Skocz do zawartości
  • 0

Prędkość pływania

arofly

Pytanie

Cześć

Mam pytanie do bardziej doświadczonych sterników,mianowicie mam łódkę 440 cm i podpięty silnik 6km do połowy manetki łódka przyspiesza później silnik już tylko głośniej pracuje, da się to jakoś zmienić, jak np. Inna śruba silnika czy zmiana kąta nachylenia silnika ? Czy po prostu tak ma być i tylko większy silnik pomoże.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Producent dopuszcza maks 10 km, ns mojej 6 km wyciąga do 14 km/h wystarcza mi to i tak głównie pływam na dziobowce, zwłaszcza że na wodzie gdzie pływam są ograniczenia prędkości, pytanie tylko czy inna śruba coś zmieni ?

• 0

pytanie tylko czy inna śruba coś zmieni ?

Jeśli silnik osiąga WOT to nic. Jeśli nie, to możesz założyć śrubę o mniejszym skoku. Czy i ile to pomoże nie dowiesz się jak nie sprawdzisz. Jednak moment na wyższych obrotach jest większy i jest szansa, że popłynie szybciej na mniejszym skoku i wyższych obrotach.

• 0

Łódka to terhi 440 https://www.ostfynsbaadhandel.dk/terhi-/terhi-440 jak w linku.

Pytałem w sklepie ze śrubami i polecili mi takie coś https://srubynapedowe.pl/pl/mercury-mariner-mercruiser/sruby-aluminiowe

Kupić ja jest sens próbować ?

Nie ma sensu

Pływalem taką łódką, dobrze wspominam bo stabilna i szeroka.

W linku ktory podałeś jest zapis 12 wezlow przy silniku 10KM czyli jakieś 22km/h

• 0

terhi mz troszke przeceniaja predkosci osiagane przez ich lodzie i male silniki pozwalaja zakladac. mam nordica 6020C z 20km silnikiem (opisana jako 5osob 30km max) i jak wezmiesz troche gratow to juz w 3 osoby nie za bardzo chce plynac. takie optimum z 20km to 2 osoby + troche gratow i kotwica.