Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Nie jestem pierwszy, tylko kolejny poszukujący. Na głębokiej Drwęcy i Redze, lubię łowić na tzw wyciąganego. Bo tak łatwiej. Orka skagitem albo ciężkim speyem, szczególnie na nich, jest dla mojej wiekowej osoby mozolna i zwyczajnie nudna.. Z dawnych czasów pozostała mi w użyciu dwunastostopowa muchówka Pacific Bay - taki pre switch, miękki i mięsisty, coś między 5 a 7. Uniwersał, ale dużo lepszy znad głowy. Tak było dokąd nie odkryłem jego nowej przydatności. Otóż z równie dawnych czasów albo i wcześniejszych pozostała mi skłonność do samodzielnego konstruowania i modyfikowania linek. Kiedyś nie było tak bogato i tak łatwo.. Starą metodą prób i błędów do odciętych, grubszych sześciu metrów pływającej głowicy dołączyłem 3.6 metrowy, niemniej stary leader salmon Powerflex Rio. Wyszedł z tego multitip lub sink tip, co kto woli.. ja nie wiem, o wadze mw 15 gramów. Rzucam to coś w nurt, pozwalam aby tonęło, łowiło i spłynęło, opuszczam za nim kij, po czym wprawiam linkę w ślizg i jednym półokrągłym ruchem szczytówki, tuż nad samą wodą, posyłam w górę. Nawet trochę runningu pociągnie.. Wiatr nie przeszkadza, drzewa , krzaki, trzciny. Źle się przetacza, ale znad głowy jak 40+ idzie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Wyszedł Ci dokładnie zestaw skagitowy, przed którym tak się bronisz Przerzucasz zestaw powyżej (circle C albo snap T) i co dalej? Wyrywasz i walisz znad głowy, rzucasz rolką/speyem, czy ten przerzut w górę idzie po skosie pod drugi brzeg i już łowisz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Niby tak.. Ale ta część wprawiająca w skagit głowicę jest za lekka dla tego muskularnego, ale i wolnego kija. Jak sztukuję kawałkiem tonącej głowicy. to lata regulaminowo.. i sztampowo. Ale nie z brzegu! Sam jestem zdumiony jak łatwo to ustrojstwo chodzi, w sumie jest to rzut znad głowy wykonany w płaszczyźnie poziomej Można przerzucić jednym ruchem, o dowolny kąt większy od prostego, bez zbędnego bogactwa między wymachów, szybko tonie. łatwo animować, zresztą często dalej rzucać nie ma wyraźnej potrzeby. 12- 15 metrów nawet pod silny wiatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Wyszedł Ci dokładnie zestaw skagitowy, przed którym tak się bronisz Przerzucasz zestaw powyżej (circle C albo snap T) i co dalej? Wyrywasz i walisz znad głowy, rzucasz rolką/speyem, czy ten przerzut w górę idzie po skosie pod drugi brzeg i już łowisz?Niczym molierowski pan Jourdain. Też nie zdawał sobie sprawy, że mówi się prozą. Brawo Sławku! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 jachu - brawo ty tym niemniej nie udowadniaj tego, do czego jesteś zdolny albo nie promuj osobistych sposobów dedukcji .. przy każdej okazji,, Tutaj tylna część głowicy nie przetacza frontu jak w skagit/spey/scandi, czego najprawdopodobniej nie doczytałeś, nie zauważyłeś albo nie rozumiesz To jest linka hybrydowa, a rzut nieomal klasyczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Czy to samoróbka czy sklepowa głowica to w sumie nie ma znaczenia. Najważniejsze, że działa. Podobnie z rzutami. Widziałem już takie wynalazki, że chyba nic mnie nie zaskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 jachu - brawo ty tym niemniej nie udowadniaj tego, do czego jesteś zdolny albo nie promuj osobistych sposobów dedukcji .. przy każdej okazji,, Tutaj tylna część głowicy nie przetacza frontu jak w skagit/spey/scandi, czego najprawdopodobniej nie doczytałeś, nie zauważyłeś albo nie rozumiesz To jest linka hybrydowa, a rzut nieomal klasyczny!Czyli taki profil Twojej głowicy jak ma opst commando Skagit jakby nie patrzeć :-) Sent from my Pixel 6a using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Nie widziałem na oczy opst. Mam skagitowe głowice, mam na rowerowej feldze nawinięte rzeczy o których już całkiem zapomniałem, nawet różne stare klunkry, jeszcze z czasów szwedzkich. Zabytki! Ten Pacific korcił mnie od dawna, ale jest tak dobry, piękny, wszechstronny i odmienny, że nie nadawał się praktycznie do niczego Fajny jest, bo długi i jednoręczny, miękki i zarazem mocny jak diabli. Rzucałem nim Depth Finderem w 14 klasie.. dla jaj i z ciekawości. Tak czy siak na Regę jest praktyczniejszy od dwuręcznych klasyków.. moim zdaniem..Ten tramwaj może i jest z profilu podobny do głowic skagit, ale tak go nie używam - zresztą niespecjalnie lata - tylko w sposób prostacko prosty. Spłynie, to go w górę rzeki albo w poprzek, jednym ruchem, nad samą wodą! A jedna ręka grzeje się w kieszeni Idealnie kij z tą wydumką się złożył. Takie coś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Commando jest o tyle inne od typowej głowicy skagitowej iż ta grubsza/cięższa część głowicy jest z bardziej z przodu nie z tyłu jak w większości skagitow. Przypomina typowy sznur WT. Ma to taka zaletę że chyba lepiej obsługuje cięższe topy/muchy kosztem odległości w porównaniu do typowego skagitu Pozdrowka Sent from my Pixel 6a using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Pływający fragment głowicy potrzebny był mi jako pływak, z pływającym dt #9 z powerflexem też sposób działa, ale rzuca słabiej, tonie gorzej i wynosi dużo szybciej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Na naszych rzekach to skagitu też nie trzeba w jakiś specjalny sposób nadrzucać i bawić się snap-T, snap-C o ile nie rzucamy pod kątem większym niż 90*. W sumie od tego co stworzyłeś całkiem blisko do tego czym posługiwał się ś.p. Mundek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Samo do mnie przyszło po latach orania. Proste i bez najmniejszego zadęcia - wręcz zaściankowe, ale na "moje" rzeki i ambicje, jak znalazł Znałem pana Antropika, znaczy się kilka razy spotkałem go na różnych spędach i pogadałem - ale z nim nie łowiłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi