FidoAngel Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Niektóre wędki mają wklejkę tytanową, jak to się sprawuje, jakie ma średnice i długości. Czy próbował ktoś zbudować wklejankę z taką końcówką? Chodzi mi coś takiego po głowie ale nigdy nie widziałem tego na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zapytaj [mention]Mekamil [/mention] on coś chyba działał w tym kierunku Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Masz na myśli coś takiego jak na filmie Marcina? Domyślam się, że to pomysł Zbyszka Kawalca. Ze spinningiem raczej to nie ma wiele wspólnego, bo pewnie rzucanie drobnymi przynętami z tak delikatną i długą szczytówką jest bardzo trudne. Ale pomysł ciekawy. Może skrócenie takiej szczytówki byłoby jakimś rozwiązaniem przy spinningowaniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Tutaj masz przykład ul ze szczytówką z tytanu. Bardzo fajna wędka, nie ma obawy o złamanie szczytówki. Czuła i fajnie pracuje pod rybą. Sam tytan nie jest długi, z tego co pamiętam 15-20 cm. Jednak to wystarczy. https://spinningshop.pl/corto-21/21061-graphiteleader-corto-21gcors-572uls-ts.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Masz na myśli coś takiego jak na filmie Marcina? Domyślam się, że to pomysł Zbyszka Kawalca. Ze spinningiem raczej to nie ma wiele wspólnego, bo pewnie rzucanie drobnymi przynętami z tak delikatną i długą szczytówką jest bardzo trudne. Ale pomysł ciekawy. Może skrócenie takiej szczytówki byłoby jakimś rozwiązaniem przy spinningowaniu.Janusz mam taką wędeczkę zrobioną przez Zbyszka bardzo fajna opcja przy chimerycznych rybach ,2g przynęta lat dość daleko 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Rzucić Marku lekką przynętą da się nawet wiklinową witką, więc i tym się da. Długa wklejka może być zaletą. Myślę jednak, że ta zbyszkowa wędeczka bardziej sprawdzi się przy takim stacjonarnym, wertykalnym łowieniu. Np. z łódki. Chciałbym się dowiedzieć więcej na temat zalet tych tytanowych szczytówek. Bo to co napisał Dante o zalinkowanym Corto nie wyjaśnia zbyt wiele. Niełamliwe i czułe - OK, ale tyle można powiedzieć o dotychczas stosowanych ze szkła i grafitu. Może będę w najbliższym czasie w Art-Rodzie i tam coś więcej powiedzą na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Znajomy taką wędeczką z ali..poławia okonie z pontonu na robaki ,łowi wertykalnie ,ja używam do połowu paszoków jak ryby są już skłute i brania są bardzo delikatne można też poławiać małe rybki na zawodach gdy większe ryby są niechętne a Corto to juz wyrafinowana okoniówka ,mam tylko że HS nawet wąchnięcie przynęty prze oksa czujesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Niełamliwe i czułe - OK, ale tyle można powiedzieć o dotychczas stosowanych ze szkła i grafitu.Nie można, tytanowe szczytówki są w zupełnie innej klasie zarówno pod względem czułości, jak i niełamliwości. Trzeba im naprawdę ostry kąt przyłożyć, żeby się trwale odkształciła, a tak to można sobie dosłownie dookoła palca owijać. Poza tym wklejki z włókien mają tą wadę, że nader często potrafią się rozwarstwić. Tytan nijak nie ma prawa się rozwarstwić 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Ciekawa mogła by być cała wędka wykonana z tytanu(z folii tytanowej?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Rozmawiałem z Rafałem , nie można nimi łowić w ujemnej temperaturze bo mogą się skruszyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Znajomy taką wędeczką z ali..poławia okonie z pontonu na robaki ,łowi wertykalnie ,ja używam do połowu paszoków jak ryby są już skłute i brania są bardzo delikatne można też poławiać małe rybki na zawodach gdy większe ryby są niechętne a Corto to juz wyrafinowana okoniówka ,mam tylko że HS nawet wąchnięcie przynęty prze oksa czujeszJaką masz na myśli? Może jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Rozmawiałem z Rafałem , nie można nimi łowić w ujemnej temperaturze bo mogą się skruszyć.Prosto z zamrażarki: Byłoby to dziwne, gdyby metal, który ma tyle przemysłowych zastosowań (w przemyśle lotniczym, motoryzacyjnym, militarnym, sportach ekstremalnych) był kruchy w ujemnych temperaturach. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Nie można, tytanowe szczytówki są w zupełnie innej klasie zarówno pod względem czułości, jak i niełamliwości. Trzeba im naprawdę ostry kąt przyłożyć, żeby się trwale odkształciła, a tak to można sobie dosłownie dookoła palca owijać. Poza tym wklejki z włókien mają tą wadę, że nader często potrafią się rozwarstwić. Tytan nijak nie ma prawa się rozwarstwić Nie przesadzajmy z tym rozwarstwianiem się grafitowych i nawet szklanych. To najczęściej dotyczy tych kiepskiej jakości. Z grafitu i szkła da się z tego zrobić w warunkach domowych szczytówkę o grubości dość cienkiej igły. Tego samego z tytanem raczej nikt samodzielnie nie zrobi. Dzisiaj tytan jest tak powszechnie stosowany i stosunkowo tani, że gdyby miał być jakimś rewelacyjnym materiałem na szczytówki, to powinien być częściej używany do tego celu. Na razie jest jak jest. Czyli nawet najlepsi producenci blanków stosują wklejki grafitowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Z tej grubości jeszcze można odjąć farbę. Ze szczytówek węglowych najcieńsze mam 0,6 mm i właściwie nie widzę dla nich zastosowań tak są delikatne. Ultracienkie szklane były przez pewien czas pchane do przez producentów do 'ultraczułych' wędek sandaczowych i wiadomo jaki był skutek, użytkownicy na pęczki musieli kupować zapasowe szczytówki.Czemu tytan się nie przyjął? Może dlatego, że producenci stosowali go tylko w tych najdroższych modelach wędek, więc nieliczni się w ogóle z jego właściwościami zapoznali. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sdd_ Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Prosto z zamrażarki: IMG_20230414_2003501.jpg IMG_20230414_2004091.jpg Byłoby to dziwne, gdyby metal, który ma tyle przemysłowych zastosowań (w przemyśle lotniczym, motoryzacyjnym, militarnym, sportach ekstremalnych) był kruchy w ujemnych temperaturach. Cześć Gdzie można taką kupić. Te kolorowe widziałem ale interesuje mnie ta z tego postu. PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 To jest taka sama tylko oszlifowana z farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 IMG_20230415_0514331.jpgZ tej grubości jeszcze można odjąć farbę. Ze szczytówek węglowych najcieńsze mam 0,6 mm i właściwie nie widzę dla nich zastosowań tak są delikatne. Ultracienkie szklane były przez pewien czas pchane do przez producentów do 'ultraczułych' wędek sandaczowych i wiadomo jaki był skutek, użytkownicy na pęczki musieli kupować zapasowe szczytówki.Czemu tytan się nie przyjął? Może dlatego, że producenci stosowali go tylko w tych najdroższych modelach wędek, więc nieliczni się w ogóle z jego właściwościami zapoznali.A może dlatego, że umieszczenie przelotki na cienkiej szczytówce z tytanu sprawiało problemy? Kiedy dorabiałem sobie cienkie szczytówki z grafitu i szklane do pickera lub robiłem delikatne podlodówki, byłem zmuszony do zrobienia podomotki z nici lub wklejałem na nie koszulki ściągnięte z przewodów, a i tak z trudnością dało się dopasować do tego stopki maleńkich przelotek. By przelotki były zamocowane stabilnie. Nie wiem czy dałbym radę zrobić to samo przy szczytówce o średnicy 0,4 milimetra. Większość pewnie też nie. Nie wróżę tytanowym szczytówkom jakiegoś szerszego zastosowania. W pewnych zastosowaniach mogą być niezastąpione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Kręcenie omotek na cieniutkich szczytówkach jest tak samo problematyczne niezależnie czy to włókno szklane, węglowe, czy tytan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sdd_ Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 To jest taka sama tylko oszlifowana z farbyDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 20 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 (edytowane) A więc jednak pierwsza wklejka tytanowa juz łowi....Szczytówka jest tak delikatna, cienka na ostatnich ok 5-10cm że kij stracił dynamikę rzutów , po prostu zawija się przy rzucie, ale spokojnie 10-12 metrów można rzucić 1g+tantka a, o dziwo, 5g leci z tego baardzo daleko, tak jakby nie zachodził efekt zawijania końcówki.Czułość "czuciowa" na najwyższym poziomieCzułość ugięcia, już 06g na #04 pokazuje rewelacyjnie, na razie nie łowię cieniej...Słowo "przeciążenie wklejki" nie ma zastosowania Splątanie plecionki na szczytówce, ta zmora wklejek i najczęstszy powód uszkodzenia, nie groźne bo szczytówkę spokojnie można zawiązać w luźny węzeł Podsumowując, taka wklejka idealna pod wormy, białoryb , jesienno-wiosenne okonki ale z małych rzeczek czy łódeczki. Przy wykonywaniu takich wklejek raczej końcówka tytanowa krótka, typu HS, a jakby nie iść w ekstremalnie niski CW czy też raczej w sygnalizację jak najniższego ciężaru jiga to taka wklejka idealna do przynęt od 1-1,5g oczywiście mam tu na myśli inaczej wykonaną szczytówkę, o większym przekroju na topie lub wykorzystanie innej, sztywniejszej, grubszej wklejki niż ta w mojej wędce. Edytowane 20 Września 2023 przez strary 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSW Opublikowano 28 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Od dłuższego czasu chodzi za mną taka szczytówka, można powiedzieć. Ale jest bardzo delikatna i dosyć długa. Dlatego mam pytanie, czy ktoś próbował ją trochę skrócić i jak w ogóle tnie się taki materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 28 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Tnie się to zwykłymi ostrymi szczypcami czołowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 28 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 (edytowane) Od dłuższego czasu chodzi za mną taka szczytówka, można powiedzieć. Ale jest bardzo delikatna i dosyć długa. Dlatego mam pytanie, czy ktoś próbował ją trochę skrócić i jak w ogóle tnie się taki materiał?Tytan jest łatwiejszy do przecięcia od stali, więc brzeszczotem powinno to zajęć parę sekund, a potem poprawić papierem ściernym. Tu nie ma wielkiej filozofii - metal jak metal.Albo jakimiś małymi nożycami do metalu, od biedy nawet obcinaczki w kombinerkach powinny dać radę. Edytowane 28 Września 2023 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 1 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 Szkoda czasu na brzeszczot. Mocne szczypce do drutu i nawet 3 mm tytan nie jest problemem. Na pewno jest bardziej miękki od nierdzewnej stali.Problematyczne jest dotoczenie grubszej części, żeby dopasować do średnicy blanku, żeby była ładna zbieżność. Robienie tego papierkiem ściernym zajęłoby tydzień. Korzystam ze szlifierki z kamieniem o drobnym ziarnie i dużej średnicy. Trzeba uważać, żeby nie przegrzać, bo pojawia się intensywny efekt pirotechniczny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 1 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 Mam takie cudo jak Daiwa cielo dropshot(czy coś).Istna kosa sandaczowa a przy okazji pięknie wykonana.Wklejka z tytanu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi