Norbas7 Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Witam.Wakacje zbliżają się powoli a ja w tym roku mam zamiar zabrać ze sobą wędkę bo planowałem to bez skutku od 3 lat.Otóż, wybieram się gdzieś, gdzie można połowić w małym porcie i kanale który z portu prowadzi do jeziora Gardno.Łowić mam zamiar w porcie (opłata około 16zł z tego co pamiętam) + na odcinku około 100 metrów tego kanału ( wystarcza biała karta ).Jako że moje łowienie będzie krótkie ( godzinka/dwie dziennie kiedy rodzina da mi "wychodne" ) nastawiam się raczej na spinning.Rozważam wzięcie również spławikówki lub feedera ale tu nie mam pewności bo i czasu by więcej potrzeba.Jaki spinning do takiego pierwszego łowienia w okolicy Bałtyku, jakie przynęty i jakiej ryby się spodziewać? Nie oczekuję potworów, każda rybka mnie ucieszy a im więcej tym lepiej. I tak wszystko wypuszczam.Zastanawiam się czy lepiej się sprawdzi wędzisko 0,5-7g wklejanka, czy może tubular 3-18g?No i jakie przynęty zabrać ?Może ktoś doradzi bo w takim miejscu będę z wędką pierwszy raz i nie wiem na jakie gatunki ryby się można tam nastawiać, a nie chciałbym wylądować tam z przynętami które się absolutnie nie sprawdzą lub żle dobranym wędziskiem.Ewentualnie gdyby znalazło się miejsce w aucie to jako drugą wędkę polecacie spławik czy feeder/metodę?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Jak na pierwszy raz nad wodą i jak chodzi o białoryb to celowałbym w feedera, tu eliminujemy czynnik wiatru. A spinningowo to raczej okoniówka. Latem na urlopie te dwa kijki powinny rekreacyjnie pozwolić połowić jakieś rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 W takim porcie ryba raczej trzyma się dna czy może ma inne zwyczaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi