rafalsky Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Czołem , pytałem w innym wątku nie mam odpowiedzi a zależy mi na czasie , rano uderzam na rybki. A więc , wykupując e-pozwolenie dla wędkarzy niezrzeszonych muszę wypełniać rejestr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Zależy od okręgu, czasami jest to wymagane a czasami nie. Przy zakupie pozwolenia jednodniowego zawsze jest info czy rejestr jest wymagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 19 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 w sumie to jest takie info, tu cytat z pozwoleni: "2. Dla wędkarzy zrzeszonych w PZW, e-zezwolenie ważne jest wyłącznie z legitymacją członkowskązawierającą wymagane składki członkowskie oraz kartą wędkarską. Dla wędkarzy niezrzeszonych wPZW, e-zezwolenie ważne jest wyłącznie z kartą wędkarską." Pytam Was , bo wole nie mieć nie przyjemnosci w razie kontroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 19 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Nie jest nic napisane o rejestrze w punkcie drugim , tylko karta wędkarska. Chyba za mało kumaty jestem na te ich wszystkie punkty , ograniczenia i obowiązki wędkarza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 no dobrzea jak mam kolege z zagranicy co chce połowić i wykupi pozwolenie jednodniowe to moze łowić czy nie może ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 20 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Dalsza część punktu drugiego: ". Z obowiązku posiadania karty wędkarskiejzwolnieni są cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce" , okręg PZW częstochowa. Więc wychodzi na to że kolega może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 (edytowane) Rejestracja połowów wymagana jest ustawowo przez właściciela wód czyli skarb państwa. Nie jest to wymysł PZW czy innego stowarzyszenia. Nawet na morzu obowiązuje rejestracja połowów. Zatem Ciebie też - jako niezrzeszonego. Nie ma wyjątków. PO zakończonym połowie rejestr powinieneś odesłać na adres podmiotu, u którego wykupiłeś zezwolenie połowowe. Możesz to zrobić w sposób tradycyjny lub elektronicznie jeśli podmiot udostępnia taką możliwość. Edytowane 20 Maja 2023 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 (edytowane) Rejestracja połowów wymagana jest ustawowo przez właściciela wód czyli skarb państwa. Nie jest to wymysł PZW czy innego stowarzyszenia. Nawet na morzu obowiązuje rejestracja połowów. Zatem Ciebie też - jako niezrzeszonego. Nie ma wyjątków. PO zakończonym połowie rejestr powinieneś odesłać na adres podmiotu, u którego wykupiłeś zezwolenie połowowe. Możesz to zrobić w sposób tradycyjny lub elektronicznie jeśli podmiot udostępnia taką możliwość.Niezupełnie jest tak, jak napisałeś. Wszystko zależy od okręgu. Poniżej informacja z pozwolenia PZW Olsztyn. W PZW Suwałki po zakończeniu łowienia należy uzupełnić elektroniczny rejestr.W tych dwóch okręgach wedkuję, nie wiem jak jest w innych. Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Maja 2023 przez dante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 20 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 No własnie co okręg to inne przepisy , jeden kraj różne zasady , nie wiem jakoś nie można tego znormalizować dla wszystkich . Żeby się nie zastanawiać w razie kontroli czy aby wszystko prawnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Przepisy są jasne. Natomiast interpretacja ich przez poszczególne podmioty różna. Tak jak pisałem ustawodawca wymaga rejestracji połowów z różnych względów. Niektóre podmioty przy połowach 1-7 dniowych rzeczywiste dane zastępują uśrednianiem danych i statystykami, co i tak nie zwalnia ich z obowiązku raportowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 21 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Z tym że rejestracja połowów tyczy się tylko i wyłącznie ryb zabieranych z łowiska , dlatego uważam że powinna być jeszcze jedna opcja wykupu zezwolenia okresowego , bądz całorocznego. Mam na myśli opcje kupienia zezwolenia C&R , w moim przypadku było tak że zawsze oddawałem pusty rejestr , oduczyłem się zabierania ryb dawno temu , a nie wpisanie daty w rejestr kończy sie jakimś głupim upomnieniem. Podoba mi się jak mają w Szwecji np. kartę kupujesz online na dany region , dostajesz od razu informacje jeśli są jakieś ograniczenia/zakazy i tyle . Bierzesz wędke idziesz łowić , mniej biurokracji znaczy lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Koledzy już o tym wspominali.Nawet jeśli ktoś łowi ryby i je wypuszcza, to wpis do rejestru daty i miejsca połowu służy do określenia presji wędkarskiej w danej części obwodu rybackiego w konkretnym czasie i może mieć wpływ na ewentualne zarybienia. Poza tym, nie wszystkie wypuszczone ryby przeżywają hol i spotkanie z wędkarzem. Zwłaszcza w dobie jakże modnego teraz XXUL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 21 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Wykupując zezwolenie on-line na dany odcinek z automatu by wiedzieli gdzie łowie. No nic pozostaje tylko czekać na "łatwiejsze" wędkowanie.Dzięki vako za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 22 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Mały uptade , dzisiaj poniedziałek więc biuro PZW Cz-wa jest czynne , zadzwoniłem i wszystko wiem. Mianowicie, rejestr nie dotyczy zezwoleń okresowych w moim okręgu , tylko i wyłacznie przy opłacie rocznej. Więc kupuję e-zezwolenie i zapominam o tym że musze robić coś wiecej , czyli tak jak lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi