thug Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Przy okazji możecie mi pomóc z wyborem dysku ssd? Jest tego trochę. Ewentualnie jakie parametry powinien mieć, nie chciałbym kupić czegoś przestarzałego. Na chwilę obecną podpiąłbym go pod lapka (w kieszeń zamiast napędu dvd, tak to chyba się robi ). A za jakiś czas przeniósłbym go do stacjonarnego, ktory mam zamiar za jakieś pół roku kupić. Pojemność oczywiście jak największa. Kasa powiedzmy do 400zł. Ale dosyć elastycznie. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Musisz się zastanowić nad kilkoma czynikam przy zakupie SSD:- nośnik na system + kilka ważnych programow - 128-256gb wystarczy- nośnik masowy 512gb - 1Tb Godnym polecenia jest np. Samsung 850 Evo lub Pro. Cenowo to 128gb Evo kosztowało mnie 250zl. Ja przerabiałem swojego xiaomi air 13, nie chcialem mieć jednego dysku na system i dane. Zainstalowałem 128gb w miejsce dysku 256gb a jego przeniosłem w wolny slot. Dzięki czemu laptop dostał malego przyspieszenia, 850 Evo było szybsze od oryginalnego dysku. Jeśli masz laptopa z dyskiem HDD to masz na 99% złącze sata. Dysk sata będziesz mógł bez problemu wykorzystać w PC w przyszlosci jako dysk na system. Z SSD to jak z telefonami co roku coś nowego i bardzo ciężko jest polecić coś na dłuższy czas. Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 31 Grudnia 2017 przez mathew.stepnicki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Pojemność przynajmniej 500GB, a jeśli finanse pozwolą to i więcej. W obecnym laptopie:https://www.asus.com/pl/Laptops/K53TK/specifications/ znajduje się dysk WD właśnie sata. Ale to ten nowy ssd chciałbym później wykorzystać w stacjanornym. No ale z tym chyba nie będzie problemu. Tylko nie wiem jakiego typu (rozmiaru, nie pojemności ) dysk mam kupić. 2,5" ? No i jaka kieszeń, a może coś więcej potrzeba do podłączenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Jeśli chcesz szybki nośnik 500gb to w takim budżecie możesz zapomnieć. Na 500gb od Samsunga trzeba dać min 650zl i to w uk. Tak jak pisałem ja mam super szybki dysk na system + jakieś programy a reszta to wolniejsze SSD. Tak na dobrą sprawę w PC mam jeszcze starego kingstona SSD V jakiś pierwszy tańszy ssd o pojemności 64gb i na windowsa 7 spokojnie wystarczy a reszta syfu leży na 2 TB dysku HDD. Po zmianie na SSD jako systemowy mały szok że komputer tak przyspieszył... O takie rozwiązanie polecę każdemu, który chce mieć szybkość systemu i torchę zaoszczędzić. Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Stycznia 2018 przez mathew.stepnicki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Tak jak pisałem ja mam super szybki dysk na system + jakieś programy a reszta to wolniejsze SSD. Po zmianie na SSD jako systemowy mały szok że komputer tak przyspieszył... Wolniejsze SSD?Wypadłem chyba z obiegu - co teraz jest szybsze?Czy przejęzyczenie? Osobiście po zmianie na SSD mega poprawa[emoji106] PozdrawiamDaniel Edytowane 1 Stycznia 2018 przez Dano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Masz kolego różne klasy szybkości zapisu na SSD. To tak samo jak z kartami sd masz takie zwykłe wolne za parę groszy do zwykłego zastosowania. A istnieją profesjonalne karty sd extreme, które są kilku krotnie szybsze przy zapisie od tych wolnych. Tak czy inaczej jest przepaść między moim Kingstonem z pc a Samsungiem Evo z xiaomi air. Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Teraz rozumiem :-)Prawdę oczywistą piszesz, tylko mój umysł słabo działa [emoji12] PozdrawiamDaniel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Witam. Masz kolego różne klasy szybkości zapisu na SSD. To tak samo jak z kartami sd masz takie zwykłe wolne za parę groszy do zwykłego zastosowania. A istnieją profesjonalne karty sd extreme, które są kilku krotnie szybsze przy zapisie od tych wolnych.Tak czy inaczej jest przepaść między moim Kingstonem z pc a Samsungiem Evo z xiaomi air.Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka Różne klasy szybkości zapisu na SSD ,tak w starych dyskach SATA II.3gb, ok- 150mb/s zapis i odczyt .Teaz jest już SATA III 6gb-magistrala obsługuje powyżej 500mb\ s.-dyski SSD nie porównywać dysków talerzowych (mechanicznych) Tak samo jest z kartami pamięci sd,jeżeli magistrala ma mniejszą przepustowość to najszybsza karta sd będzie dużo obiegać od swoich parametrów.pzdr. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Pablo54 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Witam. Dysk SSD wg.mnie powinien spełniać warunki: Sata III/6 gb –magistrala. Najszybszy zapis powyżej 500MB/s Najszybszy odczyt powyżej 500MB/s Dobra znana firma (Samsung,OCZ,Kingston)Szukaj - net – fora –opinie. Dysk SSD należy zamontować w miejsce dysku mechanicznego WD Blue WD5000LPCX 500gb,a ten –dokupić Kieszeń zewnętrzną HDD/SSD Sata 2,5 ok.(40 pln) np.(poglądowo) http://allegro.pl/kieszen-zewnetrzna-hdd-ssd-sata-rhino-go-2-5-i7077477625.htmli podpinać do USB3 (niebieskie gniazdo)Proponuję dysk od128gb do 256gb na sam system i podstawowe programy,inne programy, gry itd. instalować na dysk w kieszenipodając odpowiednią ścieżkę instalacyjną .WD Blue WD5000LPCX 500gb – podzielić na partycje,-uniknie się bałaganu na dysku. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Pablo54 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Pojemność przynajmniej 500GB, a jeśli finanse pozwolą to i więcej. W obecnym laptopie:https://www.asus.com/pl/Laptops/K53TK/specifications/ znajduje się dysk WD właśnie sata. Ale to ten nowy ssd chciałbym później wykorzystać w stacjanornym. No ale z tym chyba nie będzie problemu. Tylko nie wiem jakiego typu (rozmiaru, nie pojemności ) dysk mam kupić. 2,5" ? No i jaka kieszeń, a może coś więcej potrzeba do podłączenia ? Ja w blaszaku mam SSD 120gb Kingston HyperX Sata III 6gb tylko C- System(proszę się nie sugerować).Win7 z programami zajmuję mi ok 80gb dysk CD,E,F - dysk 500gb podzielony na 3 partycje.(jakiś caviar 500gb Sata II) osobno podłączony- gry,zdjęcia,itdNie instalować gier na dysku systemowym -C,spowalnia to system.Dyski SSD 2,5"mają w wersji boxowej adapter do zamontowania w zatoce 3,5" - PC (taka blacha)Będzie potrzebny do HDD SSD kabel(od dysku do gniazda sata płyty głównej komputera.Przy zakupie płyty głównej w wersji pudełkowej znajdują się 2 takie kabelki.pozdr. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Pablo54 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) I tak, wedle grsecurity, spadek wydajności może wynieść nawet 63% na procesorze Skylake i7-6700. Postgresowe wyniki też są bolesne — w najgorszym przypadku aż 23% spadek wydajności: https://niebezpiecznik.pl/post/powazna-dziura-w-procesorach-intela-albo-kupisz-nowy-albo-zwolnisz-o-30/ Edytowane 5 Stycznia 2018 przez ObraFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Panowie i mnie dopadł problem z lapem. Laptop ma kilka lat, ale nie tyrał przy żadnych grach i nie obrabia setek gigabajtów danych. Mam wina 7, core i5 i ze 4 gb podręcznej, dysk standard. A zaczęło się tak. Otóż w zeszłym tygodniu zaczął mi migać ekran, ale nie byle jak tylko systematycznie z dokładnością zegara atomowego. Co około 2 sekundy zmienia się z jaśniejszego na delikatnie ciemniejszy. Jak się zaświeci ta jasna opcja to komp na te niecałe 2 sekundy jakby zawieszał się by po tej chwilce znów zacząć pracować. Problem dość irytujący, ale od biedy pocztę można sprawdzić. Gorzej gdy chcę coś bardziej skomplikowane porobić ..., bo nawet paczkę trudno wysłać. Podczas pracy np. z pendriva jest to samo. Z początku sądziłem, że to coś z oprogramowania, ale po sprawdzeniu niemal wszystkiego skłaniam się ku sprzętowi. I tu pytanie do Was gdzie szukać ? Może pastę na procesorze wymienić choć wentylator non stop nie pracuje ? Dziś jeszcze albo jutro sprawdzę ekran po raz drugi, ale w poniedziałek sprawdzałem na zewnętrznym i było dobrze. Może ktoś miał podobny problem i zasugeruje gdzie szukać ? Edit: jednak problem jest z ekranem, a właściwie z komunikacją karta via ekran. Taśmę oglądałem i żadnych załamań ani tym podobnych uszkodzeń nie widać ... Chyba z automatu wymienię tę taśmę aby mieć pewność, że to nie ona kłopoty sprawia. Edytowane 16 Czerwca 2020 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Możliwe ,że siada inwerter matrycy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Teoretycznie istnieje taka opcja tylko, że inwerter jak pada to raczej kiepsko widać albo wręcz wcale. U mnie te objawy takie trochę nietypowe jak na inwerter, ale dzięki za wskazówkę. Na pewno sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 (edytowane) Sławek, najpierw zaktualizował bym bios lub wgrał go ponownie. Często takie są, co dziwne, objawy biosu. Następnie legalnie, mogę Ci podpowiedzieć jak, na priv, zaktualizował bym Windows do 10. Jeżeli to nie pomoże, w co wątpię to bym wskazywał na pamięć karty graficznej. Czy podłaczałeś zewnętrzny ekran przy wygaszonej matrycy na laptopie? Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Matteoo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi