Skocz do zawartości

Przyłowy muchowe

ictus

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka!

Dziś miałem godzinę żeby porzucać. Celem był Wiślany kleń, ale zamiast niego połowiłem pierdzylion uklejek i mikro rapy. Na razie jestem muchowym łowcą sraluchów ;)

Co ciekawe, miałem dwa duble, jeden z uklejami i drugi z dwoma rapkami po 18 i 17cm na prowadzącą nimfę i skoczka z mokrej muszki. Coś to stado rapek ganiało i zastanawiam się, czy duży boleń może zjadać małe rapki (większość z nich miała 13cm+)? Nie było bolkowego chlapania tylko wielkie zamieszanie uciekającej we wszystkie strony drobnicy. Nie dojrzałem zbyt dokładnie co to było, raz widziałem pod wodą przemykający kształt ale raczej nie był to szczupak.

Jak to jest z tą selektywnością muchy? Prawdę mówiąc większe muszki też te maluchy atakują, tyle że się rzadziej zapinają.

Edytowane przez ictus

Ciężko mówić o selektywności muchy - chyba że będziesz łowił na duże streamery , czy puchowce.

Maluchy atakują nawet spore muchy , pamiętam złowionego raz szczupaka , długości około 10 cm , który zaatakował tej samej wielkości muchę.

Chyba żalezy od ryb.

Są desperaci, którzy pozrą wszystko. Czy ukleje, czy okonki, czy płocie/wzdręgi - miewają momenty że nie istnieje dla nich ocja "za duze" a w głowie mają chyba - zdążę przed resztą i o 2cm urosnę, jak to opierdolę". Podobnie wspominiane szczupaki czy ryby morskie, atakujace czasem przynęty swoich rozmiarów.

Chyba nie da się selektywnie, nawet jak duzego chrusta się pusci to białoryb zrobi bijatykę taką o niego i szanse spróbowania chociaż przez chwilkę, że łowienie nie ma sensu, ja to przynajmniej kilka razy na wiśle miałem.

Cześć! Metoda muchowa w podstawowej swej formie,a więc bez zastosowania absurdalno-maxymalnych przynęt nie jest metodą selektywną,dobre to i złe,ale fakt -jak sądzę :rolleyes: .Swoją drogą dociekliwość Ictusa i wyrazny głód muszkarskich knyfów słuzy nam wszystkim-jak sądzę :D Pozdrawiam i do usłyszenia-jak..... :lol: dzę.