slawek_2348 Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 W najnowszj ekranizacji to Wokulski byłby czarny i zakochany w Kaziu Starskim 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Hehehe, pletka, to takie zdrobnienie (adekwatnie do wytrzymałości), taki slang wędkarski. Skrót. Mnie drażni używanie "angielskich" słów. Sam używam angielskiego codziennie, ale w Polsce staram się mówić po polsku. Choć czasem wymaga to wysiłku. Może nawet bardziej mnie śmieszy niż drażni to fokusowanie, dedlajny, risercze itp. Ale dla mnie rekord świata głupoty to: "O co kaman?" Pomimo zaangażowania i wysiłku na znalezienie jakiegokolwiek sensu tego zlepku, nawet Longmann był już w użyciu, to nie ma sensu ani po polsku, ani po angielsku, ani po mieszanemu. A skoro bez sensu, to nie lepiej byłoby po polsku? O co kajman? Głupio tak samo, ale jak ładnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Przepraszam, ale chcę spytać: jaki sajz tego kajmana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Maciek, bron Boze nie chce widziec Slimaka walczacego z nowym zielonym ladem. Niech bedzie, ze przeciw wiatrakom Po prostu nie moge pojac, dlaczego atakuja nas gnioty w tak duzej ilosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 (edytowane) Przepraszam, ale chcę spytać: jaki sajz tego kajmana?rozmiarowo jakby " four feet " Edytowane 29 Marca 2023 przez cys82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Maciek, bron Boze nie chce widziec Slimaka walczacego z nowym zielonym ladem. Niech bedzie, ze przeciw wiatrakom Po prostu nie moge pojac, dlaczego atakuja nas gnioty w tak duzej ilosci. Przyczyn jest cała masa. Aktorstwo zeszło na psy i możemy zapomnieć o kolejnych Pszoniakach, Zapasiewiczach, Łomnickich, czy Hańczach. Produkcja rządzi się teraz innymi prawami i kolejny przemarsz szwedzkiego wojska w "Potopie" jest marzeniem ściętej głowy. Wystarczy wspomnieć, jak ten sam Hoffman sknocił sceny batalistyczne w "Ogniem i mieczem", kręcąc film w korporacyjnej rzeczywistości. Ręce opadają. Nikt nie wyłoży pieniędzy na setki statystów. Łatwiej i taniej zatrudnić kilku grafików komputerowych. Potem wychodzą z tego żałosne karampuki, jak scena igrzysk w "Quo vadis". Publiczność też woli obejrzeć kolejną część "Listów do M.", czy "Szybkich i wściekłych", niż przysypiać na "Niewinnych czarodziejach". Trafiają się wyjątki od reguły, ale chwytliwa chała dominuje. Statystyczny widz nie jest wybredny i nie stawia wymagań. Oczekuje szybkiego i kolorowego przekazu nie wymagającego zastanowienia i refleksji. A dobry aktor? To najczęściej ten przystojny i zabawny. Po co więc kręcić filmy mądre i ambitne? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
na ryby.pl Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 W tej kolejności, "Pan Wołodyjowski", "Potop" i "Ogniem i mieczem" Dla mnie, w mojej ocenie to "Potop" jest najbardziej (tu nie ukrywam, brakuje mi wyrazów) kultowy, Oddany w miarę możliwości najbardziej realnie. Zupełnie pominięty temat obozu w widłach "Sanu" i "Wisły", pogoni "Rocha Kowalskiego za szwedzkim Królem", pięknej służby, "wachmistrza Soroki", zdobywania Warszawy gdzie Zagłoba walczy z małpami. To nie jest atak z mojej strony na Pana Jerzego Hoffmana (zrobił co mógł w swoich czasach i mam dla jego twórczości wielki szacunek). Ale mam marzenie, że kiedyś ktoś zapłaci za pełną ekranizację "Trylogii" ...Zrobi to w stylu "Szeregowca Ryan". Może to już się nie uda, bo każdy z nas, nie jest w stanie w głowie wyobrazić sobie innych aktorów, w "Trylogii". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 A ja zamiast sienkiewiczowskich bajek ku pokrzepieniu serc chciałbym w końcu zobaczyć film, który trzyma się realiów historycznych. Tylko, że wtedy taki film nie będzie za bardzo popularny wśród statystycznego odbiorcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 (edytowane) "Ogniem i mieczem" już takie bajkowe nie jest. Wiśniowiecki w nim to już nie jest bohater idealny, szlachta polska też nie jest przedstawiona w różowych barwach, Chmielnicki i Bohun to nie są jednoznacznie czarne charaktery. Sceny batalistyczne w "Potopie". Myślę, że w najbliższym czasie, Rosja nie użyczy nam pułku kawalerii do filmu . PS. Marudzimy tu jak tetrycy. Filmy, przynajmniej dobre, jakie widziałem ostatnio to np. "Tato" lub "Johnny", Bardzo dobrym filmem historycznym jest "Wołyń". Edytowane 30 Marca 2023 przez Mysha 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Zgadzam się, może wielkich, udanych produkcji typu "Potop" nie ma zbyt wiele ale uważam, że dobrych filmów jest coraz więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
na ryby.pl Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 "zeralda", "Mysha", w 100% macie rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
na ryby.pl Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 (edytowane) Koleżanki (wieżę, że jesteście) i koledzy. Nie wiem jak zacząć. Bo temat nieprosty. wspomniany wyżej film "Johhny". Był bardzo dobrym człowiekiem. Obyśmy wszyscy tacy byli. Dla mnie, całkowity wzór. Ja nie jestem taki jak on.... , jestem zwykłym dupkiem. Edytowane 30 Marca 2023 przez na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Ksiądz Jan był bez wątpienia wyjątkowym człowiekiem i takich postaci oby w naszym życiu było jak najwięcej (taka nadzieja) Natomiast film ... zapewne długo na mojej top liście kina polskiego, będzie to nr 1. Było tam wszystko czego oczekuję od dobrego kina (no może poza dźwiękiem, który tradycyjne jest na zaskakująco niskim poziomie) a może nawet więcej. Na przemian płakałem i wybuchałem śmiechem. Zero patosu, czysta prawda. Główna rola to najwyższy poziom aktorstwa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Ja nie przepadam za naszą historią wole Lema .Non stop zdrady , podstępy ,sprzedawczyki narodu .Kiedyś i teraz . Amen . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi