie miałem okazję obejrzeć herculesy seekera. Biorąc taki kij, który ma zadeklarowaną moc widać tam i czuć w ręce ilość materiału zużytego na budowę. Ciężko potem przejść do porządku nad opisami innych modeli. Często to nijak nie pasuje. Wtedy też zaczynasz się zastanawiać czy to jest podana moc, czy zalecana linka, a może chodzi o bezpieczną moc hamulca? Dodatkowo, iluż użytkowników używa np. do kija 30lb młynka z takim samym hamulcem i dokręconym do tych 30tu? Wtedy dopiero byłaby praca kija na limicie i wtedy można by się zacząć zastanawiać czy wytrzyma. Najczęściej hamulec załącza się o wiele wcześniej niż deklaruje napis na kiju. Edytowane 12 Października 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Nocny Spacerowiczu,-większośc moich wędek szczególnie tych, które mi leża przechodzą u mnie taki test o czym juz pisałem w jednym z wątków, zwykle po tym zostają na dlugo u mnie... moze dlatego wziąłem na poważnie to co piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 A ja mam propozycję, dla odważnych . Pewnie jest tu parę osób które mają kije o mocy 25 lb. Weźcie ze dwie zgrzewki wody mineralnej , zawieście i spróbujcie podnieść. 8 butelek po 1,5 litra, to będzie właśnie coś około 12kg. Zróbcie filmik i wrzućcie na YT. Jak ktoś chce może spróbować z wykałaczką 10lb (3x butelka 1,5l), czyli np takim batsonem Dss 1082-2. Każdy test mile widziany. Nie prowokuj 10kg na kijku do 25lb (Batson RCLB70XL) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 pepe ale to wiaderko jest jeszcze na ziemi czyli te 10kg to troche na wyrost :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 pepe ale to wiaderko jest jeszcze na ziemi czyli te 10kg to troche na wyrost :D Może słabo to widać, ale zapewniam, że "oderwałem" to wiadro (z 2 x bańka 5l wody) od podłogi, na jakieś 3 sekundy Ale najlepszy był komentarz żony, która pstrykała fotkę: "jaki głupek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Wow...Ja tylko żartowałem . Gratuluję odwagi. Swoją droga, dobra poglądowa fotka, na temat modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze-m Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 No to super test ja natomiast myślę że nie tylko moc blanku jest istotna ale także jego właściwe zbrojenie.widziałem już blanki, które zostały źlę uzbrojone i pękały pod mniejszym obciążeniem niż nominalna moc blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Ja chciałem zrobić taki test. Wziąłem Dragona HM80 Hot Shot, który ponoć ma 10-20 lb mocy, przywiązaliśmy z kolegą do wagi plecionkę 20 lb, on trzymał wagę, ja wędkę i zacząłem ciągnąć pod kątem, pod jakim mniej więcej holuje się rybę - pomiędzy 120 a 90 stopni. Już mnie ręka bolała a na wadze było dopiero półtora kilograma. Wziąłem kij w dwie ręce, dociągnąłem do 2kg i uznałem, że to nie ma sensu, bo jeszcze żadnej ryby tak na chama nie ciągnąłem i ciągnął nie będę - wędka ma 20lb albo nie ma, ale ma tyle ile mi potrzeba i szlus. Edytowane 30 Października 2012 przez HM80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Czy z tego wynika że używacie za mocnych wędek ?? Za mocnych linek?? Jakiej mocy potrzeba do wycholowania 2 metrowego suma, lub halibuta z głębin? Nawet duże morskie kołowrotki jak ryobi Metaroyal czy Daiwa Saltiga maja hamulce o mocy około 12 kg (jakies 25 lbs) Dopiero Saltiga Dogfight ma 30 kg mocy hamulca. Hamulce w multikach też nie powalają swoją mocą. Jaki jest zatem sens stosowania plecionek na 100 kg wytrzymałości (Sumowe)??? chyba że ktoś podpina zestaw pod hak w samochodzie ? Edytowane 30 Października 2012 przez TAJMIEN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Czy z tego wynika że używacie za mocnych wędek ?? Za mocnych linek?? Jakiej mocy potrzeba do wycholowania 2 metrowego suma, lub halibuta z głębin? Nawet duże morskie kołowrotki jak ryobi Metaroyal czy Daiwa Saltiga maja hamulce o mocy około 12 kg (jakies 25 lbs) Dopiero Saltiga Dogfight ma 30 kg mocy hamulca. Hamulce w multikach też nie powalają swoją mocą. Jaki jest zatem sens stosowania plecionek na 100 kg wytrzymałości (Sumowe)??? chyba że ktoś podpina zestaw pod hak w samochodzie ?Jeden lubi zabawę na finezyjnym zestawie, a drugi woli holować forsownie i mieć większy zapas mocy. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że "na urwane nie gramy".Na pytanie jakiej mocy potrzeba do wyholowania 2m suma powinien odpowiedzieć poniższy filmik Osobiście uważam, że na suma powinien być kijek minimum mocy 25lb. Na tej klasy wędki ludziska wyjmują już miśki +2m. Na słabsze kijki pewnie też się da, jednak niewykluczone, że możliwości amortyzacji szybko się skończą bo patyk wygnie się po samą rękojeść i przestanie nam pomagać w holu...Bardzo popularne wśród sumiarzy gruntowych młynki Penn SSM mają hamulce rzędu 10-15lbs i to w zupełności wystarcza...W przypadku suma nie należy nastawiać się na łowienie ryb do określonego rozmiaru, bo można się zdziwić... Raz weźmie kijanka 1m, a drugim razem misiek ponad 2m. Tak samo z innymi rybami... mało kto chyba nastawia się na szczupaki do 60cm, chyba prawie zawsze zestaw szczupakowy umożliwi hol i metrowego kaczodzioba. Jeśli chodzi o sens stosowania linek 100kg na suma (rzeczywista to ok. 20-35kg) to patrząc na samą wytrzymałość liniową to nie ma to większego sensu. Jednak należy wziąć poprawkę na to, że sum prawie zawsze próbuje uciekać w doły, zwalone drzewa i inne zawady. Bardzo ważna zatem jest tutaj wytrzymałość linki na przetarcie o gałęzie, kamienie, itp. Linki o wytrzymałości nominalnej 20-25lb umożliwią hol nawet i 2m suma, ale nie mają żadnych szans przy spotkaniu z takimi zawadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Panowie, w tej dyskucji zapominacie chyba o dość istotnej rzeczy, mianowicie o cw. To raz. Na metrowe szczupaki zapewne starczyłby kij 12 lb. Tylko ciężko nim śmignąć przynętą 100g+, trolować wobem 26cm i wbić w pysk ryby kotwicę 3/0 lub hak 12/0-15/0 kiedy ryba zaciska paszczę na przynęcie. Poza tym przeciążenia dynamiczne są w stanie złamać 20lb kij, czy odstrzelić przynętę na 40lb plecionce kiedy hamulec 10lb dokręcony blisko maksa nawet nie zdąży pierdnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Chyba jednak wszyscy o tym pamiętają. Dyskusja toczy się na temat: czym jest moc, która podana jest w oznaczeniu blanku? Chodzi o prostą definicję: moc blanku w tym modelu oznacza..... to, to i tamto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Fakt wątek schodzi na boczne tory. Moc blanku nie jest wypadkową cieżaru rzutowego itp. Rozchodzi się o to co ma na mysli producent określając moc wędki. O czym nas informuje? Czy jest to bezpieczny zakres stosowanych linek jak podają niektórzy (tylko po co podają dolne wartości??), czy jest to waga którą wędka potrafi unieść lub jeszcze inna niewiadoma?Sory za offa ale nie mogę się powstrzymać na tym filmie jest pokazany wędkarz który holuje na zestaw z multikiem suma. Zauważyłem że trzyma wędkę odwrotnie. To wypadkowa działania siły czy specjalnie odwrócił zestaw do góry nogami (lub jak kto woli we właściwą pozycję) Czy ktoś z was holuje w ten sposób duże ryby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Przede wszystkim to należałoby właściwie zdefiniować ten parametr żeby snuć dalsze teorie Jeśli jako moc określimy maksymalny ciężar, który podniesie blank to jeszcze należałoby określi pod jakim kątem. Wystarczy powiesić na blanku trochę ciężaru i spróbować postawić go do pionu i może być krucho Tu dość ciekawie jest określana krzywa ugięcia dla karpiówek (co można trochę przyrównać niejako do mocy, ale nie maksymalnej). Jest to ciężar, jaki jest potrzebny do ugięcia szczytówki pod kątem 90 stopni w stosunku do dolnika. Póki co większość producentów blanków podaje 2 parametry związanie niejako z mocą blanku: zakres ciężaru wyrzutu i mocy linki. Na tej podstawie próbujemy określić sobie moc blanku. Chyba tylko Xzoga podaje parametr Max. Power, który określa w kg ciężar jaki podniesie blank, ale też nie jest podane pod jakim kątem. C.W. również nie należy tu pominąć według mnie. Podczas rzutu/wymachu blank również gnie się i to bardzo głęboko, szczególnie w górnych gramaturach. Krzysiek ma tu według mnie rację. Statyczne uginanie, a dynamiczne przeciążenia to dwie różne rzeczy. Weźmy chociażby przynętę w górnym c.w. i zamiast rzucić normalnie, strzelmy z całej siły jak z bata. W ten sposób możemy obciążeniem ważącym kilkadziesiąt gramów zerwać linkę o wytrzymałość kilkunastu kg, albo złamać blank (jeśli linka będzie zbyt mocna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi