Skocz do zawartości

Kuna w dom - duch w dom

bigrafi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ma ktoś sprawdzony sposób na pozbycie się przesympatycznego zwierzaczka z domu.

Zagościła mi się ostatnio w ścianach - dom kanadyjka i nie pomagają odstraszacze elektryczne, żywołapkę ostatnio osikała wejście - dosłownie :). Nie chce stosować trutki, ale zwierzak przestaje być fajny jak szaleje w nowo wybudowanym domu.

Edytowane przez bigrafi

Miałem podobny problem.

Kuna grasowała mi po stodole i garażu/

Zżarła mi gąbkę z kolumn od wieży,które tam składowałem i kilka kilo zanęty na ryby. :angry:

Zaminowała odchodami całą powierzchnię.

Pozbyłem się jej rozrzucając po podłodze i po wszystkich kątach psią sierść zbieraną po wyczesywaniu psa.

Drugą kunę przepędził sam pies.

Natknął się na nią przypadkiem .

Walka musiała być ostra.(Dog de Bordeaux)

Wrócił z nocnego spaceru po ogródku ze sporym kawałkiem skóry wyrwanym z karku i skończyło się wizytą u weterynarza.

Kuny już więcej nie widziałem.

Makamba ostry ten Twój piesior :) .Też takiego chcę mieć :D .

Szukam narzeczonej dla swojego to może jakiś szczeniak się trafi. :)

Tylko trzeba co miesiąc świniaka ubijać ,żeby takie bydle wykarmić. :D

Tak wyglądał mój dnia gdy go kupiłem , z niedowagą około 10kg.

post-50881-0-63108700-1350201402_thumb.jpg

post-50881-0-35031500-1350201427_thumb.jpg

Oprócz kun daje radę też niedźwiedziom i intruzom dwunożnym. ;)

@ makamba: To musiała być nie lada kuna, skoro zdołała zranić takiego psa :huh: No chyba że skóra wyrwana z karku należała do kuny i wypadła psinie z pyska, a wycieczka do weterynarza miała cel wyłącznie profilaktyczny - wścieklizna itp :P Kuny trzymają się z dala od mojej działki (strzeże jej Perro de Presa Canario), ale z kolei krety czują się tu bezkarne, mimo tupania im nad głową przez mego czworonoga.

@ bigrafi: Jeśli jajko (ponoć nr 1 w sadłospisie kuny) się nie sprawdza, popróbuj z "padliną", np. rybią (szprotki. makrela - coś co ładnie i mocno pachnie). Istnieje jednak ryzyko, że przywabisz tak kilka innych zwierząt (co chyba już miało miejsce)...

@ bigrafi: Bardzo możliwe ;) Czytałem, że kuna nie przepada za naftaliną i hałasem (jak większość dzikich zwierząt). Jeśli jesteś w stanie namierzyć miejsca, w których najczęściej się pojawia, a jeszcze lepiej, wchodzi w strukturę domu, napakuj tam odstraszacza na mole w ilości... wystarczającej :D Nie zaszkodzi też kuracja muyczna, o ile istnieje taka możliwość. No i... kup Pan porządnego psa :D A tak poważnie, ponoć zwykłe piętogryzy - hałaśniki też są skuteczne. Problem w tym, że kuna może im wklepać, skoro dosięgnęła "deborżka" Makamby... Co dziki zwierz, to dziki zwierz.

Edytowane przez Dienekes

Jajko jest już ponad 3 tygodnie w klatce :).

Hałas wypróbowany też. Kino domowe z odgłosami borsuka - ponoć miały działać - ni cholery. Nie bardzo lubi apollo 440 - tutaj hałas trochę ją rozruszał, ale nie przegonił. Naftalina mam na mole poustawiane - chyba je lubi. Kupiłem jakiś środek do pryskania - na każdej rurze spustowej też nic nie dało. Pies na razie nie wchodzi w rachubę :(. Wczoraj byli dekarze - chyba namierzyli którędy wchodzi - zostawili przy kominku wentylacyjnym otwór w OSB. Założyli blachę i dziś w nocy spokój. Zobaczymy co dalej podobno kuna jest dobrym hakerem, łamie każde zabezpieczenie, ale mam nadzieję, że nie da rady.

Cóż, widzę, że jedynym pewnym wyjściem jest pojmanie intruza i zafundowanie mu dalekiej wycieczki w las. No ale to wcale nie jest takie łatwe. Ostatnie, co przychodzi mi do głowy to mocne lampy wyzwalane odpowiednio zestrojoną fotokomórką... Być może to ją spłoszy, a przynajmniej zasygnalizuje Tobie, coby ustawić się na czatach z dużym podbierakiem :P

Trudny przeciwnik się Tobie trafił. Trzymam kciuki za Twój sukces. Zechciej informować o postępach i stosowanych rozwiązaniach.

Bigrafi - może masz duchy w domu? :)

Sprawdź czy nie postawiłeś chaty na jakimś indiańskim cmentarzu. ;)

A na poważnie - czy to na pewno kuna?

Te u mnie zostawiały mnóstwo wielokolorowych gówienek.

Może to jakiś szczur biega Ci między ścianami?

Co do starcia kuna vs pies.

Osaczona kuna , jak wiele innych zwierząt potrafi być nieobliczalna.

Potrafi uwalić znienacka spod krzaka.

Ząbki też ma niczego sobie.

Generalnie unikają kontaktu z psami.

Czasem do osadzenia zniechęca je nawet sam zapach psa,nawet jeśli miałby to być jamnik.

Boją się o młode.

Przez kilkanaście lat nie miałem z kunami problemu bo trzymałem w domostwie 2 buldogi francuskie i bokserkę.

Jak tylko psiaki mi pozdychały to zaczęły się problemy.

Kuny rozwaliły nawet wiszące na stodole domki dla ptaków.

Pułapka :

http://www.youtube.com/watch?v=RZ41D7ax9x0&feature=related

O sposoby na kuny i o pułapki popytaj chodowców gołębi.

Potrafi dorwać zająca i go rozszarpać.

Nawet w śniegu.

Na bank kuna. Rozsypałem mąkę pod rurami spustowymi i miałem komplecik śladów. Oprócz tego wczoraj cieśle rozbieli kawałek dachu i zostawiła na dróżce do kominka "pachnące" tropy.

Gdyby nie powodowała takich szkód w wełnie mineralnej to by nie przeszkadzała - przynajmniej szczury i myszy by omijały dom z daleka.

Kuna ma bardzo mocny szczękościsk. Jak zaciśnie to może prowadzić do amputacji palca, tak więc z zarazą trzeba uważać.

Gdyby nie powodowała takich szkód w wełnie mineralnej to by nie przeszkadzała - przynajmniej szczury i myszy by omijały dom z daleka.

Jak pisałem wcześniej, uznaję siłę i zaciekłość dzikiego zwierza, ale jeśli ktoś pisze, że pies nie ma szans z kuną, nie może mieć na myśli molosów (w każdym razie, większości z nich) albo zwyczajnie bredzi. To, że kuna daje radę kotu, mnie nie dziwi, ale psu? Każdemu? Haha! Proszę Cię...

Z kotem kuna łatwo może się rozprawić.

Z psem bywa jej trudniej.

Do polowań na kuny tresowano nawet spaniele , ale chyba bardziej do tropienia niż pojmania czy uśmiercania.

Jak się dla kuny skończyło spotkanie z moim bordeaux nie wiem.

Kuny już więcej nie widziałem i w tym roku mam spokój , ale nie znalazłem żadnych "kunowych zwłok" w ogrodzie.

Może po szamotaninie uciekła z domostwa i już sobie ten rewir odpuściła.

Pies miał ranę wielkości 5zł.

Tu piszą też o zostawianiu odchodów lwa i innych drapieżników dla odstraszenia kuny.

http://www.tvp.pl/wiedza/aktualnosci/odchody-lwa-i-siersc-psa-sposobami-na-odstraszenie-kuny/4592216

Mi by w zasadzie nawet nie przeszkadzała gdyby miała w zwyczaju "kupkać" w jednym miejscu a nie minować całą powierzchnię. :angry:

A karmiłeś tego dnia swojego doga? ;)

Jeśli sierść psa działa, to tym bardziej odchody, mogłyby ale... skąd dzika polska kuna miałaby znać zagrożenie związane z lwem, a które miałaby kojarzyć z zapachem jego odchodów?

No ale silikon imituje pokarm, na którym sandacz żeruje od małego. Podając mu przynętę, wprowadzasz do równania element, który ryba zna z własnego doświadczenia (+/-). Przynajmniej co do kształtu, bo z kolorami bywa różnie. Jak się rusza, a on jest głodny, capnie lub zrobi to by bronić gniazda itp itd. Też pomyślałem o rozmiarach. Cóż, gdybym zobaczył gówno rozmiarowo większe niż ja (1,88 m/ 100 kg wagi), nie myślałbym zbyt długo i wiał, gdzie pieprz rośnie :lol: :lol: :lol: Zakładam, że instynkt kuny zadziałałby podobnie a nawet tak samo ;)

Kuna była i już jej nie ma, a jeśli pies był głodny... on chyba nie lubi być głodny. Plus, to zbrodnia doskonała, niemal - zemsta i przekąska w jednym, a dowodów zbrodni brak ;)

Edytowane przez Dienekes

@ makamba: Obstawiałbym urażoną dumę i niestrawność futrzaną :D

@bigrafi: Jak mniemam, blokada tego wejścia nie wchodzi w rachubę? Z drugiej strony, dobrze wiedzieć, którędy włazi bo łatwiej wówczas o zastawienie skutecznej pułapki.

Edytowane przez Dienekes

Szkoda ,że zwierzak grasuje w ścianach.

Jakby to był strych czy inne pomieszczenie to pewnie kilka nocek byś tam spędził na materacu to by sobie kuna konkurencję odpuściła.

A nie da rady kilka nocy zaczaić się i poutrudniać jej grasowanie w domu?

Kuny też lubią spokój .

Problemem może być (i to obstawiam) , że prawdopodobnie nie traktuje ona Twojego domu jako potencjalne miejsce na osadzenie , ale tylko jako "supermarket" z gratisami.

Może jakieś insekty czy gryzonie tam wyłapuje i po polowaniu wraca do lasu?

Edytowane przez makamba