Skocz do zawartości
  • 0

210-220 CW do 150g

spy

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Sam chciałem założyć podobny temat, ale jakoś się nie odważyłem ;) ... . A więc ten sam priorytet z tym ,że brałem pod uwagę kije do max 240 cm, kij ma służyć wyłącznie do metody spinningowej nie do trolingu. Co jest jeszcze ważne, a nikt o tym nie pisze długość dolnika czyli od końca wędki do mocowania kołowrotka. W metodzie spinningowej najlepsza długość to ok.35cm { ciężko znaleźć ale np: dragon takie posiada, czym się różni dorszówka od wędki sumowej chyba tylko napisem na blanku} choć do walki z dużą rybą zdecydowanie lepszy jest dłuższy dolnik taki 45-47cm. Uchwyt kołowrotka też ma bardzo istotne znaczenie to nie jest wędka na jazie czy klenie a te uchwyty bestmastera shimano może i są dobre, przekazują brania ale nijak się mają do dłuższej walki z dużą rybą. Uchwyt kołowrotka i co 3 czy 5 cm pianki czy korka i to ma być wędka na suma, blank oczywiście. Warto wziąć pod uwagę mocniejsze jerkówki, dlaczego otóż np.: te do 120gr wyrzutu będą nam odpowiadać mocą lub prawie będą, ale za wykorzystaniem jerkówki przemawia lekkość kija czyli do 200gr powinniśmy się zmieścić.

Na dobry początek kilka typów wędek, które były już poruszane na tym forum:

Dragon Team Dragon Silver Edition Jig 60-150g

Dragon Millenium HD Dorsz Spinn 240/100g

Mi osobiście bardzo podoba się ten kij {Team Dragon S.E. Dorsz Spinn 2.40 m 30-100g } miałem podobną jerkówkę Team Dragon Pro Selektion 30-70g, przez bardzo długi czas dawała radę choć dolnik wędki podczas holu większych ryb wywijał mi się w ręku to w lewo to w prawo, niestety umarła śmiercią naturalną została ścięta blachą podczas wyszarpywania.

Może coś z innej beczki:

Wels Kraft 240cm 250g - Katusha

Tyran Salt Spin 240cm - Ron Thompson

Boat Spin DF 240cm 70-150g - Black Cat

Never Crack Senso Pilk 210cm 50-160g – Wft

Konger Seakon Pilk 240/200

Konger Seakon Sea Jig 240/200

Czy np.: jerkówka Konger Virago Spin Jerk 195/120g

MAX Empire Pilk c.w. do 200g

MAX Insygnia Sea Jiger

Pozdrawiam

• 0

Mam Batsona 25lb RLCB 213cm wykonanego przez kolegę z forum @yglo kij waży coś pod 200g zrobiony pod casta , ma duużą moc choć jeszcze nie miał konkretnego wąsa tylko takie metrowki ale jako "spinning" to dobry wybór , można zerknąć tutaj http://jerkbait.pl/t...as/page__st__40

Pomyśl , zagadaj do @yglo może coś poradzi.

Edytowane przez manonegra13

• 0

wspomnianego RCLB 25lb ozywam od jakiegoś czasu i muszę powiedzieć ze dla mnie kijek baja... dziala od 20/30g do jakiś... 150 max 160. przy 160/170 juz wyraznie siada i niechetnie rzuca... odleglosci uzyskiwane na gramaturach 60-100 w polaczeniu z poczciwym abu c4 5601 przyprawiają o zawrot glowy. kij lekki. dosc czuly jak na swoje materialy i przede wszystkim tani :)

• 0

Coś mi się zdaję że ten slammerek to o numer za mały,kumplowi w tym roku na zakręconym hamulcu sumek odjechał i z kołowrotka poszedł dymek proponuje 460 :P

raczej spinfishera v - ze slammerow ZTCP (na stronie penna juz zniknal) najsilniejszy hamulec ma 260.

• 0
A może BeastMastr 210 do 120g?

mam tego Beastmastera i chociaz w irlandii nie ma sumow to z cala pewnoscia moge napisac ze kij o tych paramatrach napewo sie nie nadaje na sumowanie poprostu cw jest zawyzone. Calkowicie inny kij zato jest 2,40 cw150g ten juz bardziej odpowiada opisowi i o wiele mocniejszy jest ale czy bedzie odpowiadal pytajacemu to najlepiej nich zam zobaczy w sklepie bo gusta i potrzeby sa rozne.