Skocz do zawartości
  • 0

Łódka z Norwegii

KWin

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

KWin, selk się Ciebie pytał czy rejestrowana, bo to dość istotne. Przy łodziach bez potrzeby rejestracji żadnych opłat nie wnosiłem, żadnych, być może coś zgodnie z prawem trzeba, ale nikt nie jest w stanie tego skontrolować. Przy rejestracji dobrze mieć umowę, kwota nieistotna, i coś tam opłacić, aby później nie mieć problemów z rejestracją właśnie.

• 0

To zależy jaka łódka, wyjeżdzając z Norwegii nikogo to nie interesuje jeżeli potrafisz przedstawić jej pochodzenie. Jak byś pojechał i wracał ze swoją to to samo, jak by Norweg jechał do Polski na ryby to samo. Przy jednej łodzi wjeżdzasz do Szwecji i problem znika. Oczekując pomocy musisz podac co za łódka, jak transportowana na czym itp itd wtedy można coś już sensownie doradzić.

• 0

Raz interesuję a raz nie, zależy czy celnikom sie nudzi. Jak chcesz ją legalnie sprowadzić to musisz to zgłosić celnikom w Szwecji. Wystawiają papiery na wwóz, koszt 1000-1500 sek plus kaucja 1000-1500 sek(kaucję ci zwracają jak przejdziesz procedury celne w Polsce). W Polsce musisz udać się do jakiegokolwiek biura celnego który w twoim imieniu sporządzi papiery do odprawy celnej. No i masz koszt za usługi biura plus opłaty celno-skarbowe. Najważniejsze, masz na to 2 tygodnie czasu jak łódka/przyczepa/silnik przekroczy naszą granicę. Przechodziłem przez to. Jak cena tego co chcesz spróbować nie jest naprawdę bardzo dobra to lepiej sobie daruj. Ja transport swojego sprzętu miałem za darmo, ale w urzędzie celnym niema takiego pojęcia. Musiałem podać jakąś tam kwotę żeby mogli sobie jeszcze procent z tego wsiąść...