witeg Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Ostatnio przy szukaniu żyłek ulało mi się, od jakiegoś czasu producenci/dystrybutorzy wypisują tak kosmiczne wartości określające wytrzymałość żyłek, że na 0,2 powinno się dać na klatę swobodnie lądować cztero-pięciokilogramowe ryby, bo to zaledwie połowa podawanej wytrzymałości.Niedaleko mam sklep wysyłkowy, do którego czasem po wcześniejszym umówieniu wpadałem i kupowałem na miejscu, zadzwoniłem, powiedziałem, że chcę żyłkę o realnej wytrzymałości 2kg. Pan najpierw stwierdził, że to niemożliwe, bo nie jest w stanie zweryfikować danych producenta, potem, że takich cienkich żyłek nie ma. Zdziwiłem się i zapytałem, czy nie ma 0,18, bo to od tej grubości oczekuję, żeby 2kg bez problemu wytrzymała, a niestety nie zawsze tak się zdarza. Spotkało się to ze świętym oburzeniem, bo czego to on na 0,18 nie wyciągnął i skąd ja takie kiepskie żyłki miałem. Odpowiedź była niewygodna bo były od niego i skoro ma spełniające ten prosty wymóg, to podjadę z 2l butelką wody, jak podniosę, biorę bez gadania. Zgodził się. Niestety drugi tydzień nie ma czasu. Wysłałem ogólne zapytanie o żyłki mailem, odpowiedź była dość szybko. Jak w korespondencji wyszło, że ja z maila to mogę być ja z rozmowy telefonicznej, nastała cisza.Chyba będę musiał poszukać innego sklepu, innych żyłek, tylko czy znajdę?Wydawałoby się, że nie mam wygórowanych wymagań. Około 30% deklarowanych wytrzymałości, czyli dla 0,18 ze 2kg, dla 0,20 ze 3kg, test prosty - odwinąć około 1m ze szpuli zawiązać zwykłą pętelkę (może być podwójna) i podnieść butelkę PET z odpowiednią ilością wody. Dwudziestka gorzowskiego Stilonu z lat 90tych ile miała wytrzymałości? 2kg? Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez witeg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Jako wyznawca żyłki mam to samo. Problemów jest kilka. Realna, mierzona średnica, wytrzymałość na węźle i rozciągliwość. Są jeszcze sztywność, barwa i ciężar właściwy, ale te pomijam jako nieistotne dla mnie. I powiem tak dużo żyłek przegrubionych i zleżałych. Jeżeli szukasz czegoś w okolicy 2kg to wg mnie Trabucco, jest też tu na forum sprzedawca linek, tu celowałbym w japońskie produkty... mierzysz, wiążesz i na wadze rwiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Masz na myśli Psułka?Do Trabucco się zraziłem, po kupieniu rwącej się bez wysiłku w palcach.Z plecionkami jest jeszcze gorzej, bo żyłki chociaż mają średnicę i przegrubienia owszem są, jednak nie dwukrotne, jak to bywa w plecionkach, które nie dość, że opisywane są właśnie średnica , której nie mają, to jeszcze wszystkie dane są wzięte z sufitu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemson Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Spróbuj Sufix Duraflex Clear. Dla mnie super na rzekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Na giełdzie jest mój post z linkami. Jest CX Premium 0,20mm 1000m za 45 PLN. Wytrzymałość na węźle około 6lb/2,7kg. Żyłka nieprzegrubiona, dosyć miękka, fajny kolor. Cena śmieszna i można często zmieniać, ciesząc się parametrami świeżej linki. Co do plecionek, to te grubości co są podane na Siglonach są w miarę realne. http://jerkbait.pl/topic/180011-plecionki-sunline-siglon-pe-x4-x8-x-plasma-siglon-adv-super-linki-przyponowe-stalowe-fluorocarbon-%C5%BCy%C5%82ki-nowa-dostawa/ Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Jakoś nie zauważyłem tego ogłoszenia, jedynie to wcześniejsze, ale właśnie tę żyłkę zamówiłem przez aledrogo. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) To polecam raczej węzeł trilene niż palomar do tej żyłki. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Siedzi ktos w temacie jaka zyłke polecic do pstragowania wazne by była o małej rozciagliwosci, kolor raczej przezroczysty lub mało zmeczony hemicznie mocna i bez wiekszej pamieci.By była widoczna wpodczas łowienia srednica0,22mm.Szpule 100 wystarczy lub nawet 50m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Takie cuś:https://spinningshop.pl/varivas-super-trout-advance-twich-master-vls/19714-varivas-super-trout-advance-twich-master-vls-100m-8lb.html Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Sprawdzałes ja moze bo wyglada ze jpn to klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Tak sprawdzałem i spełnia warunki o których pisałeś.Łowiłem 0,18 i 0,20 pstrągi na Kwisie i Bobrze, wg mnie bardzo OK. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Takie cuś:https://spinningshop.pl/varivas-super-trout-advance-twich-master-vls/19714-varivas-super-trout-advance-twich-master-vls-100m-8lb.html Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Zgadzam się z kolegą Adamem, jedna z lepszych żyłek do pstrągowania, ewentualnie jeszcze może być ta:https://x-fish.pl/pl/strona-glowna/18495-zylka-varivas-trout-nylon-08pe-3lb-0148mm-100m-natural.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Noto temat jest jasny chciałbym powrucic do zyłek bo nienawidze wiazac przyponu z pletka a czasem sporo razy sie zrywa tylko ta rozciagliwosc by była ciut mniejsza.Chetnie przetestuje.Dzieki za info. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Masz na myśli Psułka?Do Trabucco się zraziłem, po kupieniu rwącej się bez wysiłku w palcach.Z plecionkami jest jeszcze gorzej, bo żyłki chociaż mają średnicę i przegrubienia owszem są, jednak nie dwukrotne, jak to bywa w plecionkach, które nie dość, że opisywane są właśnie średnica , której nie mają, to jeszcze wszystkie dane są wzięte z sufitu. Co prawda żyłek nie używam, ale co do informacji jakie przekazuje #psulek nie mogę mieć zastrzeżeń - plecionka Sunline Siglon deklaruje wytrzymałości, które sprawdzone na przyrządach sprawdzają się w 99%%. Po prostu trzeba używać dobrych (niekoniecznie drogich) produktów, uczciwych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 31 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Skoro temat odżył, to kilka słów jak się poszukiwania zakończyły. Kupiona wspomniana CX Premium 0,20. W subiektywnej ocenie grubość porównywalna raczej do 0,18 innych żyłek, czy nawet 0,16 tych przegrubionych. Jest miękka. Wytrzymałość sprawdzałem podnosząc butelki z wodą, ma powyżej 2kg, 3kg prawie podnosiłem - zrywała się jak butelka odrywała się od podłoża, więc wychodzi, że to co Psułek pisał, ok. 2,7kg na węźle. Dość rozciągliwa. Przy węzłach lubi być wielokrotnie owinięta - zwykła pojedyncza pętelka szybko pęka, ale potrójna już w miarę spoko, odradzanego palomara nie próbowałem, ale trilen wygląda, że jest spoko, zderzakowy 7-8 razy owinięty też. Test bojowy przeszła na bacie, karpie w okolicach 1kg+ przy raczej siłowym holu (najprostszy zestaw bez żadnych amortyzatorów, sam kij i żyłka) wjeżdżały do podbieraka bez problemu.Z jednej strony jak na grubość 0,20 6lbs nie jest jakimś super wyczynem, z drugiej porównując do tego co jest popularne w sklepach, odpowiada bardziej tym z deklarowaną średnicą 0,18 i tu wytrzymałość wypada już całkiem nieźle. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do żyłkowych średniaków i szuka wg ich standardu 0,20, to raczej radziłbym 0,23. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi