mario6565 Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Witam , , chciałbym zapytać o kijek St.croix , model Avid AVS63mlxf . Pytam , o ten konkretny model , ponieważ kolega z drugiego końca Polski niedługo do mnie przyjeżdża i miałby coś takiego na sprzedaż .Długość jak najbardziej mi odpowiada , łowię na jeziorze z łódki , głębokość max 8-10m. przynęty to koguty o masieśrednio 10g czasem 15g , lub gumy max.6cm na główkach 8g Chciałbym zapytać , jak kijek miałby się pod sandacze ?? ,czy dałby sobie radę z powyższymi przynętami ??Pytam , co o tym sądzicie , bo oczywiści dostanę kijek do reki i będę miał się okazję pobawić , ale pomyślałem , że koledzy z forum mają większe doświadczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Z opisu czytam, że to kijek 8 funtowy 2-11g.Szczerze jakoś go nie za bardzo widzę do łowienia sandaczy.Nie wiem czy przy maksymalnych przynętach podałeś nie będzie klękał.Choć AVIDY z reguły są niedoszacowane to i tak go nie widzę do sandaczy, raczej do okoni, no chyba że "L' dodałeś, bo jak kijek bez tej literki to i owszem czemu nie .Osobiście do tego zakresu przynęt raczej bym nie polecał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marty Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 ten kij nie podejdzie na sandacza. jest za słaby. nie podbijesz za mocno kogutem. w przapadku avida musisz szukać wersji mf, mhf. wyrzut minimum 21g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Hejka Tak jak pisze @marty. Mam patyki AC66MF i AC66HF. Pierwszy super patyk do 21g, który jest bardzo czuły i od 6g do 28g spokojnie daje rade a w przysłowiowego sandaczowego ryja też potrafi dać. Mocniejszy to ciężka guma, ciężki kogut i najlepsza jerkówa jaką w życiu miałem. Model o którym piszesz jest za delikatny. W starych avidach bez powłoki IPC kije które były do lżejszych przynęt miały tendencję do bycia przeszacowanymi natomiast mocniejsze jednostki były niedoszacowane (np. wspomniany AC66HF jest niby do 1 1/2oz. a slider 12 leci z niego bez jęknięcia). pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 13 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Ok, rozumiem , a moglibyście mi napisać jak widzicie jego realny c.w ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 13 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 jeszcze ,chciałbym zapytać , skoro pod sandacze taki słaby to może pstrągi by ogarnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 pstruchy jak najbardziej, moim zdaniem tyle ile ma napisane w cw to jest realne i da radę. Gdyby nie fakt, że nie miałem swego czasu dobrego multika i techniki to z powodzeniem nadawałby się do UL. Do lekkiego okoniowania też będzie OK. pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Do gramatury przynęt, które podałeś moim zdanie nalepszym wyborem będzie avid do 1/2 oz. exta fast(ja takim łowię). Mam też do 5/8, 3/4 i 1oz. Ten o którym ty piszesz może być trochę za słaby aby przebić twardy pysk sandacza. Chociaż tym do 1/2 zacinałem 7 kilowe psy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witam , kijek od paru dni już u mnie , pierwszy wyjazd na rzekę dopiero za tydzień , chciałbym was zapytać , czy nadałby się na pstrągi ? oczywiście przynęty standard , blaszki 2-3 i wobki max 7 cm . Czy będzie miał moc żeby pociągnąć takie wobki pod prąd ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Na to akurat nie odpowiem, jeśli jednak nadal chcesz na lekko pod sandacza, miałem kiedyś taki kijek, jak na załączniku (starsza seria AS nie AVS). O ile u mnie się nie sprawdził, to właśnie pod kogutki do 15g spokojnie, w mojej ocenie by się nadał. O ile pamiętam, był to model AS66MLF. Edytowane 28 Października 2012 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKUZanderFun Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) no wlasnie mam ten sam problem, szukam kija w cw od 5-15g na sandacza na lekko i zastanawiam sie nad Avidem AVS60MLF 3,5-11 , moze ktos mial cos podobnego w rece ? Edytowane 28 Października 2012 przez BKZanderFan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Mam kijek zbudowany na blanku Avid 3S70MLF i moim zdaniem pod ten zakres przynęt ten kijek jest idealny, a spokojnie kopyto 3 +główka 25gr też poprowadzisz. Z zacięciem nie ma żadnego problemu, zacinają się same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi