Skocz do zawartości
  • 0

Konfiguracja echosondy Humminbird Helix 12

bartekmaj

Pytanie

Wiem że trochę dziwny temat ale kupiłem nowego humminbird helix 12 chirp msi+ gps g4n od kolegi z forum.

Do majówki został tydzień ( chciałbym pojechać już z nowym sprzętem ) muszę go wstępnie skonfigurować.

Z racji ograniczonego czasu na zabawę samemu, mnogość opcji ustawień, moją średnią znajomość w aż tak zaawansowanym sprzęcie chętnie umówił bym się - OCZYWIŚCIE ZA GODNĄ STAWKĘ - z kimś kto ma tą echosondę i potrafi ją sprawnie obsługiwać, w Warszawie na konfigurację mojego modelu.

Wiem że brzmi to trochę śmiesznie ale wolę zapłacić i przejść "szkolenie" teraz niż marnować czas i denerwować się na wodzie.

PS.

Kolega który sprzedał mi echo - zrobił mi sporą przysługę za co dziękuję - zadeklarował wsparcie w 100% ale przez telefon będzie ciężko to ustawić ( tak mi się wydaje ) a i ja wolał bym na żywo kogoś podpytać co i jak w tym sprzęcie działa.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ponieważ nie jesteś pierwszą osobą, która ma taką potrzebę to w najbliższym czasie nagram na wodzie moje ustawienia echosondy od przywrócenia do ustawień fabrycznych. Ale nie należy się spodziewać tego na majówkę :P Jestem spragniony machania wędą.

Co ciekawe nagrywałem ostatnio aktualizowanie sprzętu i tam szybko przeleciałem się po podstawowych ustawieniach na Helixie, ale nie wiem gdzie mam te filmy, po prostu zaginęły mi w pamięci telefonu.

• Like 1

• 0

Wiem że trochę dziwny temat ale kupiłem nowego humminbird helix 12 chirp msi+ gps g4n od kolegi z forum.

Do majówki został tydzień ( chciałbym pojechać już z nowym sprzętem ) muszę go wstępnie skonfigurować.

Z racji ograniczonego czasu na zabawę samemu, mnogość opcji ustawień, moją średnią znajomość w aż tak zaawansowanym sprzęcie chętnie umówił bym się - OCZYWIŚCIE ZA GODNĄ STAWKĘ - z kimś kto ma tą echosondę i potrafi ją sprawnie obsługiwać, w Warszawie na konfigurację mojego modelu.

Wiem że brzmi to trochę śmiesznie ale wolę zapłacić i przejść "szkolenie" teraz niż marnować czas i denerwować się na wodzie.

PS.

Kolega który sprzedał mi echo - zrobił mi sporą przysługę za co dziękuję - zadeklarował wsparcie w 100% ale przez telefon będzie ciężko to ustawić ( tak mi się wydaje ) a i ja wolał bym na żywo kogoś podpytać co i jak w tym sprzęcie działa.

1. menu x2-ustawienia-tryb niestandardowy

2. schować wszystkie widoki poza tymi najpotrzebniejszymi: 2d+ SI, mapa+ SI, 2d+DI oraz SI+2d+Di

3. Każdemu z tych widoków zaprogramować przycisk ten z kropką- czyli wywołujesz widok i przytrzymujesz przycisk

3. Nastawy sonarowe - 455khz na bocznym, kolory 1-4, 2d na wąsko( dostępne w 2x menu-sonar) kolor 2d pod swoje preferencje. 

Nastawy SI 10 czułość+ 10 kontrast -od tych wartości dodawać/odejmować eksperymentalnie- bo to zależy od wody

• Like 3

• 0

Mam takie screeny. I jak to interpretować ? To ryby ?

Chyba że mam coś źle ustawione i muszę podkręcić.

Możesz pochować menu pasek- w ustawieniach - zaawansowane i wtedy widok skrzynek zastąp nakładkami. Nie będzie napięcia ale zmiana na plus moim zdaniem.

• 0

Z paskiem podpowiedział już mi sprzedający echo ????.

Pociągnę temat.

Dlaczego na prawym ekranie są takie małe kropki w porównaniu do "bananów" na lewym ?

Teoretycznie w takim przypadku prawy ekran jest mniej przydatny bo ciężko tam wychwycić rybę.

Chyba że czegoś nie łapię ????.

Wcześniej miałem Lowrenca i tam jak miałem ustawiony sonar i obok downscan to obrany +/- się pokrywały ( jak dobrze pamiętem bo to rok temu było ).

• 0

W lowrance pokrywały się dlatego, że miałeś funkcje fishreveal, ona jest ok ale na płytkie wody i nakleja łuki na obraz downscana . ja cię uczyć nie bedę jak obrazuje DI, to musisz poczytać sobie sam 

Zadanie Down Imaging jest inne- ma pokazać strukturę pod przetwornikiem samym, z czym nie do końca radzi sobie sonar boczny 

• 0

Ponieważ nie jesteś pierwszą osobą, która ma taką potrzebę to w najbliższym czasie nagram na wodzie moje ustawienia echosondy od przywrócenia do ustawień fabrycznych. Ale nie należy się spodziewać tego na majówkę :P Jestem spragniony machania wędą.

Co ciekawe nagrywałem ostatnio aktualizowanie sprzętu i tam szybko przeleciałem się po podstawowych ustawieniach na Helixie, ale nie wiem gdzie mam te filmy, po prostu zaginęły mi w pamięci telefonu.

udało Ci się nagrać ten filmik ?