uzytkownikcasta123 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Siemano naszła mnie rozkminka, która zawsze olewałem mianowicie dlaczego w ameryce wedkarze kreca korbą z prawej strony?? ziomek rzuca prawą ręką potem przeklada do lewej zeby sobie prawą krecic...mozliwe ze gdzies temat juz poruszony ale nie natknalem sie w internecie na niegopozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Bo łowią z drugiej strony kuli ziemskiej ... 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Tam żyją mańkuty (U nas jest normalnie, są prawo i leworęczni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 To nie tylko amerykańce tak łowią. Afryka również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 ...i zdecydowanie Japonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek gżybek Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 To kurwa ja murzyn czy skośnoki,bo też kręce prawą i dobrze mi z tym.i nie dziwię się że kręcą lewą bo też umiem i nawet 1 zestaw mam na lewe łape. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 A umiecie tak rzucać jak PVB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 To kurwa ja murzyn czy skośnoki,bo też kręce prawą i dobrze mi z tym.i nie dziwię się że kręcą lewą bo też umiem i nawet 1 zestaw mam na lewe łape.Na moje to tak pół na pół i na pewno optymista, skoro dobrze Ci z tym Krzychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek gżybek Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Panie Piotrze ,mi na ajlepiej to jest z obcą babą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Krzysiu, cieszy nas, że znalazłeś swoją drogę do szczęścia.A tak poważniej (choć wątpliwości i radości Pana Gżybka sa nie mniej poważne) trzeba sięgnąć do historii konstrukcji multików a ta sięga początków XXw. Liderem jest bez wątpienia Ameryka, a dopiero potem Europa z liderującym ABU ... upraszczając nazwę firmy (ja nie zapominam o moim ulubionym Arjonie) i Japonia. Pierwsze konstrukcje były zawsze na prawą rękę. Czemu? Może sugestia, że prawa ręka bierze na siebie największa siłę przy holu ryby lub najsprawniej ogarnia ten etap holu? Trzeba pamiętać, że w tamtych czasach nie było właściwie żadnych usprawnień technicznych multika wspierających wędkarza. Może właśnie dlatego rozpowszechnienie metody castingowej wchodziło z oporami do Europy. Z tego co pamiętam to dopiero ok 1972r, japońskie Shimano wrzuciło na rynek europejski Bantama 201, alebyła to bardzo krótka seria (mam ten multik 100% metal poza knobami i śmiga aż miło). Mniej więcej w tych samych czasach Abu wystawia Ambasseudora 5001 (też śmiga do dzisiaj ). Wybadali Europę i doszli chyba do wniosku, że aby tutaj zarabiać to trzeba poszerzać ofertę. A Amerykanie przyzwyczaili się i pozostali w większości przy prawej ręce choć już teraz mają ogromny wybór. A Krzysiek zaczął edukację od mistrza łowiącego prawą i teraz "stoi w rozkroku" ... prawica czy lewica? więc opanował obie opcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikcasta123 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 zdecydowanie sie zgadzam bob, szczegolnie w morskim sa benefity z korby po tej "lepszej", silniejszej rece, wyobrazcie sobie hol halibuta z 200m no a wracajac do lowienia bassow i przekladania wedki co rzut z prawej do lewej, niestety chyba nie bedzie mi dane tego pojacco jak co, ale ludzie na wyspach maja zupelnie inaczej w glowach, ciekawa sprawa ze tak sie trzymaja tego, nazwijmy to tradycyjnego ustawienia korby, zwlaszcza ze jest bezapelacyjnie niepraktycznea to niby polska zasciankiem stoi ;3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 To również szwedzka przypadłość. Claes Claesson "Svartzonker" też na nią zapadł. Dziwnie się to ogląda, tym bardziej, że na stałoszpulowce łowi "normalnie". I jeszcze to przekładanie kija z ręki do ręki po rzucie. Może ABU dorzuca mu premię i liczy na opchnięcie większej ilości multików z zerem z tyłu? Będąc z urodzenia mańkutem, nigdy nie pomyślałem o stosowaniu tego ustrojstwa. Jeśli już, to posiadać w zapasie na wypadek, gdyby lewa łapa uległa kontuzji. Aż strach pomyśleć, jak to jest machać kijem trzymanym w prawej ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 zdecydowanie sie zgadzam bob, szczegolnie w morskim sa benefity z korby po tej "lepszej", silniejszej rece, wyobrazcie sobie hol halibuta z 200m proste - montujesz korbę np. 20 cm i nawet taką rybę przeciągasz przez przelotki... to potężna dźwignia i znacznie lepiej wędkę mieć w silniejszej dłoni... a jeśli nawet to nie wystarczy to ograniczeniem długości korby jest w zasadzie zasięg ręki i wytrzymałość materiału:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) No popatrz, że też nikt z producentów multików nie wpadł na ten prosty pomysł?! Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Mnie się wydaje, że w Stanach korbki w multikach są po prawej stronie, bo po prostu kiedyś łowiono na kołowrotki z ruchomą szpulą (centrepin, muchowe i inne takie) i z korbką z lewej strony. Ktoś kiedyś wpadł na pomysł, żeby rzucić z takiego kołowrotka energiczniej i szpulę kontrolować kciukiem, co wymagało obrócenia zestawu kołowrotkiem do góry, a korbka znalazła się po stronie prawej. Potem pojawiły się multiplikatory, ale przyzwyczajenie zostało. Z tym, że to jest pikuś. Natomiast niech mi ktoś wytłumaczy, czemu Australijczycy w stałoszpulowcach mają korbkę z prawej strony?????Że i tak chodzą do góry nogami? Może ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 A ja cały czas myślałem że największą pracę w holu ryby wykonuje kij, a kołowrotek służy do zwijania linki (kasowania luzu). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) No popatrz, że też nikt z producentów multików nie wpadł na ten prosty pomysł?! mówimy o stanach:) tam jak się rozdupcy przekładnia (a wydłuzenie korbki prowadzi do jej znacznego obciążenia) to bedzie ostra jazda:) miałem w zeszłym roku długa korbkę, chyba ok. 12cm (pojedyncza) - sumowe woblery z naprawdę wielkim sterem zwijałem niemal bez oporu... multik pancerny to przekładnia jeszcze sobie radziła (komodo 463)... niestety taka korbą nie dało się szybko poprowadzic przynęt powierzchniowych i w efekcie wróciłem do wersji nieco krótszej (coś koło 8cm)... teraz jest tak jak chciałem ps. jak kupisz dostatecznie mocny multik to w pewnym stopniu zbyt szybkie zwijanie mozna regulować wydłuzając korbkę i to nie jest tylko teoria po prostu zeby zatoczyc wieksze koło dłuzszą korbą trzeba więcej czasu, nawet bez oporu... Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikcasta123 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 A ja cały czas myślałem że największą pracę w holu ryby wykonuje kij, a kołowrotek służy do zwijania linki (kasowania luzu).zalezy od dyscypliny;obczaj sobie jak ludki lowia tunczyki blekitnopletwe wazace z 200kg -multik wielkosci twojej glowy, wedka oparta o burte i jechane samym mlynem, a karpiarze beda pompowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 A ja cały czas myślałem że największą pracę w holu ryby wykonuje kij, a kołowrotek służy do zwijania linki (kasowania luzu).zalezy od dyscypliny;obczaj sobie jak ludki lowia tunczyki blekitnopletwe wazace z 200kg -multik wielkosci twojej glowy, wedka oparta o burte i jechane samym mlynem, a karpiarze beda pompowac...no to spróbuj podać jakies lepsze wyjaśnienie istnienia "korby z prawej" w tych morskich sprzętach zazwyczaj używa się dość długiej korbki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Tu dobrze widać jak to czynią nie-słowianie, choć ja musiałem oglądać kilka razy zaczym zuważyłem jak to jest z tymi rękoma: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikcasta123 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 pupka taka jakby slowianska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 To zły film instruktażowy. Zupełnie nie mogłem się skoncentrować na technice i nadal nie wiem, dlaczego kręcą prawą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Pomijając walory estetyczne filmu, widać, że to jest cholernie niewygodne. Ciągle sensu nie widzę (pomijam leworęczność) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) A ja czekałem czy ta biedna psinka zaaportuje poppera i czy zje go jakiś wielki ryb Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez jajakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Pomijając walory estetyczne filmu, widać, że to jest cholernie niewygodne. Ciągle sensu nie widzę (pomijam leworęczność)wydaje mi się, że nie da się utrzynac nieruchomo wedki przy prowadzeniu - kazdy obrót korbka to szarpniecie wędką... to jedyna (i znacząca) zaleta jaka widzę... no chyba, że tylko ta panienka tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi