Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja mapy batymetrycznej.

wisnia023

Pytanie

Planuję wybrać się nad nowe dla mnie jezioro. A że nie można używać tam silników spalinowych, a ja nie posiadam elektryka, będę misiał wiosłować :) Wiem, że w jeziorze są sandacze i chciałbym, żeby ktoś na podstawie mapki pomógł mi wytypować jakieś sandaczowe miejsce, jeśli jest to możliwe. Nie chcę wiosłować cały dzień i nie namierzyć ryb, chociaż tak też może być :) W które miejsce patrząc na mapkę udali byście się najpierw? Nigdy nie korzystałem z map batymetrycznych i jeszcze nie mam orientacji, który spadek jest łagodny, który stromy itd. Z góry dzięki :)

post-48244-0-45144300-1350419205_thumb.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ciasno ułożone izobaty (linie zmiany głębokości) oznaczają strome stoki, ciemniejszy niebieski to głębiej.

Tak na pierwszy strzał spróbowałbym przy wyspie w pn-zach części i przy górce w centrum jeziora. Ciekawy może być też spadek na wschodnim wybrzeżu, tzn od górki prawo dół i na przeciwko mariny. Może warto sprawdzić też dołek wysunięty najbardziej na południe (ten malutki).

Ogólnie jeziorko wygląda interesująco, ale szukaj twardego dna i wszelkich małżyków i ślimaczków. Pieski to lubią, podobnie jak pasiaki. ;)

Powodzenia w poszukiwaniach - Bartek

• 0

Zanim wytypujesz miejscówki spróbuj jeszcze zmierzyć temperturę wody, bo może jeszcze sie nie przeniosły na głęboką wodę.

wyspa jest dobrym typem bo z jednej strony ma stromy spad na głeboka wode a z drugiej łagodnie opada. Trochę to wyglada na wyrobisko pożwirowe wiec o dno twarde nie trzeba się chyba obawiać, ale echosonda pokaze Ci cieńką linię raczej, czyli dno twarde.Poludniowo wschodnia częśc też wygląda dobrze, jeśli sandacze są na wczesno jesiennych miejscach. Zobaczysz gdzie drobnica grupuje się wczesnym rankiem i wieczorem tam będą sandacze.

• 0

O tej porze obławiałbym bardzo starannie w pierwszej kolejności spadki po przeciwległych stronach 2 ciemniejszych/niebieskich głęboczków, rybki na takich wodach będą już dość głęboko 7-10m, płytsze miejsca bym zdecydowanie odpuścił.

post-49385-0-99185200-1350498409_thumb.jpg

pozdrawiam

• 0

W ciągu dnia nastawiałbym się na główki - prawy dolny róg (pierwsza pewna miejscówka bardzo urozmaicona, i lewy górny jest tam spory spad. W obydwu przypadkach są blaty gdzie rano i wieczorem powinny mieć stołówkę. Ja tam bym zaczął.

Daj znać jak i tam gryzą ;)

• 0

Jak wyjazd dojdzie do skutku napewno dam znać co i jak :) Jak będzie mocno wiało, to prawdopodobnie nie obskocze wszystkich miejsc na wiosłach :/ Jezioro ma 2,4 km2 więc może nie wystarczyć sił :P Też jestem ciekawe jakie ma mapa odniesienie do rzeczywistości, dzięki za podpowiedzi :)