Skocz do zawartości

faktyczna wytrzymałość blanku

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

Sory za offa ale nie mogę się powstrzymać na tym filmie jest pokazany wędkarz który holuje na zestaw z multikiem suma. Zauważyłem że trzyma wędkę odwrotnie. To wypadkowa działania siły czy specjalnie odwrócił zestaw do góry nogami (lub jak kto woli we właściwą pozycję) Czy ktoś z was holuje w ten sposób duże ryby??

Często widać taką technikę holu na czeskich filmikach. Widać im jest tak wygodniej...

Jak padają pytania o stosowanie za mocnych wędek i plecionek, to nie sposób pominąć kwestię obciążeń dynamicznych, w tym w kontekście cw. Ktoś kiedyś na j.pl podawał warunki wyznaczania mocy blanku, czy też założenia modelu teoretycznego. Według mnie to jednak parametr mocno umowny, bo z tego, co widzę, to jedno x lb drugiemu x lb nie równe. Dla mnie to raczej wskazówka klasy blanku (zastosowania) blanku niż parametr stricte techniczny.

A co powiesz na to:

P844-2-MHX Graphite 2 2.13 7-18 8-15lb Fast Med/H

ST1025-MHX Graphite 2 2.60 14 - 42 10-20lb Fast Med/H ?

Oba medium heavy, jeden 15lb a drugi 20lb. W dodatku oba fast.

A miałeś kiedyś w ręku te kije? Oba mają teoretycznie 25lb:

CB70H RX7 1 2,13 10-35 10-25 Mod/F Heavy

RCLB70XL E/RX6 1 2,13 n/a 10-25 X/Fast X/Light

Jak widać w każdym typie blanku L/ML/M/MH... MF/F/XF... X lb znaczy trochę co innego.

Edytowane przez krzysiek

Ostry kąt jest na zdjęciu. Lepiej to robić na maksymalnie krótkiej lince, stojąc wysoko np. na krześle. Tak aby góra od razu się prostowała w miarę narastania obciążenia, a dolnik był w pozycji horyzontalnej. Wtedy progresywnie kij gnie się aż do dolnika i czuć mniej więcej czy to już. Przy ostrym kącie za dużo idzie w środek.

Krzyśku: Tak masz racje, wiem o tym. Jednak zwróc uwagę na to, że to tylko 1,7 kg gdzie kij jest odpisany do 25 lb mnie akurat to cieszy, że kij jednak nie jest mega mocny czy pałowaty a gnie sie bardzo ładnie. Dla ciekawosci powiem, że Legend Elite opisany praktycznie tak samo jak ten CD gnie sie jeszcze mocniej i to właśnie w pozycji bardzo zbliżonej do tej o której napisałeś.

Jak padają pytania o stosowanie za mocnych wędek i plecionek, to nie sposób pominąć kwestię obciążeń dynamicznych, w tym w kontekście cw. Ktoś kiedyś na j.pl podawał warunki wyznaczania mocy blanku, czy też założenia modelu teoretycznego. Według mnie to jednak parametr mocno umowny, bo z tego, co widzę, to jedno x lb drugiemu x lb nie równe. Dla mnie to raczej wskazówka klasy blanku (zastosowania) blanku niż parametr stricte techniczny.

Dokładnie masz swieta racje ,bardzo duze znaczenie ma sama konstrukcja blanku jak i kwestie modułu i 20lb dwudziestu lb nie rowne ,jednym kijem da sie posłac np.wobka 60g a drugim o tej samej mocy nie ,i tak samo jest w trakcie walki z ryba tworetycznie ta sama moc a na jednym ryba sie spompuje szybciej ,zapas mocy mamy jak ryba ucieka w zawady i musimy ja zatrzymac ,ale czasami niespodzianka bi dekladowane 20lb okazuje sie mało a powinno wystarczyc dlatego opisy traktujmy jako informacje zbilzone i weryfikujmy z roznymi modelami tej mocy wtedy dobiezemy blank ktory spełni nasze wymogi

X-zoga podaje jeszcze maksymalną i optymalną siłę hamulca kołowrotka jaką można stosować do jej wędzisk.A w tym linku gdzieś jest informacja pod jakim kątem uzyskuje się maksymalny udźwig danym wędziskiem: http://www.jignpop.com/categories/Blanks/Jigging-Blanks/

X-zoga podaje jeszcze maksymalną i optymalną siłę hamulca kołowrotka jaką można stosować do jej wędzisk.A w tym linku gdzieś jest informacja pod jakim kątem uzyskuje się maksymalny udźwig danym wędziskiem: http://www.jignpop.c...Jigging-Blanks/

Pozwolę sobie wkleić obrazek tego Jigging Master'a

post-48678-0-92741800-1352198599_thumb.jpg

Maksymalną moc podają przy kącie 50 stopni (33kg).

A pod kątem 90 stopni (blank w pionie) 18,5kg, czyli prawie o połowę mniej.