Skocz do zawartości

ST.Croix Avid - SANDACZE

mario6565

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , , chciałbym zapytać o kijek St.croix , model Avid AVS63mlxf .

Pytam , o ten konkretny model , ponieważ kolega z drugiego końca Polski niedługo do mnie

przyjeżdża i miałby coś takiego na sprzedaż .

Długość jak najbardziej mi odpowiada , łowię na jeziorze z łódki , głębokość max 8-10m. przynęty to koguty o masie

średnio 10g czasem 15g , lub gumy max.6cm na główkach 8g

Chciałbym zapytać , jak kijek miałby się pod sandacze ?? ,czy dałby sobie radę z powyższymi przynętami ??

Pytam , co o tym sądzicie , bo oczywiści dostanę kijek do reki i będę miał się okazję pobawić , ale

pomyślałem , że koledzy z forum mają większe doświadczenie .

Z opisu czytam, że to kijek 8 funtowy 2-11g.Szczerze jakoś go nie za bardzo widzę do łowienia sandaczy.Nie wiem czy przy maksymalnych przynętach podałeś nie będzie klękał.Choć AVIDY z reguły są niedoszacowane to i tak go nie widzę do sandaczy, raczej do okoni, no chyba że "L' dodałeś, bo jak kijek bez tej literki to i owszem czemu nie :) .

Osobiście do tego zakresu przynęt raczej bym nie polecał.

Hejka

Tak jak pisze @marty. Mam patyki AC66MF i AC66HF. Pierwszy super patyk do 21g, który jest bardzo czuły i od 6g do 28g spokojnie daje rade a w przysłowiowego sandaczowego ryja też potrafi dać. Mocniejszy to ciężka guma, ciężki kogut i najlepsza jerkówa jaką w życiu miałem. Model o którym piszesz jest za delikatny. W starych avidach bez powłoki IPC kije które były do lżejszych przynęt miały tendencję do bycia przeszacowanymi natomiast mocniejsze jednostki były niedoszacowane (np. wspomniany AC66HF jest niby do 1 1/2oz. a slider 12 leci z niego bez jęknięcia).

pozdro Maciek

pstruchy jak najbardziej, moim zdaniem tyle ile ma napisane w cw to jest realne i da radę. Gdyby nie fakt, że nie miałem swego czasu dobrego multika i techniki to z powodzeniem nadawałby się do UL. Do lekkiego okoniowania też będzie OK.

pozdro Maciek

Do gramatury przynęt, które podałeś moim zdanie nalepszym wyborem będzie avid do 1/2 oz. exta fast(ja takim łowię). Mam też do 5/8, 3/4 i 1oz. Ten o którym ty piszesz może być trochę za słaby aby przebić twardy pysk sandacza. Chociaż tym do 1/2 zacinałem 7 kilowe psy :) . Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam , kijek od paru dni już u mnie , pierwszy wyjazd na rzekę dopiero za tydzień , chciałbym was zapytać , czy

nadałby się na pstrągi ? oczywiście przynęty standard , blaszki 2-3 i wobki max 7 cm .

Czy będzie miał moc żeby pociągnąć takie wobki pod prąd ???

Na to akurat nie odpowiem, jeśli jednak nadal chcesz na lekko pod sandacza, miałem kiedyś taki kijek, jak na załączniku (starsza seria AS nie AVS). O ile u mnie się nie sprawdził, to właśnie pod kogutki do 15g spokojnie, w mojej ocenie by się nadał. O ile pamiętam, był to model AS66MLF.

post-45714-0-67051700-1351429915_thumb.jpg

Edytowane przez popper

• 1 rok później...