Skocz do zawartości

Czy w Polsce jest jeszcze język polski, czy "bedzie' to znaczy tyle samo co "będzię"?

na ryby.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrek, i koledzy powyżej nie, nie zgadzam się i i tak łatwo się nie poddam. Proszę Was i wszystkich, walczmy o język i sposób jego wyrażania.

Piszesz, że łatwo się nie poddasz. A co zrobisz, wielkie g. 

Ludzie piszą w pośpiechu, ignorują nasz język, na błędy mają wy....ne. A wielu z lenistwa to pisze wyrazy w skrócie, szczególnie na giełdzie.

Piszesz, że łatwo się nie poddasz. A co zrobisz, wielkie g.

Ludzie piszą w pośpiechu, ignorują nasz język, na błędy mają wy....ne. A wielu z lenistwa to pisze wyrazy w skrócie, szczególnie na giełdzie.

Masz rację

Mnie szczególnie irytuje jedno słowo dość często używane na tym forum

Skrót od słowa plecionka czyt. Pletka ;)

Edytowane przez Rampampam
  • Like 4

W natłoku wszelakiego internetu, tzw. "Yutuberów" czy słowo/wyraz "będzie", to już tylko "bedzie"? Nic mnie tak nie irytuje jak "bedzie". Wiem, że język się zmienia ale może Was, też to irytuje, a może nie? Piszcie. Może to ja jestem odklejony...

Popracuj nad tym jak i gdzie stawiać znaki interpunkcyjne, a najlepiej idź na ryby :)

• Like 2

Masz rację

Mnie szczególnie irytuje jedno słowo dość często używane na tym forum

Skrót od słowa plecionka czyt. Pletka ;)

Najlepsze są wpisy na giełdzie. Klient zakłada temat w dziale kupię.

Temat: Kupię kij okoniowy.

A w ogłoszeniu wpis: j.w.

To jest ogłoszenie napisane z lenistwa, chociaż błędów tam nie ma.

Trzeba pamiętać że nie każdy choćby się starał nie wiadomo jak nie będzie pisał i mówił poprawnie.

Ja od dziecka nie słyszę  poprawnie wielu liter a tym bardziej mam problem z pisownią .

Za młodu uczyłem się  pisać na pamięć wyrazów z r i u , ś ć itd.

Nie wyobrażacie sobie jak 

ludzie mogą człowiekowi dokuczyć że jesteś wieśniakiem i nieukiem .

Olałem sprawę  po rozmowie z profesorem języka polskiego .

Po prostu ja jestem nieukiem z języka  Polskiego a on ofiarą  losu bo nie umie wbić gwoździa , naprawić pralki i 

wykonać schodów drewnianych za kasę większa niż jego trzy miesięczna pensjia . 

Nie popieram lenistwa  tylko nie wkładajmy wszystkich do jednego wora a ten worek to internet w jakiś tam 

sposób chce każdy zabłysnąć , szczególnie krytykując innych .

• Like 5

Fajnie, że założyłeś ten temat, bo rzeczywiście czasem czytając forum trzeba się domyślać co autor miał na myśli, ale muszę Ciebie zmartwić,bo ludzie,którzy piszą w taki sposób na pewno tu nie zajrzą.

Mnie bardzo irytuje kiedy prowadzę konwersację, lub wysyłam jakąś ofertę ,a ''ktoś '' czyta tą wiadomość i nic nie odpisuje...

Słów proszę i dziękuję już prawie nikt nie używa, a dopiero przy jakichś ''wtopach '' na giełdzie wszyscy się powołują na ''koleżeńską giełdę i forum ''

Edytowane przez cyprys19
  • Like 4

Sławek jasne, szanuję to to co mówisz/piszesz ale z tego co się orientuje, nie pchasz się na youtuba. Nie mówisz do słuchaczy, że twaróg "bedzie". Chodzi mi o to, że współcześni "youtoberzy", kreują rzeczywistość, a przy okazji "bedzie". Mnie to irytuje i tyle. Nie zgadzacie się z tym co myślę, to zajrzyjcie do innego wątku.

Edytowane przez na ryby

Marcin. W poście pisząc do mnie napisałeś "Ciebie", z dużej litery. Szczerze, szacunek. Czasami tylko tyle i, aż tyle wystarczy. Dziękuję. :)

Puryści językowi zapewne wiedzą jak posługiwać się znakami interpunkcyjnymi oraz to, że nie pisze się "dużą literą", ewentualnie "wielką literą" a nie "z dużej litery"...

Darek masz rację. Chodziło mi o wielką literę. Przepraszam. Fajnie, że zwróciłeś uwagę. Proszę kontroluj moje posty na forum. Tylko nie kręć filmów, że twaróg "bedzie". Znaczy wiem, że ich nie kręcisz tylko żebyś nie zaczął.

Edytowane przez na ryby

[...]"(Hesher) typowe polskie nazewnictwo".[...]

Wyrzuty pod adresem mojego nicku? No zuch z ciebie. Nie ma w tym absolutnie bezcelowym wątku jednego posta, w którym nie zrobiłeś błędu. Masz co do jednego rację, głupio wyszło

"Sorry" to takie typowe polskie przepraszam? :)

Mnie najbardziej denerwuje używanie wyrażenia 'bynajmniej" zamienienie z wyrażeniem "przynajmniej"

O ile rozumiem że czasem zdarzy się byk czy w gramatyce czy interpunkcji o tyle kompletnie nie rozumiem używania słów czy wyrażeń nie zgodnie z ich przeznaczeniem.

Nie podoba mi się również ( w kontekście wędkarskim) wyrażenie "kręcenia much"

Zawsze myślałem że muchy się wiąże.

Pozdrówka

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

• Like 3

Ciekawa dyskusja choć jak już ktoś słusznie zauważył walka prawie z wiatrakami ... Do kwiatków można dodać nazywanie kraju w którym się mieszka np. Polandia i tak dalej ... Można by długo wymieniać tylko czy warto ? Na pewno tak. Przykro tylko, że mało kto to docenia i zwykle reaguje zbyt nerwowo.

Edytowane przez S.N.
  • Like 3