Skocz do zawartości

Wyższość multiplikatora nad zwykłym kołowrotkiem...

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, że nieistotne, na jaki rodzaj kołowrotka jest nawinięta plecionka- i tak będzie nasiąkała wodą, bo taka jej przypadłość. Jednak obejmując multiplikator dłonią, dużo więcej tej wody spłynie na nasze dłonie, niż łowiąc stałoszpulowcem.

Też bardzo lubię casta- do jerków, często do trolla. Ale patrzę racjonalnie i używam go tam, gdzie po prostu bardziej mi to odpowiada...

Panowie nie sądzę by nasiąkanie wody w linki było tak uporczywe, przecież fontanny nie powodują. Jakby tak było to już nie jeden temat o mini wycieraczkach na bryle lub chlapacze na nadgarstki byłby wałkowany.

W mroźne dni szybciej niż stałoszpulowcu marzną łapki od bezustannego kontaktu z obudową multika. Wiem że wiele jest plastików i problem pewnie nie występuje ale wiele maszynek jest z alu itp.

Strony się odwracają gdy łowimy w cienkich rękawiczkach neoprenowych, w których uważam lepiej jest znowu obsługiwać multik niż korbę.

Dla mnie cast to tylko od 30-40gr w góre. Co do czułości prosze spojrzeć na ten filmik:

Myślę, że tu już jest kwestia: "kto co lubi" bo czułość linki na opuszku palca jest bardzo bardzo wysoko, no przynajmniej u mnie ;)

Cenie moc konstrukcji - nie raz słyszałem jak podczas łowienia dużymi jerkami kołowrotek urwał się ze stopki podczas rzutu.

Tylko jak kto możliwe, co ma ciężar przynęty kiedy kabłąk jest otwary ?

• Like 1

...Myślę, że tu już jest kwestia: "kto co lubi" bo czułość linki na opuszku palca jest bardzo bardzo wysoko, no przynajmniej u mnie ;)

...Tylko jak kto możliwe, co ma ciężar przynęty kiedy kabłąk jest otwary ?

Linkę "na paluszku" można też trzymać podczas połowu multikiem, zwłaszcza niskoprofilowym http://www.youtube.com/watch?v=weAdx9sQsHM.

W "korbie", póki palec nie zwolni linki, w czasie wyrzutu działają na nią także spore siły. Jednak przyznać muszę, że nie słyszałem o przypadkach oderwanych stopek.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Ja odobiscie wszystkogo bym nie wyprzedawal .... Osobiscie do tzw. Finesse fishing(jigs,drop shot,shaky head) i paru innych technik polowu ryb z dna uzywam w wiekszosci spinning ... Ale jesli rozmawiamy o blaszkach ,woblerach,top water to juz inna historia.... Nie wyobrazam sobie jerkowania jak to niektorzy mowia za pomoca spiningu.... Baitcasting daje mi niesamowita kontrole nad przyneta typu wobler... Moim zdaniem baitcasting jest nie do zastapienia w tej dziedzinie.... Powodzenia ...

• 2 lata później...
  • 4 tygodnie później...

Ja odobiscie wszystkogo bym nie wyprzedawal .... Osobiscie do tzw. Finesse fishing(jigs,drop shot,shaky head) i paru innych technik polowu ryb z dna uzywam w wiekszosci spinning ... Ale jesli rozmawiamy o blaszkach ,woblerach,top water to juz inna historia.... Nie wyobrazam sobie jerkowania jak to niektorzy mowia za pomoca spiningu.... Baitcasting daje mi niesamowita kontrole nad przyneta typu wobler... Moim zdaniem baitcasting jest nie do zastapienia w tej dziedzinie.... Powodzenia ...

Popieram słowa kolegi.

Ja również postanowiłem spróbować castingu, postawiłem wszystko na jedną kartę. Sprzęt za kupe kasy(jak dla mnie) kupiony :) Zdecydowałem sie na casta głównie z trzech powodów:

-lekkość zestawu

-naturalne ułożenie ręki podczas łowienia

-czułość całego zestawu

• Like 1

Ja również postanowiłem spróbować castingu, postawiłem wszystko na jedną kartę. Sprzęt za kupe kasy(jak dla mnie) kupiony :) Zdecydowałem sie na casta głównie z trzech powodów:

-lekkość zestawu

-czułość całego zestawu

"naturalne ułożenie ręki" to jest właśnie to! Moja żona ma RZS(reumatoidalne zapalenie stawów) i gdy łowiła na spin to ją bardzo bolały nadgarstki i męczyła się podczas łowienia :( Kupiłem jej casta i problem z bolącym nadgarstkiem minął a nawet twierdzi że łatwiej się rzuca takim zestawem  :)

• Like 1

-lekkość zestawu

-czułość całego zestawu

przy niektórych przynętach dodatkowo bezkonkurencyjna kontrola nad nimi, a reszta j.w.

• Like 1