Skocz do zawartości

Abu Garcia Revo Beast 41 / Revo Beast X 41

uzytkownikcasta123

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Orientuje się ktoś czy części pasują zamiennie pomiędzy wersjami na prawą i na lewą rękę czyli pomiędzy 40 i 41?

Oczywiście na pewno nie wszytkie, ale biorąc pod uwage że to lustrzane odbicia, to taka np przekładnia i pinion powinny chyba pasować, właściwie wszystko poza body, polikami i oporówką powinno pasować.Ktoś przerabiał temat?

Edytowane przez drChlubicz

Generalnie pomiędzy wersją leworęczną a praworęczną to na pewno pinion i koło napędowe są inne (różnią się tym „lustrzanym odbiciem” między wersjami). Kąt nachylenia lini zęba ma przeciwny znak między wersją lewą a prawą.

Zresztą są schematy, Abu też gdzieś udostępnia na necie i możesz sprawdzić.

No właśnie z przekładnią i pinionem jest ten problem, że jeżeli pinion ma "skosy" na wpustach które "łapią" sworzeń na osi szpuli, to jak postawisz obok siebie piniony z multika na prawą i lewą rękę to zobaczysz że owe "skosy" są w różnych kierunkach. Przerabiałem to w lexie 400hd (kupiłem wolną przekładnię bo na lewą rękę jest tylko przełożenie 7.1:1), efekt taki że pinion potrafił przeskakiwać zanim "złapał". Ale zakładając że: "jak się nie spieprzy, to się polepszy" to wziąłem pilniczek i zrobiłem "skosy" w drugą stronę. Teraz działa jak należy, ale tu pinion jest jebutny gabarytowo i było masę miejsca na takie manewry.  Czyli ogólnie jak kolega wyżej napisał.

Edytowane przez Michal_

Odrobiłem pracę domową (jako że w normalnej pracy się nudzę :) Może komuś się przyda.

Poniżej zamieszczam schemat Beast 41, z zaznaczonymi niekompatybilnymi częściami,

zaznaczone kropką elementy nie są kompatybilne z wersją na prawą rękę czyli 40

Numer części jest inny w takim przypadku. Reszta teoretycznie powinna pasować, niedługo sprawdzę w realu to potwierdzę.

REVO BEAST 41-L 14799471.pdf

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

Michał, fajnie zestawienie. Mam uwagę odnośnie niekompatybilności: niektóre części np. obudowa mogą wg schematu być niekompatybilne, ale ze względu na kolor lub opis przełożenia, modelu, a od strony mechanicznej mogą być ok (jeśli komuś nie przeszkadza błędny opis modelu lub przełożenia).

Przyznam że w ogóle o tym nie pomyślałem, wziąłem jedynie pod uwagę kompatybilność ze względu na stronę umiejscowienia korby, czyli pomiędzy wersjami 40 i 41, nr katalogowy odpowiednio:  1479946 oraz 1479947  oba z przełożeniem 5.8 i nawojem 68cm.

• 3 miesiące temu...

Niby niższe do gum , szybsze do jerkow . Dla mnie ten wolniejszy za wolny , łowiąc płytko zdarzało mi się że ciężko było zbierać linkę za płynąca rybą. Szybszy bardziej uniwersalny zawsze można kręcić wolniej . Na korbie opór z racji przełożenia nie jest tak mocno wyczuwalny jak w staloszpulowcach.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam,

zakupiłem tak myślałem małą bestię. Ale tak nie do końca to ta prawdziwa chyba bestia. W sensie ta wersja z X (kupiona przeze mnie) to taka słabsza wersja 41? Są jakieś znaczące różnice pomiędzy oboma multikami?

Beast X 41 ile realnie obsłuży?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Androctonus

... jest to  wersja ,, cieńsza". Waga "prawdziwej" Bestii 270 g, siła hamowania podano 13,6kg: w X 10,8 kg. Układ hamulcowy inny. Ja nie szczypałem się,  kilka" setek" więcej i zakupiłem full version. Zresztą sklep na P. miał swego czasu dobre ceny... Nie żałuję wydanej kasy...

Edytowane przez bob74
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...