Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2023

sslonio

Rekomendowane odpowiedzi

Być może koledzy macie racje, zrobię jak radzicie. Sprawdzę to nad woda, być może się zraziłem przy pierwszym użyciu, i niepokojących dźwiękach nie myśląc o tym ze skoro kołowrotek nowy fabrycznie zaplombowany to smar tez swoje musi przepracować.

Wrócę tu na pewno mam nadzieje z lepszymi wieściami. :)

• Like 1

Nie mogę edytować posta poprzedniego.

No i mieliście daje, nawinięcia plecionki pod delikatnym oporem już poprawiło prace młynka, 2h nad woda i jest bajka. Zero stuków, puków, problemów nic.

Widocznie smar musiał się ułożyć.

IMG-1588.jpg

IMG-1593.jpg

IMG-1595.jpg

Cieszymy się z Twojego szczęścia.

Po następnym razie będzie jeszcze lepiej :-)

• 3 tygodnie później...

Cześć! Koledzy, czy mógłby ktoś wytłumaczyć czym się różni Vanquish FC 2500S od Vanquisha FC C2500S? Co oznacza literka "C" przed oznaczeniem kołowrotka? :)

C2500 ma mniejszą szpulkę i rotor

Edytowane przez Rampampam

• 1 miesiąc temu...

Siemanko :) Czy ktoś mi powie po prostu o wielkościach tych trzech modeli kołowrotków? Body, szpula, rotor. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

VANQUISH FC 3000MHG - HYBRYDA - JDM

VANQUISH FC C3000MHG - NEW 2023

VANQUISH FC C3000SDH - JDM

Nazwy zaczerpnięte ze sklepu Mefisto. Zależy mi bardziej na zakupie "większego" niż "mniejszego".

• Like 1

Siemanko :) Czy ktoś mi powie po prostu o wielkościach tych trzech modeli kołowrotków? Body, szpula, rotor. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

VANQUISH FC 3000MHG - HYBRYDA - JDM

VANQUISH FC C3000MHG - NEW 2023

VANQUISH FC C3000SDH - JDM

Nazwy zaczerpnięte ze sklepu Mefisto. Zależy mi bardziej na zakupie "większego" niż "mniejszego".

Nie jestem expertem ale z tych trzech co wymieniłeś największe body będzie w modelu 3000mhg ( body będzie od 4000 a rotor i szpula 2500/3000).

Czy któryś z kolegów posiadający nowego vanka 2500s zechce zważyć i podać masę szpulki, korbki i pokrętła hamulca?

Zastanawiam się czy te elementy są lżejsze niż w poprzednim modelu z 2019

Z ciekawości zważyłem teraz nowa korbę 55mm (17,9g) i wychodzi na to, że jest trochę lżejsza jak w modelu FB.

• Like 1

Czy któryś z kolegów posiadający nowego vanka 2500s zechce zważyć i podać masę szpulki, korbki i pokrętła hamulca?

Zastanawiam się czy te elementy są lżejsze niż w poprzednim modelu z 2019

Korbka z knobem - 13,4g

Szpulka bez pokrętła hamulca 20,9g

Pokrętło hamulca - 5,3g

Body, rotor - 105,5g

Edytowane przez KingPAQ
  • Like 3

Panowie jaką plecionkę polecicie pod C2500S do kija  10 g ?

Wędki mają podaną moc, która oznacza wytrzymałość blanku. Jeśli jesteś amatorem, nie przekraczaj podanej mocy blanku. Twoja wędka ma moc 6lb zatem użyj linki o mocy 6lb lub mniejszej w zależności od tego w jaki sposób i gdzie zamierzasz łowić ryby... 

• Like 1