GroPerch Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 (edytowane) Nawiń na kołowrotek z głęboką szpulą 50 metrów, to będzie idealnie równo, nawiń 300m podkładu + 150m plecionki i będzie zazwyczaj „trochę” inaczej. Shimano ma lepszą technologie nawoju, która jest jeszcze lepiej wyeksponowana na ich płytkich szpulach Edytowane 10 Maja 2023 przez GroPerch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Z mojego doświadczenia.Daiwa robi beznadziejne kołowrotki - szczególnie te droższe, a Shimano robi jeszcze gorsze badziewie.Nie polecam.O! I to jest opinia Nawiń na kołowrotek z głęboką szpulą 50 metrów, to będzie idealnie równo, nawiń 300m podkładu + 150m plecionki i będzie zazwyczaj „trochę” inaczej. Shimano ma lepszą technologie nawoju, która jest jeszcze lepiej wyeksponowana na ich płytkich szpulachMam nawinięte 50m podkładu z żyłki i 250m podkładu plecionki 0,06mm (nie pytaj dlaczego tak ) aby finalnie łowić odcinkiem około 100-120m plecionki PE 0.4 na szpulce Vanforda C3000 i dalej jego nawój jest wielokrotnie lepszy niż w topowej Daiwie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Tak jak powiedziałem, Shimano ma lepszy nawój, ale na niemal wszystkich młynkach z super plytką szpulą jak Vaniek, te 100-150m linki będzie dobrze wyglądać, a Daiwa nie wiedzieć zresztą po co robi te szpule na pół kilometra podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Tak jak powiedziałem, Shimano ma lepszy nawój, ale na niemal wszystkich młynkach z super plytką szpulą jak Vaniek, te 100-150m linki będzie dobrze wyglądać, a Daiwa nie wiedzieć zresztą po co robi te szpule na pół kilometra podkładu.Po to robi, byś kupował szpule RCS ( SLP).Wtedy masz do wyboru, do koloru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Wątek jest o Vanquish-u 23... niemniej to nie jest tak, że Daiwa ma gorszy a Shimano lepszy nawój. Obie firmy rozwiązują nawój inaczej. Wizualnie, większości podoba się gęsty zwój Shimano ale ABS Daiwy, choć może mniej symetryczny bywa niezwykle bezawaryjny a do tego jest realizowany w prosty sposób...Trzeba trochę połowić, żeby docenić różne zalety nawóju dwóch producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Po to robi, byś kupował szpule RCS ( SLP).Wtedy masz do wyboru, do koloruJakoś na rynek japoński są szpule płytkie „już w zestawie” do wyboru do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Polska to marginalny rynek dla nich podobnie jak cała europa...Nie jesteśmy pępkiem świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 10 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Przekładnie w V19 vs V23 różnią się od siebie napewno: Zobaczcie od 2:43 minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Jakoś na rynek japoński są szpule płytkie „już w zestawie” do wyboru do koloru Dlatego tylko tam kupuje kolowrotki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Przekładnie w V19 vs V23 różnią się od siebie napewno: https://www.youtube.com/watch?v=Mp9oUfZ8pNk Zobaczcie od 2:43 minuty 23 ma teraz taką jak Stella 22.Następna generacja TP też będzie taką miała. Ale najciekawsze czy Stradic, który będzie w tym roku, też się na nią załapał czy dopiero kolejny ją dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Gucio wg.Ciebie ten V23 3000MHG, to będzie odpowiedni do łowienia na lekko, średnio czy średnio-ciężko? Twoim zdaniem przynęty do ilu gramów swobodnie pociągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Tak jak powiedziałem, Shimano ma lepszy nawój, ale na niemal wszystkich młynkach z super plytką szpulą jak Vaniek, te 100-150m linki będzie dobrze wyglądać, a Daiwa nie wiedzieć zresztą po co robi te szpule na pół kilometra podkładu.Zawsze jest jakieś rozwiązanie, chociaż dalej są to półśrodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 (edytowane) Łowię hybrydami od dawna, kilka razy już pisałem o ich właściwościach, to kołowrotki do łowienia na bezsterowce i podobne przynęty o masie około 20g ale niestawiajace większych oporów w wodzie, jigi itp. Edytowane 10 Maja 2023 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Łowię hybrydami od dawna, kilka razy już pisałem o ich właściwościach, to kołowrotki do łowienia na bezsterowce i podobne przynęty o masie około 20g ale niestawiajace większych oporów w wodzie, jigi itp.Kuba, a według Ciebie, analogiczna wielkość, tylko przy Stelli, też ma podobny ciężar wyrzutu.? Jeśli oczywiście, mogłeś/możesz porównać.? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Ja myślę, że niestety większości ludzi to się "pie.." w głowach....nie było od 20 lat oscylacji...to dlaczego... jak to...jak jest ...to po co...nic nie daje...kleszczy się...i tak w kółko...ja rozumiem, że nie każdemu się jakiś nowy produkt podoba, itp..ze ma jak np w daiwie za głębokie szpule ( to raczej BETONOWE ŁBY w Niemczech tak wymuszają na Japończykach )....itp...że za mało magnezu, że za dużo magnezu...że po co to po co tamto...widać to już od wielu wielu lat, że część z was zupełnie nie ma nic do roboty i że same u nas w Polsce specjalisty i inżyniery od wszystkiego.....szkoda czytać tych wywodów.... 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Kuba, a według Ciebie, analogiczna wielkość, tylko przy Stelli, też ma podobny ciężar wyrzutu.?Jeśli oczywiście, mogłeś/możesz porównać.? Jasne, że mam z czym porównać. Stella ma mocniejsze body co daje poczucie większej mocy. Zdecydowanie Stellę można bardziej dociążyć. Ja jednak staram się uważać na przekładnię HG i nie przeginać z jej obciążaniem. Nie jestem w stanie powiedzieć czy moja granica jest właściwa ale na pewno bezpieczna. Do ciężkiej pracy używam morethana i tutaj nie mam ograniczeń ten kołowrotek znosi wszystkie moje pomysły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 (edytowane) Czy można to nazwać rewolucją ? Ja bym tego nawet ewolucją nie nazwał. Dla mnie, jest tak samo dobrze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 11 Maja 2023 przez scOOtt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 (edytowane) Ja myślę, że niestety większości ludzi to się "pie.." w głowach....nie było od 20 lat oscylacji...to dlaczego... jak to...jak jest ...to po co...nic nie daje...kleszczy się...i tak w kółko...ja rozumiem, że nie każdemu się jakiś nowy produkt podoba, itp..ze ma jak np w daiwie za głębokie szpule ( to raczej BETONOWE ŁBY w Niemczech tak wymuszają na Japończykach )....itp...że za mało magnezu, że za dużo magnezu...że po co to po co tamto...widać to już od wielu wielu lat, że część z was zupełnie nie ma nic do roboty i że same u nas w Polsce specjalisty i inżyniery od wszystkiego.....szkoda czytać tych wywodów....To nie jest tak do konca. Stare modele z owa oscylacja mialy tendencje do zakleszczania nowych, wielo-splotowych, miekkich plecionek. Sam mialem z tym problem, dotyczyl jedynie bardzo szybkich pstragowo-trociowo-lososiowych rzek. W owym czasie wymienilem na TP 11 i problem zniknal. Gdy wyszla ostatnia stelka pierwsze co mi przyszlo do glowy to czy bedzie zakleszczala plecionki jak the stare. Nie mam pojecia czy tak jest, nie lowilem. Daiwa uzywa zas systemu znanego od bardzo dawna, pewnie musialy patenty powygasac a mianowicie znanego starszym uzytkownikom wodzika posuwu w ksztalcie litery S firmy DAM Edytowane 11 Maja 2023 przez Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Daiwa ma najprostsze rozwiązanie posuwu szpuli czyli tzw. mimośród. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z firmą DAM czy żadną inną. Podobne rozwiązania posiadają sieczkarnie, które powstały zanim wymyślono kołowrotek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 To nie jest tak do konca. Stare modele z owa oscylacja mialy tendencje do zakleszczania nowych, wielo-splotowych, miekkich plecionek. Sam mialem z tym problem, dotyczyl jedynie bardzo szybkich pstragowo-trociowo-lososiowych rzek. W owym czasie wymienilem na TP 11 i problem zniknal. Gdy wyszla ostatnia stelka pierwsze co mi przyszlo do glowy to czy bedzie zakleszczala plecionki jak the stare. Nie mam pojecia czy tak jest, nie lowilem. Daiwa uzywa zas systemu znanego od bardzo dawna, pewnie musialy patenty powygasac a mianowicie znanego starszym uzytkownikom wodzika posuwu w ksztalcie litery S firmy DAM Tylko że w czasach poprzedniej wolnej oscylacji plecionki to były bardziej jak płaskie sznurki. Nijak do dzisiejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 (edytowane) Czy można to nazwać rewolucją ?Ja bym tego nawet ewolucją nie nazwał.Dla mnie, jest tak samo dobrze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jaki sens ma porównanie nawoju S FJ i V19 w wątku o V23? Edytowane 11 Maja 2023 przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Tylko że w czasach poprzedniej wolnej oscylacji plecionki to były bardziej jak płaskie sznurki. Nijak do dzisiejszych.Tak, zdecydowanie. Problem mialem jesli zakladalem 8 splotowe do '98 Twin Powera na przyklad. Uzywajac PP czy Strenow bylo wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Jaki sens ma porównanie nawoju S FJ i V19 w wątku o V23? Dodając do tego zdjęcie nawoju V23, które wrzucałeś, nie widzę w tym nic złego. Ot, można porównać nawój innych modeli Shimano czy starszej generacji, do bohatera wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 TP98 nie miał SSO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 (edytowane) Jaki sens ma porównanie nawoju S FJ i V19 w wątku o V23?Nie ma, dlatego wrzuciłem porównanie Stelli FK z V19 Edytowane 11 Maja 2023 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi