Skocz do zawartości

Shimano SLX/SLX XT/SLX MGL

PatLove

Rekomendowane odpowiedzi

Jest temat konkretnie o SLX DC więc zakładam nowy, żeby nie mieszać.

Chciałbym poznać opinie użytkowników tych multików oraz uzyskać info od jakich dolnych gramatur da się komfortowo wystartować. Ogólnie SLX to multik raczej do lekkiego łowienia ale w internecie opinie są bardzo różne, łącznie z tym, ze najzwyklejszy std SLX startuje od 6g (wg producenta jest to 15g).

Edytowane przez PatLove

Tak osobiście myślałem o MGL 71 ale info, które znalazłem dotyczyło normalnego, najprostszego, std SLXa 151: http://www.tackletour.com/reviewshimanoslxreelpg2.html

Tutaj, wg niego, to na mono i 3,5g daje radę nim rzucać.

Ogólnie potrzebuję multik pod Daiwę Ballistic X 7-21g i nie wiem czy jest sens robić zamieszanie i zamiany za któregoś SLXa bo aktualnie mam ABU Revo STX-HS-L gen. 2?

Chodzi mi masę łączną-guma+główka=7g lub wobler, no i pozostaje jeszcze kwestia na ile ten blank jest poprawnie opisany bo kija jeszcze nie mam.

Edytowane przez PatLove

Słuchaj, Marcin. Widzę, iż Twoje kombinowanie wskazuje na niezdecydowanie. Tatulą Type R nie osiągniesz na fabrycznej szpuli tego, do czego dążysz. Wiem, bo mam. U mnie pracuje przy jerkówce do 100g. Daje radę, wcześniej była przypięta do patykado  50 g. Było super, ale ze względu na przełożenie (8,3:1) poszła do jerków. Kup po prostu Szimańca SLX 71 MGL i po sprawie.

W takim razie czekają mnie podwójne zakupy bo skoro Type R nie rzuci 7g w komforcie, to muszę kupić szpulę, a do drugiego kija SLXa 71 MGL.

Co raz bardziej dociera do mnie, że zakup tego SLXa, to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie...

Edytowane przez PatLove
  • Like 1

... u mnie R-Type sparowana jest z uncjówką 8"6, nie stosuję do większych wagomiarowo przynęt. Nie testowałem lekkich szpulek do 100, z tego co wiem to są dwa rozmiary, wagi. Z Mietkiem będzie okazja spotkać się nad Kanałkiem i potestować jego lżejszą...

• 2 lata później...

Panowie odkopuję temat. Do tej pory na casting łowiłem ciężej, a na spinningiem lżej. Przyszedł czas, że chciałbym spróbować casta w wydaniu 5-25g bądź 10-30g. Z multików mam SLX DC 151 i Curado DC 201.

Trochę czasu minęło, może macie więcej doświadczenia - jakie gramatury obsłuży SLX DC 71 tak realnie? Pół na pół będą latać gumy i jerki. Czy da radę komfortowo rzucić powiedzmy Salmo Slider 5 cm 8g? I jak wygląda góra? Cannibala 12,5 cm z główką 10g obsłuży?

Z góry dzięki za info

Czy SLX DC 71 to nie wiem. Zwykłym 71 rzucałem bez problemu sześciogramowym tonącym twitchowym wobkiem. O górę się nie martw, wszak to normalny "duży" SLX. Prawie wszystkie mechanizmy ma takie same, jedynie posiada nieco płytszą, węższa i lżejszą szpulę.

• Like 1

• 5 miesięcy temu...