sslonio Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 (edytowane) Vanquish 23 - podobno jest już w PL... może ktoś się pochwali i napisze jak pierwsze wrażenia :-) Edytowane 26 Kwietnia 2023 przez sslonio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Dzisiaj dojechał do Mefiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butch23 Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 (edytowane) Dojechała do mnie sztuka z Niemiec w rozmiarze 2500S.Dla kogoś kto obcował z 19’ FB żadnej rewolucji ani efektu wow nie będzie w kwestii płynności czy lekkości w pracy - ciężko poprawić coś tak udanego jak poprzedni model. Jest ciut lepiej, kołowrotek jest bezszelestny i wydaje się startować bez jakiegokolwiek oporu. Wizualnie za to (dla mnie) torpeda. Dużo ładniejszy niż poprzednik. Na plus jeszcze pokrętło od draga działające w dwóch różnych klikach i do tego mega wygodne. Cóż, koła na nowo wymyślić się nie da. Lifting poprzedniego modelu, bez rewolucji. Czy warto? Warto. Edytowane 26 Kwietnia 2023 przez Butch23 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Cześć, a czy wiadomo które szpule z poprzednich modeli pasują?Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Cześć, a czy wiadomo które szpule z poprzednich modeli pasują?TomekSzpule będą pasować 1:1 poza rozmiarem c2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Szpule będą pasować 1:1 poza rozmiarem c2500Rozmiar c2500s od V19 stelli FJ i Tp fd będzie również pasował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 (edytowane) Dojechała do mnie sztuka z Niemiec w rozmiarze 2500S.Dla kogoś kto obcował z 19’ FB żadnej rewolucji ani efektu wow nie będzie w kwestii płynności czy lekkości w pracy - ciężko poprawić coś tak udanego jak poprzedni model. Jest ciut lepiej, kołowrotek jest bezszelestny i wydaje się startować bez jakiegokolwiek oporu. Wizualnie za to (dla mnie) torpeda. Dużo ładniejszy niż poprzednik. Na plus jeszcze pokrętło od draga działające w dwóch różnych klikach i do tego mega wygodne. Cóż, koła na nowo wymyślić się nie da. Lifting poprzedniego modelu, bez rewolucji. Czy warto? Warto. Jeszcze jeden szczegół warty uwagi...."komin" korbki jest skrócony tak samo jak w daiwach....czyli ramie wychodzi z krótkiego odcinka zaraz od korpusu....z wyglądu to jest mega udany....chyba poza SALTIGĄ małą najładniejszy ze wszystkich kręciołków...i jeszcze w rozmiarach tych małych knob jest ULTRA SMALL I, taka pałeczka...to tez jest kosa..wczęsniejw. wersjach JDM tylko takie dawali Edytowane 27 Kwietnia 2023 przez MefistoFishing 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 (edytowane) Takie amatorskie video....ale kręciołek jest bardzo ładny...tylko zamiast HD czy 4K poszło coś kiepsko... https://www.youtube.com/watch?v=268aj65uUtk Edytowane 28 Kwietnia 2023 przez MefistoFishing 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruchy15 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 MefistoFishingNa plus jeszcze pokrętło od draga działające w dwóch różnych klikachMożesz wytłumaczyc o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KingPAQ Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Kilka fotek na kiju i porównanie 2000 do exista 2500 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 8 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Chciałbym zakomunikować iż rozmiary C2000S i C2500S są inaczej rozwiązane niż w STELLI 2022 Vaniek C2000S i C2500S mają identyczne korpusy i rotory, szpulka C2500S jest minimalnie większej średnicy u góry, dołem to chyba z 1 mm się wydaje..korbką w C2500S ma I knoba standard, w C2000S jest "MINI I knob"...reasumując szpulę pasują zamiennie w C2000S i C2500S......w STELLI NIE PASUJĄ zamiennie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2023 Właśnie odebrałem 3000MHG, pierwsze wrażenie, mniejszy...ale porównując fizycznie do 19stki jednak nie mniejszy. Kultura pracy, wyraźnie na plus, chyba za sprawą wolnej oscylacji. Zdecydowanie najlepiej wytłumiony wśród wszystkich kołowrotków jakie mam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 10 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Czyli ta wolna oscylacja to zmiana na plus? Słyszałem już różne opinie, jedne na plus (wolniej zużywająca się przekładnia, większa trwałość konstrukcji) drugie na minus (podobno może zakleszczać się przez to plecionka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Może warto zacząć od tego, że V23 to zupełnie inny kołowrotek niż V19. Modele wizualnie są podobne natomiast na tym cechy wspólne się kończą. Model 23 jest zdecydowanie i wyraźnie lepszy od poprzednika. Poprawiono stabilność, sztywność i spasowanie konstrukcji, podczas użytkowania modelu V23 ewidentnie czuć różnicę klas kołowrotka. Super wolna oscylacja nie jest absolutnie żadną innowacją, aczkolwiek powróciła z przytupem i całkiem fajnie to wyszło,w moim odczuciu lepiej niż było to wcześniej. SSO nie wpływa negatywnie na użytkowanie linki ani nie wydłuża życia przekładni, powoduje zagęszczenie zwojów i tyle. Kupując V23 otrzymujemy zupełnie nowy, lepszy a przede wszystkim inny kołowrotek. Sam użytkuje kilka egzemplarzy V19 i bardzo cenię jednak V23 jest kołowrotkiem, który odskoczył wyraźnie i wyprzedził poprzedników. Świetny, lekki, precyzyjny młynek choć trudno sobie wyobrazić, że może być sporo lepszy od V19 to jednak dokładnie taki jest. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Czyli ta wolna oscylacja to zmiana na plus? Słyszałem już różne opinie, jedne na plus (wolniej zużywająca się przekładnia, większa trwałość konstrukcji) drugie na minus (podobno może zakleszczać się przez to plecionka).Nie ma dużej różnicy między tymi dwoma systemami nawoju.Nic się nie zakleszcza. Już w starszych modelach było to stosowane.Tak samo nie ma znaczenia to dla zużywania przekładni.Shimano kombinuje po to aby pokazać że niby coś nowego wprowadza co tak naprawdę już działało.Pokolenia wędkarzy się zmieniają i bambik zapewne nie miał z tym do czynienia, czysty marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Dojechała do mnie sztuka z Niemiec w rozmiarze 2500S.Dla kogoś kto obcował z 19’ FB żadnej rewolucji ani efektu wow nie będzie w kwestii płynności czy lekkości w pracy - ciężko poprawić coś tak udanego jak poprzedni model. Jest ciut lepiej, kołowrotek jest bezszelestny i wydaje się startować bez jakiegokolwiek oporu. Wizualnie za to (dla mnie) torpeda. Dużo ładniejszy niż poprzednik. Na plus jeszcze pokrętło od draga działające w dwóch różnych klikach i do tego mega wygodne. Cóż, koła na nowo wymyślić się nie da. Lifting poprzedniego modelu, bez rewolucji. Czy warto? Warto. Może warto zacząć od tego, że V23 to zupełnie inny kołowrotek niż V19. Modele wizualnie są podobne natomiast na tym cechy wspólne się kończą. Model 23 jest zdecydowanie i wyraźnie lepszy od poprzednika. Poprawiono stabilność, sztywność i spasowanie konstrukcji, podczas użytkowania modelu V23 ewidentnie czuć różnicę klas kołowrotka. Super wolna oscylacja nie jest absolutnie żadną innowacją, aczkolwiek powróciła z przytupem i całkiem fajnie to wyszło,w moim odczuciu lepiej niż było to wcześniej. SSO nie wpływa negatywnie na użytkowanie linki ani nie wydłuża życia przekładni, powoduje zagęszczenie zwojów i tyle. Kupując V23 otrzymujemy zupełnie nowy, lepszy a przede wszystkim inny kołowrotek. Sam użytkuje kilka egzemplarzy V19 i bardzo cenię jednak V23 jest kołowrotkiem, który odskoczył wyraźnie i wyprzedził poprzedników. Świetny, lekki, precyzyjny młynek choć trudno sobie wyobrazić, że może być sporo lepszy od V19 to jednak dokładnie taki jest. Czyli jak zwykle, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Przecież wczoraj odebrałeś ten kołowrotek. Na jakiej podstawie uważasz, że jest lepszy? Sztywność, spasowanie konstrukcji zawsze będzie spoko w nowym kołowrotku. W jaki sposób wyprzedził poprzednika? Ma mniej magnezu a więcej plastiku niż chociażby 16’ czy 12’ W czym jest „sporo lepszy” i precyzyjniejszy niż poprzednik? Wziąłeś go chociaż raz na ryby? Z opiniami warto poczekać aż minie pierwszy samochozachwyt nad sprzętem. Kupiłem Caldie MQ pare miesięcy temu i Vanforda w zeszłym roku i jeszcze nie jestem w stanie wydać o nich jakieś porządnej opinii, a były kilkanaście razy na rybach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Przecież wczoraj odebrałeś ten kołowrotek. Na jakiej podstawie uważasz, że jest lepszy? Sztywność, spasowanie konstrukcji zawsze będzie spoko w nowym kołowrotku. W jaki sposób wyprzedził poprzednika? Ma mniej magnezu a więcej plastiku niż chociażby 16’ czy 12’ W czym jest „sporo lepszy” i precyzyjniejszy niż poprzednik? Wziąłeś go chociaż raz na ryby? Z opiniami warto poczekać aż minie pierwszy samochozachwyt nad sprzętem. Kupiłem Caldie MQ pare miesięcy temu i Vanforda w zeszłym roku i jeszcze nie jestem w stanie wydać o nich jakieś porządnej opinii, a były kilkanaście razy na rybach.Jak ktoś przerzuci naście topowych młynków to potrafi jakąś sensowną opinię wydać nawet po zabawie w domu bo ...ma porównanie nie wynikające z info zassanego z netu. Ps. Kto tą głupotę wymyślił z wolniej zużywającą się przekładnią przy wolnej oscylacji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Przemku żeby było to naście... to nie zabierałbym głosu. Może zdjęcia jakoś zobrazują to co dostajemy za sprawą SSO... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 IMG_20230510_120648.jpgTrzeba to zdjęcie wysłać inżynierom z Daiwa Perfekcyjne ułożenie linki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Apropos bycia na rybach, na rybach jestem w sezonie zazwyczaj 2X dziennie. "Samozachwyt" ... wybacz kolego ale w przypadku zakupu kołowrotka nie występuje u mnie coś takiego... Myślę, że warto powstrzymać się od podobnych komentarzy bo nie sprzyja to wymianie uwag na forum. Podobne zachowania spowodowały, że obecnie niewiele osób ma ochotę dzielić się tutaj informacjami. Na rybach byłem... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Apropos bycia na rybach, na rybach jestem w sezonie zazwyczaj 2X dziennie. "Samozachwyt" ... wybacz kolego ale w przypadku zakupu kołowrotka nie występuje u mnie coś takiego... Myślę, że warto powstrzymać się od podobnych komentarzy bo nie sprzyja to wymianie uwag na forum. Podobne zachowania spowodowały, że obecnie niewiele osób ma ochotę dzielić się tutaj informacjami. Na rybach byłem... IMG_20230510_000659.jpg IMG_20230509_233903.jpgMoże i dość krytycznie oceniłem twój wpis, niemniej chętnie przeczytam twoją opinie na jesieni, po sezonie intensywnego użytkowania ???? A propos inżynierów Daiwy i nawoju, nie wydaje mi się żeby potrzebne było pouczanie ich. Przypomne, że jest to szpula Deep, jakby była tak płytka jak Vańka to nawój byłby taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Mam płytką szpulkę w swoim certate 2500s i nie nawija tak jak Shimano niestety niemniej, jest to świetny kołowrotek. Przy rzutach cięższymi przynętami troszkę gorszy nawój nie gra aż takiej roli jak przy ultralajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 (edytowane) Może i dość krytycznie oceniłem twój wpis, niemniej chętnie przeczytam twoją opinie na jesieni, po sezonie intensywnego użytkowania A propos inżynierów Daiwy i nawoju, nie wydaje mi się żeby potrzebne było pouczanie ich. Przypomne, że jest to szpula Deep, jakby była tak płytka jak Vańka to nawój byłby taki sam IMG_2726.jpegMożesz rozwinąć myśl, co ma wspólnego głębokość szpuli do jakości ułożenia linki ? Edytowane 10 Maja 2023 przez scOOtt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Z mojego doświadczenia.Daiwa robi beznadziejne kołowrotki - szczególnie te droższe, a Shimano robi jeszcze gorsze badziewie.Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi