Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2023

sslonio

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do poprzedników Shimano z SSO to chciałbym zwrócić uwagę, czy przypomnieć fakt, zastosowania podobnego rozwiązania w TP06Mg, który to model był, w moim odczuciu, jednym z najlepszych kołowrotków Shimano i używałem go zdecydowanie chętniej niż S FW.

post-50477-0-72986200-1683797353_thumb.jpg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 2

Daiwa ma najprostsze rozwiązanie posuwu szpuli czyli tzw. mimośród. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z firmą DAM czy żadną inną. Podobne rozwiązania posiadają sieczkarnie, które powstały zanim wymyślono kołowrotek... :)

Wodzik odpowiadajacy za dobre ukladanie linki jest taki jak w DAM. Zadna inna firma wedkarska nie miala takiego rozwiazania az do czasow ostatnich modeli Daiwa.

Używam kolowrotkow z wolna oscylacja od premiery Aero Technium XT czyli od początku kupowany po premierze w UK CHYBA 2005.Mam też BALZER tak,tak balzer też popełnił SO ).Powiem 5% do odległości rzutu, mówię o 2 kolowrotkach z tą samą średnica szpuli. Szybszego zużycia, np. ząbkowania nie zauważyłem.

Za chwilę zacznie się porównywanie wolnej oscylacji w młynkach karpiowych vs spininngowe :-)

Ja już się nie wypowiadam bo u mnie zauważyłem tylko 2.5% różnicy w odległości rzutu ale nie chcę się wykłócać, może moja stella szerzej zwoje układa bo kontrola jakości dała ciała   :lol:

Edytowane przez scOOtt

V23 będzie pozwalał rzucać dalej niż kołowrotki z identyczną szpulką ale bez SSO. Zauważyłem, że nawój powoduje, iż opór podczas odwijania linki ze szpuli jest mniejszy. Oczywiście nie da się tego podać w % ale da się to zauważyć organoleptyczne. 

• Like 4

Mój właśnie przyszedł od Mefisto. Na sucho bardzo fajna praca, testy na rybach w weekend. Od c2000s z poprzedniego wypustu kręci chyba troszkę lepiej, ale nie aż tak całkiem bez oporu jak 1000ssspg :)

Dostał na dzień dobry srebrną korbkę Avail i srebrną śrubkę zamiast czarnej. Wizualnie bardzo mi się podoba :)

post-60443-0-62400000-1683812737_thumb.jpg

• Like 4

Wracając do poprzedników Shimano z SSO to chciałbym zwrócić uwagę, czy przypomnieć fakt, zastosowania podobnego rozwiązania w TP06Mg, który to model był, w moim odczuciu, jednym z najlepszych kołowrotków Shimano i używałem go zdecydowanie chętniej niż S FW.

IMG_20230511_112849.jpg

Ten ze zdjec to " brzydkie kaczatko" wersji 2500s :) JDM wersja byla Sephia, nie dziwie sie ze wybierales zamiast Stelli FW :) Sephia byla tylko w rozmiarze 2500, na europejski rynek byl Fireblood 2500 z gleboka szpula plus wersja 4000. Takie samo malowanie.

• 2 tygodnie później...

Mam 2 vanquishe FC od nowości, te same rozmiary. Po wyjęciu z pudełka oba pracują tak samo, luz wzdłużny itp maja na tym samym poziomie. Jednym łowiłem już jakieś 20 wypadów i ewidentne ten zaczął chodzi inaczej niż ten co leży nowy, przede wszystkim chodzi zdecydowanie lżej. Prawdopodobnie smary się ułożyły..o ile są ????. Co do łowienia pod obciążeniem to nie ma żadnego stukania, przynajmniej tym co łowie.

• Like 2

Wśród wędkarzy krąży wiele różnych opowieści. Zwykle są to dane nie tyle od użytkowników co kolekcjonerów lub osób, które wcale nie użytkują danego sprzętu. Po dwóch dniach łowienia na Balatonie i dwóch na Rożnowie, mogę powiedzieć, że V23 spisuje się świetnie, nie miałem ani jednego splątania, brody czy innej awarii. Łowienie jest przyjemne i komfortowe. Nie ma mowy o zakleszczeniu linki a jej oddawanie przy rzutach jest wyraźnie bardziej płynne niż w odpowiedniku bez SSO. Łowiłem na zmianę S i V 3000MHG. Naprawdę gdyby ktoś zastanawiał się czy warto to zdecydowanie polecam, świetny młynek.

post-50477-0-38056700-1685288066_thumb.jpg

post-50477-0-12642500-1685290600_thumb.jpg

• Like 13

Kuba, słyszałem różne opinie o SSO, i zazwyczaj były to chyba, na wyrost opinie negatywne. Sam mam dwie Stelle FK, które czekają cierpliwie na otwarcie sezonu sandaczowego, i zacząłem mieć wątpliwości, czy dobrze kupiłem... Teraz jeszcze chcę kupić Vanquisha FC 2500 S i powiem Ci szczerze, drapalem się po tyłku. ????

• Like 1

Kuba, słyszałem różne opinie o SSO, i zazwyczaj były to chyba, na wyrost opinie negatywne. Sam mam dwie Stelle FK, które czekają cierpliwie na otwarcie sezonu sandaczowego, i zacząłem mieć wątpliwości, czy dobrze kupiłem... Teraz jeszcze chcę kupić Vanquisha FC 2500 S i powiem Ci szczerze, drapalem się po tyłku.

Kupuj śmiało jak nie będziesz zadowolony, wymienię Ci na V19 albo inny bez SSO.

• Like 1

Przyszedł do mnie vanquish. Jako ze nagrywam każdy Unboxing patrzcie na prace a raczej słuchajcie na tym krótkim wycinku, całego filmu wrzucać nie będę, ale możecie mi wierzyć ze takich chrobotan było więcej …

Kołowrotek za ponad 2 tysie

https://youtube.com/shorts/rhwHqypHz4E?feature=share

Przyszedł do mnie vanquish. Jako ze nagrywam każdy Unboxing patrzcie na prace a raczej słuchajcie na tym krótkim wycinku, całego filmu wrzucać nie będę, ale możecie mi wierzyć ze takich chrobotan było więcej …

Kołowrotek za ponad 2 tysie

https://youtube.com/shorts/rhwHqypHz4E?feature=share

Trzeba było brać Stellę ????

Trzeba było brać Stellę ????

Tego mogę zwrócić ;) ogólnie to widzę ze mega loteria jest z tymi kołowrotkami. Nie ważne czy to stradic Twin power czy vanquish.

Mam przed sobą 8 roznych kołowrotków i każdy chodzi inaczej, żaden model nie trzyma jednego poziomu. Jakość jest sto procent losowa. Można czegoś sie spodziewać ale to czy dostaniemy dobra szt czy wręcz słaba zależy tylko i wyłącznie od szczęścia

Chrobotań??? :doh: Głośniej oddychasz niż kołowrotek szumi. Kołowrotek na filmie jest jak najbardziej dobry. Widzę, że wracacie do ery stetoskopowej a kołowrotki mają być do słuchania a nie do łowienia.

O czym kolega do mnie mówi, nie chce mi się tego unboxingu wrzucać bo co któreś przekręcenie słychać tarcie o przekładnię albo łożysko suche, nie mam pojęcia która to część.

https://youtube.com/shorts/UYf6AFzY2x0?feature=share

:) tutaj tez wszystko okej i działa prawidłowo? :)

O czym kolega do mnie mówi, nie chce mi się tego unboxingu wrzucać bo co któreś przekręcenie słychać tarcie o przekładnię albo łożysko suche, nie mam pojęcia która to część.

https://youtube.com/shorts/UYf6AFzY2x0?feature=share

:) tutaj tez wszystko okej i działa prawidłowo? :)

Mogę z Tobą zrobić zakładzik że to wszystko zniknie po 1-2 użyciu w warunkach do jakich został stworzony kołowrotek.

A już przy pierwszym użyciu nad wodą tego nie usłyszysz.

Ps. Tomek rano jest chłodniej i smar nieco tężeje dlatego trochę bardziej " maślanie " kręcą.

A dwa to podziękuj temu rzeźnikowi który w nie wsadził tyle podkładek że spasowanie było na sztywno.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1