Skocz do zawartości

Koleżeński konkurs "Szczupak majówki 2023"

hm62

Rekomendowane odpowiedzi

1. hm62

2. Jacek.hetflaisz

3. Karkoszek

4. Niusio99

5. Michal_

6. Tommek

7. Bootleg

8. PABL0

9. Speku3

10. Szpaczek23

11. Marek_86

12. Mariusz1990

13. Bambus

14. Gadget

15. Tomasz eS

16. Krystianin

17. Sadek8

18. Matteoo

19.salmon1977

+ 1 wobek trociowy

post-48064-0-75492800-1682672132_thumb.jpeg

Edytowane przez salmon1977

Nie będę brał udziału w tej koleżeńskiej zabawie (w tym czasie będę usiłował coś złowić za granicą), ale wyślę fajną nagrodę w kategorii ... Nagroda pocieszenia za opis największego niefartu w trakcie tych zawodów :)

Jeśli organizator nie akceptuje mojej propozycji to proszę o śmiałe usunięcie.

Wszystkim uczestnikom życzę samych owocnych wyjść nad wodę :good:

• Like 4

Znamy już zwycięski skład na majówkę

1.hm62

2. Jacek.hetflaisz

3. Karkoszek

4. Niusio99

5. Michal_

6. Tommek

7. Bootleg

8. PABL0

9. Speku3

10. Szpaczek23

11. Marek_86

12. Mariusz1990

13. Bambus

14. Gadget

15. Tomasz eS

16. Krystianin

17. Sadek8

18. Matteoo

19.salmon1977

20. Artech

21. Spinspektor

Wszystkim uczestnikom życzę połamania,zapewne wygra ten któremu dopisze szczęście

• Like 1

Jaki zdziwiony.

Chyba nie spodziewał się że okres ochronny był do wczoraj a nie do dziś [emoji3].

Ja bardziej. Phenix do 5gr, gumka 5cm, fluo 0.18mm-były jeszcze 2 krótsze na ten zestaw, a na typowo szczupakowe przynęty nic[emoji854]

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

No ja pomimo zamykania przed 5 rano wesela brata ciotecznego, snu do 9, spaceru z hotelu na komendę w Puławach (ok 2km w jedną stronę) po przyjechaniu do domu ok 150km, napędzany nie wiem sam czym, zwodowałem się przed 17 na płytkim bajorze. Efekty: jedno wyjście sześćdziesiątaka do babyshada Melka i jeden naprawdę fajny ujebał ogon w piketysonie 30 zaraz za drugą kotwicą, na jerki totalnie nic. Z relacji to kormorany coś tam wyciągały tak do 12 ale wszystko ledwo wymiar, ogólnie to woda zimna (dokładnie nie wiem bo echa nie brałem), roślinność się jeszcze nie budzi- za zimno w tym roku, ruszy się trochę jak temp. wzrośnie. Po 19 spłynąłem bo nie miałem już sił stać, a w ogóle to więcej czasu poświęciłem na testowanie nowych zabawek niż konkretne łowienie. Jutro wypoczynek, a we wtorek ostro zaatakuję bajorko od świtu ;)

Mały "apgrejd".

73cm, tym razem na normalny szczupakowy zestaw, na końcu którego była handmade'owa płotka 12cm. Przez 3 dni ryby odpaliły się dziś przez.15 min, gdzie rzut po rzucie padł ten poniżej, drugi ok 55 i pech chciał, że ostatni być może największy nie pokazał się nawet na powierzchni, a branie do tej pory promieniuje w łokciu[emoji854]f76b9cbed4c8de8b3361aee0e8945aea.jpg

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Niestety ,ale takie są realia. W większości kraju, żeby złapać szczupaka trzeba przerzucić się na te ,,pistolety". Czasami przy okazji weźmie coś większego.

Cóż, realia Lubeszczyzny są takie że zbiorniki mają cykle, akurat 4lata temu trafiłem na szczyt gdzie 80siątaki łowiłem hurtowo, meterka nie mam z tej wody ale wiem ile wyjechało, widełki są tu dopiero od tego roku. Kontrole nader rzadko i najważniejsze to opłaty a czy rybka ma wymiar to nie widziałem aby ktoś sprawdzał... Teraz będzie 6-7 lat nędzy, ludzie się zniechęcą i po tym czasie znowu pójdzie fama że szczupaki biorą. Z roku na rok miałem coraz gorsze wyniki, a presja rosła.

Cześć wszystkim. W tym roku weekend majowy dopisał mi jak nigdy. ???? Niestety dziś już nie mogę wyskoczyć na rybki. Złowiłem 40 szczupaków z czego 21 powyżej 50 cm. Z troszkę większych 78 cm i 88,5 cm. Łowisko to Jezioro Arklickie. Pierwsze w wykazie wód PZW Olsztyn. Jezioro o powierzchni około 60 hektarów i głębokości maksymalnej około 2 metrów. Dno muliste,roślinność podwodna już się budzi do życia. Za miesiąc na 90 proc. pow. będzie łąka i będzie ciężko łowić. Wszystkie ryby złowione na Salmo Slider 7 cm tonący we własnym malowaniu. Miesiąc temu przemalowałem Slidera na własne potrzeby. ???? Może nie jest piękny ale za to skuteczny. Już wtedy wysyłałem zdjęcia znajomym że to będzie kiler na szczupaki w tym roku i się nie myliłem. Z ciekawszych sytuacji jakie miałem nad wodą to między innymi :

Wydra która co chwilę nurkowała i pojawiała się w łowisku do tego stopnia że zdecydowałem się zmienić miejsce ponieważ obawiałem się że mogę ją złowić.

Sarna która obok mnie miała chęć przepłynąć całe jezioro w poprzek około 1 km.

Szczupaka 78 cm na 99 procent miałem dwa razy na wędce. Zacięcie hol około 5 -10 sekund. Zobaczyłem rybę na powierzchni. Oceniłem na około 80 cm i się niestety zerwała. Obłowiłem miejscówki w koło i za pół godziny rzut w miejsce gdzie było branie. Po chwili uderzenie i tym razem się nie wypiął. 78 cm i do wody. Największe problemy miałem ze zrobieniem zdjęć. Sam na łódce a ryby strasznie niespokojne. Co chciałem zrobić zdjęcie to ryba zjechała z miarki albo próbowała podskoczyć. Takie uroki łowienia w pojedynkę. Wpadłem na pomysł żeby temu większemu zasłonić oczy. Miałem na łódce starą pieluchę tetrową do wycierania rąk. Nie wiem czy zdjęcie nadaję się do publikacji ale lepszego nie potrafiłem zrobić szalejącej rybie. Ważniejsze od zdjęcia było dla mnie zdrowie ryby. Za chwilę podeślę zdjęcia. ????

• Like 1

Komisja w składzie ( organizator czyli ja ) ogłasza wyniki tej marnej Majówki (przez dwa dni miałem tylko jedno tracenie, wszystko się chyba podtopiło ), zdjęcie największej ryby spełniające kryteria konkursu przysłał

http://jerkbait.pl/user/66938-speku3/

Zapraszam na priv w celu przekazania nagrody

Gratuluję

• Like 2