Skocz do zawartości

pozwolenie/rejestr

rafalsky

Rekomendowane odpowiedzi

w sumie to jest takie info, tu cytat z pozwoleni: "2. Dla wędkarzy zrzeszonych w PZW, e-zezwolenie ważne jest wyłącznie z legitymacją członkowską

zawierającą wymagane składki członkowskie oraz kartą wędkarską. Dla wędkarzy niezrzeszonych w

PZW, e-zezwolenie ważne jest wyłącznie z kartą wędkarską." Pytam Was , bo wole nie mieć nie przyjemnosci w razie kontroli :)

Rejestracja połowów wymagana jest ustawowo przez właściciela wód czyli skarb państwa. Nie jest to wymysł PZW czy innego stowarzyszenia. Nawet na morzu obowiązuje rejestracja połowów. Zatem Ciebie też - jako niezrzeszonego. Nie ma wyjątków.

PO zakończonym połowie rejestr powinieneś odesłać na adres podmiotu, u którego wykupiłeś zezwolenie połowowe. Możesz to zrobić w sposób tradycyjny lub elektronicznie jeśli podmiot udostępnia taką możliwość.

Edytowane przez vako

Rejestracja połowów wymagana jest ustawowo przez właściciela wód czyli skarb państwa. Nie jest to wymysł PZW czy innego stowarzyszenia. Nawet na morzu obowiązuje rejestracja połowów. Zatem Ciebie też - jako niezrzeszonego. Nie ma wyjątków.

PO zakończonym połowie rejestr powinieneś odesłać na adres podmiotu, u którego wykupiłeś zezwolenie połowowe. Możesz to zrobić w sposób tradycyjny lub elektronicznie jeśli podmiot udostępnia taką możliwość.

Niezupełnie jest tak, jak napisałeś. Wszystko zależy od okręgu. Poniżej informacja z pozwolenia PZW Olsztyn.

0be7499dfea645a5805ba42205a2171e.jpg

W PZW Suwałki po zakończeniu łowienia należy uzupełnić elektroniczny rejestr.

W tych dwóch okręgach wedkuję, nie wiem jak jest w innych.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez dante

Przepisy są jasne. Natomiast interpretacja ich przez poszczególne podmioty różna. Tak jak pisałem ustawodawca wymaga rejestracji połowów z różnych względów. Niektóre podmioty przy połowach 1-7 dniowych rzeczywiste dane zastępują uśrednianiem danych i statystykami, co i tak nie zwalnia ich z obowiązku raportowania.

Z tym że rejestracja połowów tyczy się tylko i wyłącznie ryb zabieranych z łowiska , dlatego uważam że powinna być jeszcze jedna opcja wykupu zezwolenia okresowego , bądz całorocznego. Mam na myśli opcje kupienia zezwolenia C&R , w moim przypadku było tak że zawsze oddawałem pusty rejestr , oduczyłem się zabierania ryb dawno temu , a nie wpisanie daty w rejestr kończy sie jakimś głupim upomnieniem. Podoba mi się jak mają w Szwecji np. kartę kupujesz online na dany region , dostajesz od razu informacje jeśli są jakieś ograniczenia/zakazy i tyle . Bierzesz wędke idziesz łowić , mniej biurokracji znaczy lepiej :)

Koledzy już o tym wspominali.

Nawet jeśli ktoś łowi ryby i je wypuszcza, to wpis do rejestru daty i miejsca połowu służy do określenia presji wędkarskiej w danej części obwodu rybackiego w konkretnym czasie i może mieć wpływ na ewentualne zarybienia. Poza tym, nie wszystkie wypuszczone ryby przeżywają hol i spotkanie z wędkarzem. Zwłaszcza w dobie jakże modnego teraz XXUL.

Mały uptade , dzisiaj poniedziałek więc biuro PZW Cz-wa jest czynne , zadzwoniłem i wszystko wiem. Mianowicie, rejestr nie dotyczy zezwoleń okresowych w moim okręgu , tylko i wyłacznie przy opłacie rocznej. Więc kupuję e-zezwolenie i zapominam o tym że musze robić coś wiecej , czyli tak jak lubię :D